Nakon 27 godina voz je krenuo na relaciji Sarajevo – Bihać i tako povezao i željezničkim saobraćajem ovaj dio BiH sa centrom države. Koliko vožnja traje i kako je izgledalo mogli su se uvjeriti svi oni koji su juče bili na promotivnoj vožnji.

Vozaci

 

- Policijska stanica Bos.Krupa obavještava da u proteklom periodu nije bilo narušavanja JRiM, SN kao ni KD-a.

-Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

-Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopštava da je u proteklom periodu pregledala 39   pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 3 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

-JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopštava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas od 07,30 do 09,00 sati prekid u isporuci vode u ul.Hasana Kikića.Radovi na mrezi i od 07,30 do 12,00 sati u naseljima Voloder i Johova dolina.Sanacija kvara na vodovodnoj mreži..

-Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci električne energije

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mjestimično vlažnim kolovozima.

Upozorenje na manje odrone kamena na kolovoz mag.puta M-102 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 18 C , vlažnost zraka 92% , dok je vodostaj rijeke Une iznosio 70 cm (NV).

 

Izložba "Dokumenti vremenu" Husnije Topića bit će otvorena u Gradskoj galeriji u Bosanskoj Krupi u četvrtak 5. jula 2018.godine u 19,30 sati i zasigurno će obradovati ljubitelje likovne umjetnosti u Bosanskoj Krupi.Već nekoliko godina ova postavka je predstavljena u mnogo gradova,mnogo zemalja,galerija i otvorenih prostora.Krajnje je vrijeme bilo da ovu izložbenu postavku dobije za gledanje i bosanskokrupska likovna publika.Izložba će biti postavljena na otvorenom prostoru kod Gradske galerije i Doma kulture u Bosanskoj Krupi.

Voditelj Gradske galerije Bosanska Krupa Salih Suljanović je u najavi izložbe rekao:

„Epika, kao dio svekolike tradicije našeg kraja, već je uobičajena umjetnička opsesija Husnije Topića.Lijepi konji i stasiti junaci, bijele kule i svijetlo oružje, lijepe i ponosne žene su akteri koji su bili opijeni slavom i junaštvom,srčanošću,pokornošću prema tradiciji,a čiji je zamišljeni lik,unutra i izvana autorski oslikao Topoć.Husnija Topić je na slikama estetskim sredstvima i na slikarski način ušao u dušu junaka,običaja,tradicije,događanja.“

U bosanskohercegovačkom slikarskom prostoru, Husnija Topić je dragocjen umjetnički izraz jer su svi lijepi ljudi vjerno naslikani – lijepi su i na slikama, sve djevojke takođe, konji – puni snage i ukroćeni služe čovjeku, a na likovnom nivou Husnija Topić slika i naš odnos prema našem epskom naslijeđu. Topić nam otkriva tajnu o ljepoti junaka bošnjačke epike, jer oni su lijepi u odnosu prema ružnom, što je identično i današnjoj slici i izgledu svijeta. I čini to uspješno. Umjetnički i estetski, prihvatljivo. Tako i kolege i laike, oplemenjuje našom tradicijom,zapisao je Atif Kujundžić.

Husnija Topić slikar, poznat po svojim neobičnim radovima koji krase mnoge domove i galerije,prijatno je prije nekoliko godina iznenadio javnost sa postavkom svojih slika“Dokumenti vremena“ već od prve njihove postavke. Slike su rađene tehnikom ulje na platnu, a motiv su historijski obrisi grada Bihaća i Krajine, sa likom žena. Ovo su generacije koje su prolazile kroz ovdašnje gradove od plemena do čitavih civilizacija koje su prolazile i prelazile preko ovdašnjih trgova, gradova i država. Motive ove neobične izložbe Topić je, kaže, pronašao u bogatoj historiji ovog kraja, počevši od Japoda, Rimljana i hrvatskih plemića, do Osmanlija, Austrijanaca i savremenog doba, a vrlo značajnu ulogu u cijelom tom vremenskom periodu, igrala je žena.

Poseban je i njegov ciklus „Emina“,koji će takođe biti predstavljen,a obećavaju iz galerije Centra za kulturu ,obrazovanje i informisanje da će svi oni koji dođu na izložbu u četvrtak, svjedočiti i mnogim iznenađenjima.

Husnija Topić je rođen 1965. godine u Cazinu (BiH). Likovno obrazovanje je stekao u .Radi kao likovni pedagog u Cazinu. Do sada je imao 37 samostalnih i preko 100 kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Autor je dva spomen obilježja i poštanske markice. Predani je istrazivač epsko lirske tematike kroz jedinstven, unikatan likovni izraz. Sa svojim djelima zastupnjen je u različitim publikacijama. Mnoge slike mu se nalaze kod kolekcionara diljem svijetu. Član je Udruženja likovnih umjetnika BIH. Živi i radi u Cazinu. svoje slike predstavio u mnogim metropolama svijeta, od daleke Malezije, Francuske, Grčke, Amerike, Njemačke, Španije, te država iz našeg regiona.

Izložba "Dokumenti vremenu" Husnije Topića bit će otvorena na otvorenom prostoru Doma kulture u Bosanskoj Krupi u četvrtak 5. jula 2018.godine u 19,30 sati.

 

Dževada Štancl

Ove srijede, 4.jula, gost u programu Radija Bosanska Krupa,u emisiji Intervju, je dr.Mirsad Hadžikadić. Dr.Mirsad Hadžikadić se na predstojećim izborima kandidirao za funkciju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine,ispred bošnjačkog naraoda. Rođen u Banja Luci, u SAD je otišao kao Fulbrajtov stipendista 1984., a doktorirao 1987. godine. Osnivač je i dekan koledža informacijskih tehnologija u Charlotte (Sjeverna Karolina), te aktuelni direktor Instituta za kompleksne sisteme u ovoj američkoj državi. Također, suosnivački je predsjednik Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti, te dobitnik nagrada za životno djelo grada Charlotte. U Sjevernoj Karolini i gradu Charlotte uživa izuzetan ugled,kao i u bosanskohercegovačkoj dijaspori.

„Niko ne živi od toga da dominira nad nekim. Niko neće živjeti od bošnjaštva, srpstva ili hrvatstva. Svako ima potrebu da se izgradi kao osoba i ima svoja osnovna ljudska prava.

Kada govori o BiH onda ,kaže dr.Hadžikadić, mora se govoriti o regionu njegovoj reintegraciji na kojoj se mora raditi. Ekonomski oporavak i izgradnja bolje budućnost bi morao biti prioritet svih nas,jer svima treba da krene na bolje.

Ne može nama u BiH biti loše, a da bude dobro Srbiji ili Hrvatskoj. To vam je kao sa lošim vremenom, ono prelazi granice, za njega nema ni podjela ni nacija.“

U kontekstu odlaska mladih iz zemlje, dr.Hadžikadić kaže :

Ogroman je potencijal u dijaspori i ekonomski i kulturni i stručni, da je čudo i šteta da ne koristimo to i ne dajemo priliku toj našoj mladosti da pokaže šta zna i tako pomogne BiH. Mi kao da ih nećemo, a oni i dalje čekaju na taj poziv.“

„Moj strateški cilj je da popravimo kvalitet života svakog stanovnika BiH, bez obzira na to ko je on i gdje živi. Mi moramo vratiti pojedinca u fokus, umjesto konstitutivnih naroda. Naš potencijal je izvanredan. Imamo i znanje i moć da to iskoristimo. Mali privrednici su ključ rasta i razvoja svake države. Odatle dolazi inventivnost, kreativnost i brzo testiranje novih ideja… „Država se neće sagraditi sama od sebe niti će nam je napraviti međunarodna zajednica. To možemo uraditi samo mi, zajedno. Koliko god nam se nekad činilo da nema izlaza, bez trunke sumnje znam da ćemo ga pronaći.“

Emisiju “Intervju” u programu RadioBK poslušajte ove srijede,4.jula u 15 i 15 sati te u repriznom terminu u petak,6.jula, u 10 sati.

RadioBK

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 395 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juli 2012 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda