Prva javna aktivnost Udruženja Generacije, održana je u srijedu, 27.februara, koncertom klasične muzike, koji su izvele učenice Osnovne muzičke škole. Mini koncert, kako su ga nazvali iz udruženja, imao je za cilj promoviranje talenata i vještina, ali i poticaj za lijepo, ugodno i malo drukčije druženje, koje je potrebno svima nama.

Udruženje već uveliko organizira svoje radionice, kojima, kako kaže predsjednica udruženja, Almira Šertović, radi na poboljšanju kvaliteta života svih generacija našeg grada, svih onih koji će ostati u Bosanskoj Krupi.

''Mi želimo da promoviramo, da razvijamo i razgrađujemo sve one inicijative koje će ne samo poboljšati kvalitetu životu u nekom segmentu socijalnog, ekonomskog, materijalnog, već i u onom segmentu razonode. Smatram da ljudima treba i kvaliteta slobodnog vremena, da promišljaju o svojim potrebama i potrebama svoje okoline i da zadovolje te potrebe'' – kaže predsjednica udruženja.

Udruženje je zamišljeno da radi bez članarina i bez formalnog učlanjivanja, samo u vidu podrške te da uz pomoć donatora i kroz projektne aktivnost, plasira sve one ideje koje su potrebne za našu lokalnu zajednicu. Aktivnosti udruženja su radioničkog tipa i za sada provodi jedan projekt u kojem su u fokusu žene, ali predsjednica udruženja ističe da će udruženje raditi projekte za sve generacije i za sve ljude koji su zainteresirani za rad, druženje i učenje.

''Uz podršku fondacije za osnaživanje žena Bih, jedna mala aktivnost, da se krene i upravo što sam rekla, kvaliteta vremena žena. I u okviru tog projekta su realizirane tri radionice i evo završna, koja je realizirana u jedan divni koncert koje su izvele učenice Muzičke škole'' - nastavlja Šertović.

Uz divne melodije klasične muzike koje su izvele Ena Šehić na klaviru i Amila Šertović na trubi, dok je Rania Zolić predstavila udruženje na bosanskom, engleskom i njemačkom jeziku, pokazavši izvanredan talenat učenja jezika,druženje se nastavilo uz razgovor i kafu, dijeljenje ideja i druženje, što je jedan od ciljeva ovog udruženja – osjećati se ugodno, vrednovano i lijepo.

Ako ste zainteresirani da se pridružite ovoj vrijednoj grupi ljudi, možete im pisati na mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.">Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili ih naći u ulici Sokak 11.

Elma V.

Sinoćnjom svečanom sjednicom Općinskog vijeća Bosanska Krupa u Velikoj sali Doma kulture,a u jutarnjim satima obilaskom spomen obilježja u Bos.Krupi i Bos.Otoci kao i šehitluka u Jezerskom i Pištalinama obilježen je 01.mart Dan nezavisnosti BiH.

Dan nezavisnosti

 

Poštovani građani,pred nama je godišnje doba pogodno za uređenje njiva i okućnica, samim tim i povećanog rizika od požara niskog raslinja, livada i šuma. Profesionalna vatrogasna jedinica (PVJ) Općine Bosanska Krupa ovim putem upozorava građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pažnju obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Zbog nedovoljne pažnje požari se mogu proširiti na šume, stambene i privredne objekte te ugroziti ljudske živote. Osim direktne materijalne štete prouzrokovane požarom, gašenje iziskuje angažovanje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava, stoga PVJ poziva građane na odgovorno ponašanje. U isto vrijeme apelira na građane da posebnu pažnju obrate na pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 122 i vatrogasnom operativnom centru na broj 123.

Prilikom spaljivanja na otvorenom od početka voditi računa da:

 

  • prije početka spaljivanja isto prijavite nadležnoj vatrogasnoj jedinici,
  • ne vršite spaljivanje za vrijeme jakog vjetra,
  • ne ložite otvorenu vatru na udaljenosti od šume manjoj od 150m,
  • osigurate sredstva za gašenje u slučaju nekontroliranog širenja požara (vrtna cijev, kanta sa vodom, aparat za početno gašenje požara, grablje, lopate, metalne metle),
  • ne palite velike količine gorivog materijala odjednom, radije postupno i u manjim količinama radi bolje kontrole vatre i veličine plamena,
  • ako je moguće, spaljivanje vršite na čistim površinama na sigurnoj udaljenosti od objekata i okolnog drveća, u protivnom osigurajte prisutnost minimalno još jedne osobe i dodatne količine sredstava za gašenje,
  • ne ostavljajte vatru bez nadzora,
  • po završenom spaljivanju dobro zalijte ostatke pepela i žara da ne bi došlo do ponovnog paljenje i širenja požara.

 

Imajte na umu da vas sam čin prijavljivanja mjesta i vremena spaljivanja ne oslobađa odgovornosti.

 

Napominjemo da su novčane kazne za prekršaje pojedinaca a zbog izazivanja požara od 50,00 – 1.500,00 KM.

PVJ Bosanska Krupa

Povodom Dana grada Bihaća, koji ove godine obilježava 759-tu godišnjicu svoga postojanja, pored brojnih događaja u program manifestacije uvrštena je pokretna izložba i promocija knjige posvećena reisu Mehmedu Džemaludinu Čauševiću.Naime, u namjeri da široj javnosti približi život i djelo jedne od najposebnijih i najznačajnih ličnosti Bosanske Krupe a posebno Arapuše, Udruženje „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“ odlučilo je da svaka promocija knjige „Mehmed Džemaludin ef. Čaušević“ bude obogaćena i pokretnom izložbom o Reisu Čauševiću.

Izložba je otvorena u petak, 22.februara u 13,00 sati u Galeriji Muzeja USK u Bihaću i trajat će do srijede 27.februara kada će biti upriličena promocija knjige „Mehmed Džemaludin ef. Čaušević“ autora dr.Fikreta Midžića. Promocija će se održati od 19,00 sati u sali Doma AVNOJ-a u Bihaću.

Organizatori izložbe i promocije knjige posvećene reisu Mehmedu Džemaludinu Čauševiću su Udruženje „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“ iz Bosanske Krupe, Medžlis islamske zajednice grada Bihaća te Arhiv Unsko-sanskog kantona.                                                                                                  

Hadži Mehmed Džemaludin ef. Čaušević rođen je 1870. godine u mjestu Arapuša kod Bosanke Krupe. Nakon završetka Bihaćke medrese, školovanje nastavlja u Istanbulu gdje studira pravo, književnost, teologiju, filozofiju, misticizam i historiju. Izabran je za reisu-ul-ulemu 1913., a ostavku je podnio 1930. godine, nakon čega se posvetio prevođenju Kur'ana na bosanski jezik koji je objavljen 1937. – godinu dana prije Čauševićeve smrti. Spomen-kuće reisa Mehmeda Džemaludina Čauševića u Arapuši, svečano je otvorena 5.avgusta prošle godine.

RadioBK

Dijamant sa Une Zinedin Mustedanagić nastavlja sa odličnim nastupima u Prvoj slovačkoj Fortuna ligi.                                                                            

Nakon što je u 19.kolu postigao pogodak i upisao asistenciju u pobjedi svoje ekipe Ružomberok nad ekipom Zlatne Moravce te ponio epitet igrača utakmice i uvršten u tim kola, Zmaj od Otoke u okviru 20.kola Prve slovačke lige ponovo je blistao i svojim pogodtkom donio pobjedu na gostovanju kod ekipe Podbrezova. Reprezentativac U-21 selekcije BiH Zinedin Mustedanagić bio je strijelac jedinog pogotka na ovoj utakmici u 60.minuti.

Svakako da će odlični nastupi i golovi Zinedina obradovati i selektora U-21 reprezentacije BiH Vinka Marinovića jer uskoro kreću okupljanja i pripreme mlade reprezentacije za početak kvalifikacija za evropsko prvenstvo a Mustedanagić je jedan od glavnih aduta našeg državnog tima.

Emir Sedić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 574 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2013 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda