Novi kabinet za nove avanture učenja i putovanja kroz široko polje našeg jezika, juče je svečano otvoren i predan u korištenje učenicima JU Prva osnovna škola Bosanska Krupa.

Projekt je i ideju, kako kaže sama koordinatorica i inicijatorica ove ideje, Mina Bužimkić, kao član vijeća roditelja kandidirala prema Institutu za razvoj mladih KULT i USAID-u i time poklonila ovoj školi kabinet bosanskog jezika i književnosti.

''Svako normalan u ovu školu vidi da treba da joj se pomogne. Ova škola ostvaruje odlične rezultate i iz ove škole izlaze divni mladi, mislim da naša djeca i sadašnje generacije ali i buduće zaslužuju da bolje uslove školovanja’’ – kazala je koordinatorica projekta Mina Bužimkić.

Institut za razvoj mladih Kult kroz inicijativu ‘Snaga lokalnog’ pomaže lokalnim organizacijama, neformalnim grupama ili pojedincima/kama kako da pronađu rješenje za probleme koje su sami prepoznali u svojoj zajednici. Tako je i ovaj projekt, iz spontane ideje i želje jednog roditelja da pospješi rad i okolinu svog ali i druge djece koja pohađaju ovu ustanovu, prerastao u snagu lokalnog i građanskog aktivizma.

‘’Mislim da je ovo naš lijep suradnje s Institutom za razvoj mladih KULT. Mislim da smo ispunili njihova očekivanja. Iz ove škole izlaze doktori nauka, magistri, ostvaruju se odlični rezultati a jedina je ostala nesređena u našoj općini. I to je moja vodilja koja me tjera da se borim, a i roditelj sam u ovoj školi. Mislim da treba, ne samo zbog svog djeteta već i zbog druge djece jer djeca su naša budućnost’’ – nastavlja Bužimkić.

Nova učionica, koja će služiti kao kabinet bosanskog jezika u potpunosti je obnovljena, zamijenjena je stolarija, rađene su zidne obloge i pod, a uskoro će i unutrašnjost zablistati novim klupama i materijalom za rad. Vrijednost ovog projekta je 5270KM.

Gost na otvoru bio je i predstavnik Instituta Mario Crnković, koji je pozdravio sve prisutne i poželio uspješan i plodonosan rad u novom kabinetu. Institut za podršku mladih KULT jeste ustvari tu da prepoznaju resurse i potrebnu podršku kako bi radili na rješavanju problema u samim zajednicama.

’Ovo je tvrđava znanja koja ulazi u svoju sedmu deceniju. Svaka obnova i svaki rad na ovoj školi je nama veoma značajan. Bili smo malo zauzeti područnim školama koje su sad završene. Sad ćemo se posvetiti centralnoj školi, aplicirali smo prema Japanskoj ambasadi za obnovu stolarije i fasade, odnosno energetske efikasnosti unapređenja ove škole. Imamo i nekoliko projekata koje smo uputili prema Rajfajzen banci i prema nekoliko opcija koje su nam se otvorile i nadam se da ćemo ove godine, ako Bog da, uspjeti riješiti dosta stvari i u ovoj školi’’ – kazao je direktor škole Amir Velić.

A da je ovaj projekt ipak najznačajniji djeci osmijesi su kazivali, ali i bogat kulturno umjetnički program, kojim su se predstavili učenici ove škole. Horske kompozicije, koje potpisuje nastavnica Edina Musić, oduševile su publiku, koja je podržala ovaj projekt, a na samom kraju predstavila se i folklorna sekcija koja je odigrala nekoliko igara našeg kraja.

’Drago mi je da ćemo moći uživati sada i moći ovdje provoditi svoje vrijeme’’ – kazala nam je Hana Bužimkić.

Da građanski aktivizam se uvijek isplati i da su ideje pojedinaca često pokretačka snaga naše zajednice, potvrđuje i ova priča. Saradnja lokalne zajednice sa ustanovama je od velike važnosti, a aktivno učešće roditelja u obrazovanju svoje djece treba da bude mnogo veća nego posjeta roditeljskim sastancima. Jer svi mi možemo, kada želimo, činiti čuda.


Elma V.

U okviru aktivnosti prenosa znanja iz dijaspore u javne institucije u Bosni i Hercegovini koje se realizuju kroz projekat ”Dijaspora za razvoj”  –  projekt Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Vlade Švicarske  u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) –  u Općini Bosanska Krupa u tri dana kroz projekt „Prenos znanjaodržaće se radionice na temu Položaj žena – žena u politici“.

 

Svoje znanje u oblasti učešća žena u politici i na rukovodećim funkcijama prenijeće stručnjakinja iz dijaspore, inače bosanskokrupskih korjena Željka Šećerbegović.U Danskoj živi 26 godina. Dipomirala je na Pedagoškom  fakultetu u Danskoj, a trenutno radi kao konsultantica (savjetnica) u Fondu za socijalnu odgovornost na projektima ’’Majke naselja’’ vezano za integraciju i aktivno učešće žena kroz volonterizam u dansko društvo.Pored rada sa ženama, Željka je aktivna i u Erasmus + projektima na nivou Evropske unije koji su u najvećem dijelu fokusirani na mlade ljude. EU finansira aktivnosti mladih u cilju promoviranja EU vrijednosti i povezivanja mladih iz raznih zemalja.

Programom u tri dana 17,18 i 19.aprila koji će se realizirati u Jedinstvenom općinskom organu uprave zatim u JU”Druga osnovna škola” te u Domu kulture u Bos.Krupi biće obuhvaćene žene i mladi kao ciljna skupina projekta. Zadnjeg dana, odnosno u petak(19.04.) održaće se radionica u Domu kulture za sva zainteresirana udruženja žena kao i za žene uopće na temu “Žena u politici“.

 

Renata S.

U petak je u Maloj sali Doma kulture u organizaciji Asocijacije srednjoškolaca BiH, lokalnog tima Bosanska Krupa, održano kulturno veče, gdje je čitana poezija i proza, izložene slike i fotografije pristiglih na prethodno objavljen konkurs na kojem su srednjoškolci naše općine imali priliku predstaviti svoje talente.

Bosanska Krupa ima izvanrednu mladost. Mnoštvo talenta, rada, žrtvovanja, znanja, odricanja i velikih riječi kazano je na ovoj večeri. Stihovi poezije odjekivali su veličinom i snagom ovih srednjoškolaca, koji su čitali svoja, ali i djela svih učesnika koji su imali priliku poslati svoje radove na konkurs Asocijacije srednjoškolaca Bosanska Krupa. Moć slike zaista govori nekad i više od hiljadu riječi, a ovi mladi fotografi su samo poručili da znaju i mogu, ali da im treba prilika. I slike su odjekivale prostorijom, talenat i umijeće se razigrano predstavio publici. Prisutni su također počašćeni i divnim kompozicijama Betovena i Mozarta, koje je odsvirao Salem Grošić na klaviru te kompozicijom na harmonici na samom kraju, koju je odsvirao Edi Nuhić.

''Iskreno, moja očekivanja su premašena. Nisam vjerovao da će biti ovakav odaziv naroda. Bilo bi mnogo ljepše da je bilo više omladine, ali i s ovim sam presretan '' - rekao nam je Salem Grošić, PR menadžer Asocijacije srednjoškolaca, tima Bosanska Krupa.

Ena Šehić moderirala je ovim čitanjem, a puna Mala sala pažljivo je slušala i uživala u radovima ovih mladih ljudi.

''Cilj ove večeri je da osvijestimo mlade ali i sve građane Bosanske Krupe pa mi nismo samo za fejsbukom, Instagramom, već da mi volimo i umjetnost, poeziju i ostale slične stvari. Ovo je tek bio prvi projekt i još puno toga očekujte od nas'' – poručila je Ena.

Njih deset, kao dobro podmazan stroj, od pomno probrane muzičke podloge, do besprijekorno izvedenog programa, fantastičnih poema, slika i fotografija, ova mladost samo poručuje da još stignemo u njih ulagati i još stignemo podržati i prihvatiti njihove ideje...Stignemo vjerovati u mladost i dati im priliku, da bi oni dali budućnost nama.

Dragi moji roditelji, dragi roditelji i svi preko trideset godina,

''Sve danas fotografije koje su tu iza vas, sve slike koje vidite sa strane i svi radovi, sem jednog, danas pročitani su učenički. Mi smo htjeli danas vama pokazati da u nama ima nade. Da u omladini ima nešto. Mi se želimo pokazati. Mi želimo da se borimo da svoje mjesto u državi, da se ne moramo iseljavati, da napravimo naše stanje srednjoškolaca u državi boljim'' - završili su ovim riječima ovim srednjoškolci i ostavili tako nas da razmislimo kako i koliko možemo pomoći ovim talentiranim, vrijednim i pametnim mladim ljudima da grade svoju ali i našu budućnost.

Elma V.

Asocijacija srednjeskolaca 1

 Asocijacija srednjeskolaca 3

Asocijacija srednjeskolaca 4

Asocijacija srednjeskolaca 5

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi obilježena je 107. godišnjica od potonuća Titanika, najvećeg brodoloma u historiji čovječanstva i pogibije četiri Krupljanina Ćerima Balkića, Redže Delalića, Ejde Rekića i Huseina Sivića. Spomen-obilježje je u čast poginulih otkriveno 2012 godine. Danas ovo spomen –obilježje obilaze njihovi potomci i malobrojni gradjani. 

Nažalost, zbog nepotpunih spiskova poginulih putnika, vijest o smrti Krupljana je dugo ostala tajna te se moglo samo pretpostavljati da su stradali na putu za Ameriku. Same okolnosti tragedije su ostale nepoznate cijelo stoljeće.Ono što je danas poznato je da su se četvorica Bošnjaka ukrcala na Titanik u srijedu, 10. aprila 1912. godine. Titanik je bio pregrađen na odjeljke po klasama kojim su razdvajani putnici. Treća klasa, u kojoj su se nalazili Krupljani, sastojala se od velikog broja malih pregrada na nižim spratovima broda, gdje je bilo najviše emigranata koji su putovali s nadom u bolji život u Americi. Početkom 20. stoljeća došlo je do velikog iseljavanja Bošnjaka s prostora Bosanske krajine u SAD. Jedno od poznatijih odredišta bio je sjeveroistok Amerike sa svojim bogatim nalazištima uglja. Ljudi su mogli dobiti posao u mnogobrojnim rudnicima širom Pennsylvanije, Sjeverne Virginije i okolice. Nakon četiri dana putovanja, pošto je prešao dvije trećine svoje trasirane rute, Titanik je dospio u hladne vode sjevernog Atlantika, prepune ledenih santi. Udarivši u ledeni brijeg, Titanik koji je smatran najluksuznijim brodom tog vremena ipak nije izdržao pod silinom gromada leda što je u narednim satima odnijelo živote 1517 ljudi, a među poginulim i Ćerimov, Redzin, Ejdin i Huseinov život.

Renata S.

Titanik 2019-04-16  09.14.07

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 315 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juni 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda