Idejno rješenje za izgradnju novog mosta u Bosanskoj Otoci čime bi se rasteretio postojeći koji nema dovoljan kapacitet za odvijanje dvosmjernog saobraćaja predstavljeno je juče gradjanima Bosanske Otoke,kao i predstavnicima naše lokalne zajednice u prostorijama Doma kulture. JP”Ceste Federacije BiH” kao investitor te firma za projektovanje,konsalting,nadzor i kontrolu kvaliteta Design&QC,Sarajevo predstavila je idejno rješenje izgradnje mosta u tri varijante i svaka predvidja proširenje saobraćajnice R401,odnosno dionica Bužimski put,zbog čega će ubrzo doći i do prekategorizacije ovog regionalnog u magistralni put.Uredjena raskrnica predvidja se od naselja Voloder,a potom i proširenje postojeće saobraćajnice.Varijanta I koja je juče predstavljena je ujedno najduža varijanta,ali kasnije ispostaviće se i zapravo najprihvatljivija, prema mišljenju inžinjera, uzimajući u obzir ekonomski, tehnološki i aspekt brzine izgradnje mosta. Dužina trase bi bila 2300 metara, dužina mosta 78m, a širina 11,30m.Cijena 3.000.000 KM.

Varijanta 1

Zbog nivoa vode, jer kako je juče objašnjeno most se mora izdići na nivo stogodišnjih voda, kako bi se isključila mogućnost plavljenja, varijanta II bi bila skuplja i nešto zahtjevnija. Ukupna dušina trase bi bila 1125m, dužina mosta 147m.Cijena 3.500.000 KM.

Varijanta 2

U varijanti III koja jeste najkraća i iznosi 900 m, inžinjeri za konstrukcije utvrdili su da na toj lokaciji postoji veliki broj ograničenja i izgradnja je praktično pa nemoguća. Najveći problem je visinska razlika izmedju trase i vode, takodje bilo bi obavezno izvršiti premoštavanje potoka Voloder, a kako je utvrdjeno i geološke karakteristike tla su daleko nepovoljnije u odnosu na prethodne dvije varijante.

Varijanta 3

Naravno ovo je tek idejno rješenje koje prethodi idejnom projektu i zbog toga je predstavljeno gradjanima od kojih je traženo mišljenje, prijedlozi i sugestije.U suštini značajnijih primjedbi nije bilo,ovakva ideja je pozdravljena sa pitanjem kada se može očekivati završetak mosta. Jedan od izvršnih direktora JP”Ceste FBiH” Dedo Pjanić kazao je da će cijela ova godina biti utrošena na pripremu prostorno-planske dokumentacije, takodje neophodno je riješiti eksproprijaciju zemljišta,odnosno imovinsko-pravne odnose, tako da se ozbiljniji koraci na izgradnji, pod uslovom da ne dodje do zastoja mogu očekivati možda tek iduće godine i što je jako pohvalno, kako reče Pjanić,novca za izgradnju ima. Postojeći most će dakako ostati u funkciji,ali će biti u mnogome rasterećeniji i za saobraćaj sigurniji.

Renata S.

Idejno rješenje  1

Idejno rješenje  2

 

 

U Bosanskoj Krupi, na putu Bosanska Krupa – Bosanska Otoka(mjesto Stegarić), sinoć oko 20,00 sati, desila se saobraćajna nezgoda sa smrtnim posljedicama. Za naš medij govorio je Ale Šiljdedić, portparom MUP-s USK, koji je naveo detalje nesreće. Oko 20 sati na magistralnom put M14, mjesto Stagarić, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovala dva vozila i to Audi A3, slovenskih registarskih oznaka i kombi vozilo bh.registarskih oznaka.

U ovoj saobraćajnoj nezgodi u vozilu marke Audi smrtno su stradala tri lica. Radi se o dvadesetosmogodišnjem muškarcu iz Bihaća, dvadesetdvogodišnjem muškarcu iz Kozarske Dubice i dvadesetšestogodišnjoj ženskoj osobi iz Bihaća. U kombi vozilu, teške tjelesne povrede zadobila je jedna 40-godišnja muška osoba i 11-godišnji dječak iz Bosanske Krupe, dok je lakše tjelesne povrede zadobilo 48-godišnje muško lice iz Bosanske Krupe. Pripadnici policije, sektor kriminalističke policije i kantonalni tužilac izvršili su uviđaj na licu mjesta. Konstatacija je da je uzrok saobraćajne nezgode neprilagođena brzina uslovima i stanju puta od strane vozača Audija A3, a sam uviđaj je obavljen jutros do 2.30h. U vremenskom periodu od 20h, od kad se dogodila saobraćajna nesreća do jutros u 04:20h , zbog potreba vršenja uviđaja i uklanjana vozila sa kolovoza, saobraćaj na ovoj dionici puta bio je u potpunosti obustavljen i odvijao se alternativnim pravcima. Danas u toku dana zakazana je obdukcija preminulih, a biće izvršeno i potrebno vještanje, kako vozila tako i sva druga potrebna vještačenja, kako bi se u potpunosti dokumentovalo ovo djelo, koje nažalost ima tri mrtva, dvoje teže povrijeđenih i jedno lakše povrijeđeno lice '' – istakao je Šiljdedić.

Smrtno stradala lica su prevežena na odjel patalogije u Kantonalnu bolnicu Bihać, lica sa teškim tjelesnim povredama su zadržana u Kantonalnoj bolnici, dok je lice sa lakšim tjelesnim povredama pušteno kući.

RadioBK

Proteklog vikenda u organizaciji NK „Željezničar“ Bosanska Krupa i uz pomoć Sportskog saveza općine Bosanska Krupa i familije Šarić održan je Memorijalni turnir „Suad Šarić – Putak“. 

Memorijalni turnir1

 Memorijalni turnir2                                          

                   

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 610 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda