Obavještavaju se podnosioci prijave šteta nastalih kao posljedica prirodne nepogode – olujnog vjetra u decembru prošle godine da do 18. juna 2018. godine Službi za civilnu i protupožarnu zaštitu i zajedničke poslove mogu podnijeti zahtjev za dodjelu jednokratne novčane pomoći za saniranje šteta. Uz propisani obrazac zahtjeva dostupan na web stranici i infopultu Općine Bosanska Krupa, potrebno je priložiti slijedeću dokumentaciju:

- dokaz o socijalnom statusu – potvrda Centra za socijalni rad (samo za podnosioce koji imaju status socijalno ugrožene kategorije),

- izjava podnosioca zahtjeva da nije ostvario pomoć viših nivoa vlasti ili drugih izvora (ukoliko pomoć nije ostvarena),

- dokaz o vlasništvu, odnosno zakupu (korištenju) materijalnog dobra na kojem je nastala šteta,

- dozvolu za gradnju objekta (ovjerenu kopiju) ukoliko se radi o šteti na stambenom objektu,

- dokaz o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata ukoliko se radi o šteti na poljoprivrednom zemljištu, poljoprivrednim kulturama ili stočnom fondu,

- potvrdu banke o broju računa.

 

Izvor : Kabinet načelnika općine Bosanska Krupa

Počela je rekonstrukcija gradskog drvenog mosta „Mlinovi“ u Bosanskoj Krupi vrijedna 250 hiljada KM. 

Pocela rekonstrukcija mosta

 

Danas su u Domu kulture studenti s područja općine Bosanska Krupa s načelnikom Arminom Halitovićem potpisali ugovore o dodjeli stipendije za akademsku 2017/2018 godinu. Ovo je deveta godina zaredom kako Općina Bosanska Krupa dodjeljuje stipendiju svim redovnim studentima. 

U sklаdu sa odobrenim sredstvimа budžeta Općine Bosanska Krupa i u sklаdu sа kriterijimа zа dodjelu stipendijа dodijeljeno je 148 studentskih stipendija u visini od 70 KM, odnosno 700 KM za deset mjeseci i pet stipendija od 200 KM na mjesečnom nivou za studente koji imaju prosječnu ocjenu iznad 9,5 a to su: Melisa Ćehić (Pravni fakultet u Bihaću), Šejla Jusić (Pedagoški fakultet u Bihaću), Safet Mehić (Pravni fakultet u Bihaću),  Amina Mušinović (Biotehnički fakultet u Bihaću) i Džejlana Puškar (Fakultet zdravstvenih studija u Bihaću). 

Visina studentske stipendije, kao i prethodnih godina, utvrdila se na način što se iznos budžetskih sredstava planiran za tu namjenu podijelio na broj korisnika stipendije. 

Prilikom potpisivanja ugovora studentima se obratio načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović, čestitao svima i poželio mnogo sreće i stečenog znanja tokom studiranja. 

U proteklih osam godina Općina Bosanska Krupa isplatila je 1.487 stipendija za šta je iz svog budžeta utrošila ukupno 1.156.822 KM. 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Mješovita srednja škola „Safet Krupić“ u Bosanskoj Krupi obrazuje mlade u mašinskoj, drvnoj, tekstilnoj i šumarskoj struci. Učenicima nudi zavidne uslove sticanja znanja i nekoliko programa stipendiranja. Dobra je prilika za sve koji se odmah nakon osnovne škole žele usmjeriti, naročito one koji ne planiraju upisivati visoke škole nego sa deficitarnim zanimanjima biti konkurentni na tržištu rada. Istaknuto je ovo na Danu otvorenih vrata, događaju kojeg je rukovodstvo škole sa profesorima organiziralo za osnovce završnih razreda u Bosanskoj Krupi. 

U prostoru Centra za podršku poduzetništva u kojem škola „Safet Krupić“ provodi dio nastave i obuke učenicima osnovnih škola obratili su se direktor Elvir Kulenović i načelnik Armin Halitović, te prezentirali sve uslove i pogodnosti koje pruža ova obrazovna ustanova. Potom su učenici, kako bi se u sve uvjerili na praktičnim primjerima, sa profesorima obišli kabinete i radionice. 

„Nudimo savremena zanimanja tražena na tržištu rada, to su prije svega iz mašinske i drvne struke CNC programeri. Što se tiče strukovnih zanimanja imamo zavarivače i instalatere centralnog grijanja, stolare i krojače. Prednost naše škole je u opremljenosti i savremenosti kabineta, poput onog za AutoCAD, CAD-CAM tehnologije, u prostoru BSC-a kojeg koristimo na osnovu dogovora sa Općinom imamo obuku za zavarivače i IT kabinet koji koristimo za modeliranje i u drvnoj i u mašinskoj struci. Sve su to programi koji su prilagođeni tržištu rada, nastali na zahtjev naših poslodavaca“, ističe direktor škole Elvir Kulenović. 

Škola „Safet Krupić“, prema riječima načelnika Armina Halitovića, jedna je od bolje organizovanih škola usmjerenog karaktera na prostoru USK a možda i BiH. Naglašava da se u njoj djeca obrazuju uz pomoć stručnog i predanog kadra, ali i rukovodstvo koje brine o dobrim uslovima rada. 

„Rekli smo koje to prednosti ima, šta djeca mogu naučiti, i ono što je najbitnije za one koji ne planiraju upisati fakultet jeste da mogu lako doći do posla jer se u ovoj školi obrazuju djeca čija su zanimanja danas deficitarna na tržištu rada. Općina već nekoliko godina subvencionira prevoz đaka koji putuju u Bosansku Krupu, do sada smo to radili sa procentom od 30 posto za svu djecu, 50 posto za djecu bez jednog roditelja i 100 posto za djecu bez oba roditelja. S obzirom da se broj djece nažalost smanjuje razmislit ćemo da taj procent od naredne školske godine povećamo. I na taj način želimo zadržati djecu u Bosanskoj Krupi, stvoriti kadrove potrebne privrednom sektoru u Bosanskoj Krupi“, dodaje načelnik Halitović. 

Ono što je interesantno za sve buduće učenike ove škole su svakako i programi stipendiranja. Pomoć ovoj obrazovnoj ustanovi kroz projekte, nabavku opreme i sufinansiranje prevoza učenika i dalje će pružati Općina Bosanska Krupa Krupa, a učenicima u vidu stipendija viši nivoi vlasti, nevladine organizacije i domaće firme. 

„U sklopu programa „Herbert Stepic“ 80 naših učenika dobiva besplatan prevoz i sendvič, a ove godine smo i sa firmom RENI iz Bosanske Krupe dogovorili da stipendiraju 10 naših učenika završnih razreda, 5 iz mašinske tehničke, 3 zavarivača i 2 instalatera centralnog grijanja, korisnici smo i federalnih programa i tu imamo 20 stipendista, a vrijedi spomenuti i pomoć Općine Bosanska Krupa u subvencioniranju prevoza“, objašnjava direktor Kulenović. 

Mješovita srednja škola „Safet Krupić“ u narednoj školskoj godini prima 200 učenika. Nadaju se da će uspjeti ispuniti upisnu kvotu, da će djeca koja završavaju osnovnu školu prepoznati kvalitet i pogodnosti koje pruža ova škola i da će baš u njoj potražiti priliku za obrazovanje i sticanje željene stručne spreme. 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 472 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda