Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa Almirom Badnjevićem, doktorom nauka u oblasti biomedicinskog inžinjeringa, koji je sa svojim timom dobio je nagradu za najbolji članak i istraživanje na svijetu iz oblasti kliničkog inžinjeringa za 2018. godinu.

            “Raduju nas uspjesi naših mladih naučnika, a Almirovi rezultati pokazatelj su da se znanjem i radom u uslovima koji su znatno iza onih u zemljama Evropske unije, mogu ostvariti vrhunski svjetski rezultati. Ministarstvo civilnih poslova podržava u okviru svojih nadležnosti naučnike iz BiH, prvenstveno kroz grant sredstva za pripremu projekata koji će biti finansirani iz programa Evropske unije”, rekao je ministar Osmanović.

            Nagrada za najbolji članak i istraživanje na svijetu iz oblasti kliničkog inžinjeringa (A Best Clinical Engineering Article Award) dodijeljuje se svake godine jednom ili grupi autora čiji radovi demostriraju naučnu vrijednost, strukovnu relevantnost i širi uticaj.

            “Izuzetne rezultate postigli smo u oblasti povećanja tačnosti, preciznosti i pouzdanosti rada infuzomata i perfuzora u zdravstvenim ustanovama vršenjem postupka verifikacije, kao i metoda koje primjenjujemo“, naglasio je Badnjević, te dodao da su članak i istraživanje specifični zbog činjenice da se rezultati temelje na realnim uređajima u zdravstvenim ustanovama. Naglasio je da je kvalitet istraživanja i primjenjenih metoda prepoznat, te se države sa razvijenim zdravstvenim sektorom, pa i Svjetska zdravstvena organizacija, interesuju za njegov rad, što otvarara nove mogućnosti i za državu Bosnu i Hercegovinu.

            Almir Badnjević informisao je ministra Osmanovića da je izabran za člana odbora Međunarodne divizije za klinički injžinjering (IFMBE-CED) koja djeluje kao ogranak Međunarodne federacije medicinskog i biološkog inženjerstva (IFMBE) za mandat 2018-2021.godina, i tako postao jedan od devet ljudi u svijetu koji vode glavne postupke u polju kliničkog inžinjeringa.

 

Sara Nuhić, učenica Opće gimnazije u Bosanskoj Krupi, polovinom ovog mjeseca kao prvakinja BiH u poznavanju njemačkog jezika putuje u Njemačku na internacionalnu olimpijadu na kojoj će učešće uzeti predstavnici 70 zemalja. Tim povodom Saru je danas u svom Kabinetu ugostio načelnik Armin Halitović. 

Trinaestog aprila, pod pokroviteljstvom Goethe-Instituta u Sarajevu je održano državno takmičenje iz njemačkog jezika pod nazivom “Olimpijada njemačkog jezika 2018.” Takmičenje je okupilo više od 40 učesnika, tačnije pobjednika regionalnih takmičenja iz cijele BiH uzrasta od 14 do 17 godina. 

Učesnici su imali priliku pokazati svoje jezičke vještine u tri nivoa “Evropskog referentnog okvira” A2, B1 i B2. Prvo mjesto u kategoriji B1 osvojila je Sara Nuhić, učenica Opće gimnazije iz Bosanske Krupe i na taj način ostvarila plasman na „Internacionalnu olimpijadu njemačkog jezika 2018“ koja će se od 15. do 28. jula održati u njemačkom gradu Freiburgu. 

„Otišla sam na državno takmičenje i nisam očekivala baš ovakav rezultat. Sretna sam što idem na olimpijadu u Njemačku, učim i pripremam se te očekujem još veći uspjeh, ali uz to i da se zabavim, upoznam ljude iz mnogo krajeva svijeta i možda steknem neke prijatelje“, kaže Sara tokom razgovara sa načelnikom. 

Načelnik Halitović je talentiranoj učenici čestitao i poželio uspjeh, ukazao na to da je već mnogo postigla u svojoj zemlji i da se vodeći tim ne opterećuje kakav će plasman postići u Njemačkoj, nego da pruži najviše od sebe ali i da uživa u druženju, upoznavanju drugih kultura i običaja. 

Treba napomenuti da već dug niz godina Opća gimnazija Bosanska Krupa ima izuzetnu saradnju sa Goethe-Institutom. Uz duboko poštovanje prema trudu, radu, takvu saradnju je zajedno sa učenicima započela i uspješno je vodi profesorica Edisa Ćosić, koja je uspjela motivirati učenike da se dodatno angažiraju i ostvaruju izuzetne rezultate.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

4

Sinoć je u Bosanskoj Krupi održana nesvakidašnja izložba slika akademskog slikara  Husnije Topića iz Cazina. 

Husnija Topic

 

Danas, sutra i prekosutra u hrvatskom Umagu održaće se drugo kolo KARATE 1 YOUTH LIGE na kojem bi trebalo nastupiti 1811 karatista od 13 do 17 godina, a koji dolaze iz cijelog svijeta. Ove godine Bosna i Hercegovina ima 102 prijavljena takmičara, što je svrstava u sami vrh nacija prisutnih na ovoj priredbi. U periodu između 2.7. i 4.7.2018. godine karatisti su prisustvovali WKF (Svjetska karate federacija) karate kampu na kojem su instruktori bili renomirani stručnjaci, bivši i sadašnji svjetski prvaci poput Predraga Stojadinova, Luke Valdezija, Stanislava Horune, Davida Benetela i drugih. Mladi karatisti su i ovaj put imali priliku da tajne ove drevne borilačke vještine uče od najboljih.

Na KARATE 1 LIGI MLADIH nastupiće i četvero karatista KK FENIKS iz Bosanske Krupe: Mesić Adnana, Begić Iman, Veladžić Senaid i Halilović Amar koje predvodi trener Mujo Begić.

Prema rasporedu danas u 19:30 prva nastupa Adnana Mesić u kategoriji borbe djevojčice U14 47+kg (prijavljeno 56 takmičarki), sutra od 8:30 je na tatamiju Amar Halilović u kategoriji kate juniori (prijavljeno 69 takmičara), u nedjelju također od 8:30 Senaid Veladžić će sa svojim protivnicima odmjeravati snage u kategoriji kate kadeti (prijavljeno 87 takmičara), a isti dan će u 16:30 nastup zabilježiti Iman Begić u kategoriji borbe juniorke -59kg (prijavljena 71 takmičarka).

Svih ovih dana u kampu mladih bosanskokrupskih karatista vladala je pozitivna atmosfera. Mnogo se je radilo, učilo, a slobodno vrijeme iskorišteno je za druženje, kupanje i odmor. Posebnu draž ove godine imalo je druženje i razmjena iskustava naših karatista sa mladim takmičarkama KK „OMLADINAC“ iz Sanice Emom i Enom Selman, te sa Hasanom i Tinom Bratić, trenerom i takmičarkom karate kluba GOALMAX KARATE iz Toronta (Kanada).

Poželimo našim takmičarima mnogo sportske sreće.

 

Izvor:KK FENIKS

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 610 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda