Sutra bi se u Sarajevu trebao održati mirni protest ispred zgrade Vijeća ministara BiH zbog migrantske krize . Ovaj protest inicirao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić koji je rekao je da će oko 50 vijećnika i većina općinskih načelnika sa USK biti prisutno.

"U skladu sa zaključkom Gradskog vijeća Bihaća, nas oko 50, vijećnika i općinskih načelnika i gradonačelnika iz Krajine odlučili smo da u 11:00 sati dođemo u Sarajevo. Želja i cilj našeg protesta jeste da ukažemo na to koliko je situacija u vezi sa migrantima ozbiljna posebno u Bihaću i Velikoj Kladuši i da insistiramo da Vijeće ministara i ministar sigurnosti Dragan Mektić počnu da rade svoj posao u skladu sa zakonom", rekao je Fazlić u telefonskoj izjavi Srni.

On je istakao da je poslat zahtjev Mektiću, predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću i ministru za ljudska prava i izbjeglice Semihi Borovac da prime delegaciju iz Krajine, ali da potvrdni odgovor još nije stigao.Fazlić je dodao da načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića nisu pozvali na skup, dok je načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović na godišnjem odmoru, te neće doći u Sarajevo na najavljeni protest.Mektić je prethodno, nakon posjete Unsko-sanskom kantonu, rekao da će Medeno Polje najvjerovatnije, i pored protivljenja lokalnih vlasti, biti lokacija na kojoj će biti građen prihvatni centar za migrante koji se nalaze na tom području.

Izvor: Klix.ba

Izmještanje migrantskih porodica s djecom iz Đačkog doma u Bihaću i šatorskog naselja u Velikoj Kladuši i njihovo smještanje u hotel “Sedra” u blizini Cazina počelo je jutros nakon što je jučer bilo prolongirano zbog problema s vodom, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).U hotel “Sedra” danas bi trebale biti smještene 24 migrantske porodice s djecom, u kojima su ukupno 102 osobe, potvrdio je za BIRN BiH ministar zdravstva u Vladi Unsko-sanskog kantona (USK) Hazim Kapić.Premijer USK-a Husein Rošić jutros je sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom EU ambasadorom Lars-Gunnarom Wigemarkom obišao hotel “Sedra”. Wigemark je nakon jučerašnjeg susreta s Rošićem kazao kako će EU sa 1,5 miliona eura pomoći zbrinjavanje migranata. Izmještanje migranata trebalo je početi u utorak, ali je odgođeno zbog upitnog kvaliteta vode u hotelu “Sedra”. Do rješenja ovog problema, u blizinu hotela su dovezene cisterne s vodom.

Podsjetimo,Vijeće ministara BiH koje je juče trebalo dati saglasnost vezano za smještajne kapacitete na USK ,odnosno da se da saglasnost da se u općini Bos.Petrovac smjeste ilegalni migranti koji su na području USK, tačnije na Medenom polju nije donijelo takvu odluku. Obrazlaženje za to je da je to za njih prevelik teret smatrajući da problem treba da preuzmu kantoni i entiteti, a da se vijeće ministara treba baviti zaštitom granica.

Saopćenjem za javnost danas je izišao i grad Cazin u kojem pored ostalog skreću pažnju na to da se migrantska kriza na području Unsko- sanskog kantona mora rješavati cjelovito i da su sva privremena rješenja potpuno neprihvatljiva. Izmještanje dijela migranata u hotel „Sedra“ na dva mjeseca, nikako ne može biti korak ka rješavanju daleko većeg i kompleksnijeg problema koji je u stalnom porastu i prijeti da eskalira u još veću krizu. U svom saopćenju naglašavaju da je to problem države i državnih institucija koje se još uvijek njime bave tako da ga ostavljaju na teret lokalnih zajednica i traže od njih rješenja.

„Naši građani i njihovi predstavnici u lokalnim vlastima su dokazali i dokazuju da su spremni na humanost i da ovdje nije izostala empatija i spremnost da se pomogne ljudima u nevolji. Međutim, problem ilegalnih migranata, već od njihovog ulaska u BiH, zatim sistematskog koncentriranja u Unsko- sanski kanton pa do njihovog zbrinjavanja, jeste problem za koji odgovaraju isključivo državne vlasti i institucije čiji je posao da se brinu o tome. S obzirom na to da postoje norme i pravila te međunarodne konvencije prema kojima se uspostavljaju i organiziraju migrantski centri, sva tzv. privremena rješenja, izmještanja i stvaranja još većeg broja lokacija, nećemo prihvatiti niti dati svoju suglasnost na ista. Od državnih vlasti i međunarodnih organizacija koje se bave ovim problemom očekujemo konkretnu inicijativu i pomoć u trajnom rješavanju problema koji će, ukoliko mu se tako ne pristupi, sigurno eskalirati u krizu većih razmjera.“

 

Izvor: BIRN BIH, BHRT, RadioBK

U subotu se vozi posljednja etapa 46. Una regate, od Bihaća do Bosanske Krupe u kojoj će uz dodjelu priznanja biti upriličeno svečano zatvaranje, a potom i veliki koncert grupe Hari Mata Hari.Koncert ove istinske bosanskohercegovačke muzičke zvijezde uz podršku sponzora priređuju Općina Bosanska Krupa i Nacionalni park Una. Bit će održan na Trgu Alije Izetbegovića s početkom u 21.00 sat. Organizatori pozivaju sve one koji su u mogućnosti da u subotu dođu u Bosansku Krupu i uživaju u izvedbama najljepših zabavnih ljubavnih pjesama. Muzički spektakt za sve Krupljane i njihove goste je BESPLATAN. 

- Policijska stanica Bos.Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

U 17,40 sati Bos.Krupa ul.511 Slavne narušavanje JRiM-a naročito drskim ponašanjem od strane 2 lica.Prekršajna prijava na 2 lica.U 02,15 sati Bos.Krupa ul.Podgrmečka narušavanje JRiM-a naročito drskim ponašanjem od strane 1 lica.Prekršajni nalog na 1 lice.

-Vatrogasna jedinica izvještava da nije imala intervencija i dojava o požaru.

-Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopštava da je u proteklom periodu pregledala 26   pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 4 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

-JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopštava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća.Danas od 09,00 do 11,00 sati prekid u isporuci vode u naselju Ćojluk-brdo.Radovi na mreži.

-Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci električne energije.

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mjestimično vlažnim kolovozima.

Upozorenje na manje odrone kamena na kolovoz mag.puta M-102 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 19 C , vlažnost zraka 81% , dok je vodostaj rijeke Une iznosio 42 cm (NV).

 

Operativni centar civilne zaštite

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 472 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Februar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda