Danas je održana sjednica Privrednog savjeta općine Bosanska Krupa na kojoj je razmatran i jednoglasno usvojen Program rada za 2019. godinu. Sastanak je iskorišten i da se članovima ovog privrednog tijela, s ciljem razmjene mišljenja, prezentuju naredne aktivnosti organa uprave, te da se informišu o općinskim taksama i naknadama koje se konkretno tiču privrede. Razgovaralo se i o poticajima zapošljavanju i samozapošljavanju koje Općina planira provoditi uskoro u okviru MEG projekta. 

Program rada Privrednog savjeta podijeljen je u četiri kvartala. Čine ga sve one odluke, informacije i programi za čiju je kvalitetnu izradu i implementaciju vrlo važan stav privrednika. Poput odluka o naknadama i taksama, o cijeni komunalnih usluga, poticajima, analizi potreba radne snage, regulacionih planova, raspodjeli granta za razvoj poljoprivrede, informaciji o zaposlenosti, izmjenama i dopunama budžeta, programu kapitalnih investicija, odluci o utvrđivanju bazne cijene kao osnovice za obračun naknade za uređenje građevinskog zemljišta za narednu godinu. 

U diskusiji oko pojedinih stavki Programa rada, poput raspodjele granta za razvoj poljoprivrede, istaknuto je da je potrebno uraditi strategiju ruralnog razvoja općine Bosanska Krupa kako se sredstva ne bi ulagala u neprofitabilnu proizvodnju, što je trenutno proizvodnja malina. Na današnjem sastanku još jednom je upućena inicijativa za osnivanje udruženja privrednika i obrtnika koje će zastupati interese bosanskokrupske privrede, raditi na poboljšanju uslova poslovanja. 

Sa članovima savjeta razgovarano je i o naknadama i taksama koje su u nadležnosti lokalne zajednice. Dogovoreno je da će u trećem kvartalu ove godine biti upriličeni sastanci na kojima će se posebno tretirati ova tematika, te da će u kreiranje novih odluka biti uključeni privrednici ili u najboljem slučaju udruženje čije osnivanje u Bosanskoj Krupi organ uprave već godinama priželjkuje. 

Pred kraj sjednice razgovaralo se o poticajima zapošljavanju i samozapošljavanju u okviru MEG projekta. Prezentovani su rezultati prošlogodišnjeg javnog poziva kada su dodijeljeni poticaji u iznosu od 80 hiljada KM, te trenutne aktivnosti za dodjelu poticaja u ovoj godini. Trenutno se izrađuju aplikacioni obrasci koje treba da odobri donator, a nakon toga će uslijediti novi javni poziv. Isti iznos, dakle 80 hiljada KM, bit će namijenjen za tehnološko unapređenje kapaciteta korisnika poticaja (nabavka opreme), zatim unapređenje znanja i vještina uposlenih-novouposlenih, te certifikacija proizvoda ili postrojenja. 

Članovi Privrednog savjeta su mišljenja da bi javni poziv, koji će se tek izraditi, kao i prošli put, trebao biti namijenjen obrtnicima, fizičkim licima, a ukoliko ne bude dovoljno prijava da se onda ponovi i usmjeri i privrednim društvima. Sve s namjerom da se izađe u susret i prije svega pomogne manjim firmama kojima je to neophodno da bi opstale i nastavile s poslovanjem. 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

2

3

4

5

6

 

Udruženje žena "Aktiv žena Otoka" sinoć je otvorilo sada već  tradicionalnu izložbu ručnih radova ,u povodu Medjunarodnog dana žena. Prostorije Doma kulture u Bos.Otoci do 08.marta do 12 sati krasiće ručni radovi vezova, pleta i heklanja kao i mini bosanska soba uredjena specijalno za ovu priliku.

zene Otoke

zene Otoke1

Stanje sa požarima na području općine Bosanska Krupa ne jenjava,čak prema informacijama Profesionalne vatrogasne jedinice Bosanska Krupa broj požara se povećava.I sinoć su ekipe bile na terenu i gasile sada ,već opravdano se sumnja, namjerno izazvane požare zbog čega vatrogasne jedinice intenzivno suradjuju sa pripadnicima Policijske stanice Bos.Krupa.

Pozari0503

Pozari0503b

- Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

U 10,30 sati na putu M-14 ul.Unska saobraćajna nezgoda - sudar dva put.motorna vozila.Materijalna šteta.Uviđaj izvršen.Prekršajni nalog na 1 lice.

-Vatrogasna jedinica izvještava da je imala intervenciju i dojavu o požaru u 08,58 sati Mali Badić požar niskog raslinja.Požar ugašen u 12,30 sati.

U 12,35 sati Potkrš požar niskog raslinja.Požar ugašen u 16,45 sati.

U 18,24 sati Kubeti-Hrastici požar niskog raslinja.Požar ugašen u 19,40 sati.

U 18,25 sati Tromeđa požar niskog raslinja.Požar ugašen u 20,45 sati.

U 19,45 sati Kubeti-Glavica požar niskog raslinja.Požar ugašen u 22,30 sati.

-Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopštava da je u proteklom periodu pregledala 55 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 6 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

-JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopštava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas nema prekida u isporuci vode.

-Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci električne energije.

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mjestimično vlažnim kolovozima.

Upozorenje na manje odrone kamena na kolovoz mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 6 C , vlažnost zraka 100 % , dok je vodostaj rijeke Une iznosio 57 (NV).

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 581 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2013 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda