U četvrtak je u maloj sali Doma kulture održana promocija knjige “Deset vrata pakla”, renomiranog pisca i kulturnog radnika Rezaka Hukanovića. Knjiga je prevedena na preko 40 jezika i našla je svoje mjesto u mnogim bibliotekama širom svijeta. Ovu knjigu porede sa Levijevom knjigom o holokaustu, a recenzent Eli Wiesel, nobelovac iz Velike Britanije, uporedio je ovu knjigu sa Danteovim krugovima pakla, gdje je kazao da nema tek devet, već da je Hukanović ovim djelom pokazao deset krugova pakla.Rezak Hukanović ne govori o mržnji. Ne govori sa mržnjom i prezirom. Govori sa bolom i ponekad sa teškim suzama u očima. Rezak Hukanović je preživio logor, preživio Prijedor:

‘’Nazaloist moj grad je poznat po zločinu, zločinu čija sam žrtva bio i ja, među hiljadama drugih stradalnika.’’

Knjiga koja svjedoči o boli, stradanju, strahu, umiranju, ljudima i neljudima, ranama i sjećanjima koja nikad neće nestati, kod onih koji su preživjeli, ali I spomenu i sjećanju na sve one kojih više nema. Knjiga svjedoči istinu, jer kako kaže pisac, istina je samo jedna i nema množine. Pisac, ali i knjiga su nekoliko puta bili svjedoci nečovječnosti, u Hagu, oči u oči sa zločincima i niti jednom niko nije opovrgnuo tu istinu.

‘’Istina je samo jedna.mi trebamo istrajati na tome da naša istina ima čvrste temelje, da se ničim ne može pobiti. Mi to moramo naprosto zbog onih što su dali živote za ovu državu, prolili krv, za mnoge porodice koje su dali djecu, unuke, da bi mi živjeli bolje. Ja ne vidim taj bolji život!’’

Edukativno, historijsko i istinito svjedočenje o logorima, o ratu, o istini… O Prijedoru i ličnim iskustvima onih što su slobodu doživjeli kao novi život, novu priliku. Jer nisu vjerovali da će ikad izići živi. Mnogi od njih i nisu. Mnoge od njih i danas svjedočimo i tražimo, molimo se za njih i oplakujemo. Nijedna kazna ne može biti dovoljna za nečovječnost i nehumanost, a ni potoci suza ne mogu oprati toliko krvi i zločina koje su ovi ljudi prošli. Samo je šteta da nas je tako malo sinoć svjedočilo ovoj istini. Jedna nemjerljiva lekcija, koja je sinoć propuštena, za sve mlade ljude ove općine. Ogromna istina o istini, krvlju napisana, suzom popraćena. Jedna ogromna sloboda, koju je riječima teško opisati. Hukanović je to uradio.

‘’Ja imam običaj da kažem na početku, knjige se obično pišu na mašini, olovkom, kompjuterom. Moja knjiga je napisana krvlju. Ona je napisana krvlju mojih suboraca iz tih hala I iz tih štala Omarske i Manjače, I mojom vlastitom. Ja sam poznavao dječaka koji je gledao kako su njegovom ocu polomili obje ruke, kršili rebra, unakazili lice. Izbili zube. Lobanja mu je čak bila napukla 4.5 cm. Taj dječak je moj sin.’’

Kažu da historiju pišu pobjednici, da je pišu oni koji je se sjećaju. Kako kaže Hukanović, od prošlog rata, iste stvari su se izdešavale, na istim područjima, istim ljudima. Da smo više čitali, znali bismo:

‘’ Ja se vratim u neka ranija vremena, kad a su nas u osnovnoj školi dovodili tipove poput mene sad, koji su nam pričali o ratnim vremenima, o partizanima, o Kozari. To sada nema. Svako od vas iz publike ima svoj roman, svako je doživio rat na svoj način. Al’ ta djeca, oni ne znaju. Ja sam naišao na jednu knjigu jednog autora iz Bosanskog Novog pisana 1947/48 godine. Ista stratišta, ista prezimena gdje su ubijanje Prijedorske porodice. Znači mi činimo iste greške I čini mi se, ne daj Bože, da dođemo u neku novu takvu situaciju, da bi ovaj rat koji je iza nas bio samo žurnal.’’

Ponukani tematikom , a sa druge strane izuzetno lošom posjećenošću ovog, ali uglavnom i svih drugih kulturnih dogadjaja ne možemo ,a da se ne osvrnemo na činjenicu da se po ko zna koji put potvrdjuje kako smo “negdje usput izgubili sluh za kulturu”.Gdje su na promocijama kulturnjaci, prosvjetari i visokoobrazovani ljudi?! A onda ćemo u generalnoj ocjeni reći kako se ništa ne dešava…jesmo li upravu!?

Bosanska Krupa, osnosno JU Centar za kutluru, obrazovanje i informisanje pa i nekoliko udruženja i organizacija, čak i pojedinaca- entuzijasta, organiziraju različite manifestacije, no posjetilaca u Domu kutlure je sve manje. Skoro pa nikako(galerija slika na kraju teksta).

I da sada budemo ironični pa da pitamo da li je riječ o nezainteresiranost svih nas ili što je Dom kutlure na brdu pa teško doći? Da li je to indolentnost i nepoštivanje osnovnih građanskih vrlina? Da li će biti do toga da više niko ne čita, ne razumije i ne cijeni umjetnost? Generacije odrastaju u neznanju, a kako bi i znali kada ih od malih nogu ne učimo i ne dovodimo na kulturne dogadjaje.To ne čine ni porodice,ni prosvjetni radnici u školama , ne govorimo djeci zašto ‘vidjeti’ kulturu. Čast izuzecima, a njih je toliko malo, da na prst jedne ruke stanu.

Gradjani Bosanske Krupe, koji bi ako ništa drugo, a ono zbog sudbine koja nas je zadesila trebali posjećivati promocije knjiga ,makar tematike kakvu tretira knjiga “Deset vrata pakla”.Jer sa pravom se pitamo hoće li naša djeca znati istinu,onu jedinu pravu,o čemu školski udžbenici malo ili gotovo nikako ne govore.Griješimo,jer ne izvlačimo pouku iz historije,ne učimo našu djecu,a sada već svjedoci smo-historija se ponavlja….dočekujemo li je spremni?!

Elma V.

Udruženje žena za održivi razvoj “Vakat” iz Jezerskog obilježilo je sinoć svoju treću godinu postojanja.U ugodnom ambijetu restorana “Alga” i u prisustvu brojnih zvanica,udruženja,uglavnom žena sa USK, obilježili su godišnjicu uz osvrt na rad u godinama iza i planove u ovoj godini.Kako je kazala predsjednica udruženja Suada Harčević radilo se na projektima koji su za cilj imali veće angažovanje žena sa sela s ciljem razvoja i osnaživanja života unutar lokalne zajednice.Od 150 članica pedesetak je aktivnih,a kao aktivnost koja je do sada možda najviše privukla pažnje je sajam domaće proizvodnje i narodnih rukotvorina koji je održan na jesen prošle godine u Jezerskom.Šta jedno ovakvo udruženje ima za cilj i kako vide svoj rad do sada i u budućnosti predsjednica Harčević kaže:

Mi večeras obilježavamo treću godišnjicu našeg rada.Od samog početka cilj nam je promovirati kulturne, tradicionalne vrijednosti kao i potencijale ruralnog turizma naše društvene zajednice.Ova večer je posvećena ženi općenito,a najviše ženi sa sela koja je na margini društvene zajednice.Udruženje svoj rad unapredjuje kroz projekte pa bih tako rekla da smo u prošloj godini uspjeli preko projekta osigurati informatičku opremu neophodnu za naš rad,a na isti način,dakle sredstvima projekta organizovati sajam domaće proizvodnje i narodnih rukotvorina na koji smo zaista ponosni,jer je privukao dosta pažnje,ali smo kupili i šivaće mašine.Tim mašinama do sada smo šili opremu za kulturno-umjetnička društva,a radili smo i opremu za uduženje “Jasminka Čaušević” iz Arapuše.”

Općina Bos.Krupa koja pomaže rad udruženja kroz budžet je prepoznala i vrednovala rad udruženja “Vakat” kao jednog od organizovanijih udruženja što je sinoć obraćajući se prisutnima i kazao općinski načelnik Armin Halitović.Uz poziv za aktivnim nastavkom djelovanja čestitao im je treću godišnjicu od formiranja i poželio mnogo sreće u daljem radu.Svečanosti kao gosti, odazvale su se članice udruženja kako iz Bos.Krupe tako i iz Bužima,V.Kladuše,Cazina,Bihaća kako bi uveličale, za članice udruženja “Vakat” vrlo bitan dogadjaj, jer kako reče predsjednica Harčević “ova večer je bila posvećena ženi,najviše ženi sa sela koje su na margini društvene zajednice” i zbog toga je utoliko i značanija uloga i djelovanje samog udruženja kojem i RadioBK želi mnogo sreće u daljem radu.

RadioBK

1

2

3

Svakog mjeseca Policijska stanica Bosanska Krupa Općinskom vijeću dostavlja na uvid izvještaj o stanju na području Općine u raznim oblastima od stanja u saobraćaju do stanja u oblasti kriminaliteta.Ono što je pozitivno je činjenica da sa obzirom na svu situaciju vezanu uz migrante i otežavajuće okolnosti rada i djelovanja policijskih službenika stanje se iz mjeseca u mjesec karakteriše kao zadovoljavajuće.

U mjesecu januaru 2019. godine evidentirano je ukupno 9 krivičnih djela, što je neznatno povećanje u odnosu na 2018.godinu.Uglavnom je riječ o sitnijim provalama odnosno krivičnim djelima protiv imovine. U mjesecu januaru je bilo i smanjenje broja slučajeva narušavanja javnog reda i mira za skoro 43%. U januaru mjesecu takodje je zabilježen i pad u broju saobraćajnih nezgoda u odnosu na 2018.godinu za 53 %. I dalje najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su: neprilagođena brzina kretanja vozila uslovima i stanju puta, nepropisno preticanje, obilaženje, mimoilaženje, nepropisno skretanje isl.

Izdatih prekršajnih naloga u odnosu na isti period prošle godine je manji za skoro 30 %, a najčešći prekršajni nalozi su prekoračenje brzine, neposjedovanje propisane opreme, , nepropisno zaustavljanje i parkiranje, nekorištenje sigurnosnog pojasa, vožnja pod uticajem alkohola itd.U toku januara mjeseca kontrolisano je ukupno 2143 vozača i vozila,na području Općine i izvršen pregled 827 vozila.

Tokom mjeseca januara, zbog prijava različite prirode, naročito u noćnim satima u povratničkim naseljima je pojačan rad patrola policije pored ostalog u cilju otkrivanja i hvatanja počinioca krivičnih djela, sprječavanja nelegalne sječe šuma koja je u zadnje vrijeme na ovim područjima aktuelna U mjesecu januaru su u 2 slučaja, pripadnici Policijske stanice Bos. Krupa, su poduzimali mjere i radnje po akciji „Drvo“, prilikom zaticanja u bespravnoj sječi drveta ili u nelegalnom prometu i transportu drveta i drvnih sortimenata. I dalje bilježmo napade pasa lutalica,u januaru su evidentirana dva takva slučaja.

Elma V.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 401 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juli 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda