Osnovna škola „Jezerski“ godinama se vodom snabdijevaja iz lokalnog seoskog vodovoda. Ništa tu ne bi bilo čudno i zabrinjavajuće da je to provjerena i pitka voda. Konstantan rast broja djece oboljele od žutice govore da je stanje alarmantno i šalje poruku da se hitno moraju poduzeti radnje kako bi se spriječila epidemija.

 

Kako bi se iznašlo rješenje ovog problema, u školi su se sastali predstavnici bosanskokrupskih relevantnih institucija, načelnik Općine Armin Halitović, predsjedavajući Općinskog vijeća Tahir Nuhić sa vijećnicima Elvirom Mehić i Šemsom Hadžipašićem, direktor JKP „10. Juli“ Nijaz Tatarević, te direktor škole Almir Hodžić.

 

Vodosnabdijevanje provjerenom pitkom vodom u naselju Jezerski do prije tri godine, dok Općina Bosanska Krupa nije završila izgradnju javnog vodovodnog sistema, nije bilo uopšte moguće. Jedini izvor bilo je pomenuto lokalno vodocrpilište. U posljednje tri godine škola se mogla priključiti na primarnu mrežu ali nije jer očito je izostala inicijativa i podrška nadležnih.

 

Shvatajući ozbiljnost situacije, važnost korištenja isključivo pitke vode, načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović je poduzeo konkretne radnje, za priključak iz budžeta izdvojio sredstva i sazvao sastanak na kojem su dogovorene sve potrebne aktivnosti.

 

„Ovo se trebalo završiti čim je za priključak na siguran vodovod bilo mogućnosti, ali nije kasno ni sada. Svi trebamo biti zaštićeni, ali djeca ipak na prvom mjestu“, kaže načelnik Halitović.

 

Centralna Osnovna škola „Jezerski“ ima 300 učenika i oko 30 uposlenih. Svi su zbog nečiste vode izloženi riziku. Direktor škole Almir Hodžić kao razlog nespajanja na javni vodovod navodi to što komunalno preduzeće do sada nije imalo „potrebnu operativu“ a škola nije mogla poduzeti ništa zbog straha od oštećenja podzemnih instalacija. 

 

„Priključak škole na gradski vodovod uradit će se u što hitnijem roku, čim se obave neke sitne procedure koje ne zahtijevaju puno vremena, riječ je o novom zahtjevu za priključak, pribavljanju posjedovnog lista i izvoda iz katastra. Načelnik Halitović je odmah animirao nadležne općinske službe da krenu u izradu i prikupljanje potrebne dokumentacije kako se više ne bi gubilo vrijeme, tj. kako bi učenici što prije dobili pitku vodu“, zaključio je direktor Hodžić.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Pozivaju se pravna i fizička lica na području općine Bosanska Krupa koja su u protekla tri dana (od 10. decembra) usljed vremenskih neprilika, odnosno udara vjetrova, pretrpili materijalne štete da iste putem propisanog obrasca, radi utvrđivanja činjeničnog stanja, prijave nadležnoj općinskoj službi.

 

Evidencija o pričinjenim štetama služit će za utvrđivanje mjera za naredne korake, odnosno iznalaženje mogućnosti za nadoknadu šteta.

 

Obrazac za prijavu šteta dostupan je na info pultu Općine Bosanska Krupa.

 

 

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Obustavljena je  nastava u školama sa područja Općine u drugoj smjeni . Preporuka je ovo Ministarstva obrazovanja ,nauke ,kulture i sporta USK nakon dešavanja u elektrotehničkoj školi u Bihaću kada je u kabinet informatike doslovice pao prozor kojeg je vjetar sa okvirom ubacio unutra.

Nevrijeme 2

 

Vjetar koji je za nase krajeve neuobicajeno jak donio je niz problema i jos uvijek donosi ,jer vjetar puse sa naletima do 50 km/h juzno-jugoistocnog smjera. 

Nevrijeme 3

 

U Pištalinama je održan još jedan radni sastanak na kojem se govorilo o izgradnji osnovne škole u ovom kraju. Deset godina već traje taj proces, sredstvima i Vlade USK i Općine Bosanska Krupa objekt je izgrađen i stavljen pod krov, ali za završetak treba još mnogo podrške i novca. Ovu su priču danas opet aktuelizirali načelnik Općine Armin Halitović, zastupnik u Skupštini USK Sanil Hasić, predsjedavajući Općinskog vijeća Bosanska Krupa Tahir Nuhić sa vijećnicima Ifetom Kadić, Jasenkom Šertovićem, Alenom Lipovačom i Šemsom Hadžipašićem, zatim direktor škole Amir Velić i predstavnik MZ Asmir Hadžipašić.

 

Nakon što se u januaru usljed snažnog nevremena praćenog jakim vjetrom i obilnim snijegom urušio krov već dotrajalog školskog objekta Prve osnovne škole u mjestu Pištaline, djeca su privremeno premještena u prostorije mjesne zajednice. U tom improviziranom školskom objektu se nalaze i danas, a kako trenutno stvari stoje, još će neko vrijeme koje sa sigurnošću niko ne može utvrditi. Općina Bosanska Krupa, kako kaže načelnik Armin Halitović, čini sve što je u njenoj moći. Međutim, nakon decenije jasno je da nedostaje dovoljna podrška nadležnih institucija.

 

„Mi smo danas imali radni sastanak, da planiramo slijedeće aktivnosti koje se tiču izgradnje škole u Pištalinama. Općina Bosanska Krupa je do sada iz svog budžeta u ovu školu uložila 107 hiljada KM, ove smo godine planirali još 50 hiljada za nove radove. Danas smo jednostavno došli i sa direktorom razgovarali oko toga šta ćemo raditi slijedeće, naravno i sa predstavnicima iz kantona, odnosno sa gospodinom Hasićem smo razgovarali o tome šta možemo očekivati u budžetu za 2018. godinu za školu Pištaline. Sve to treba zajedno izdogovarati da bi se radovi mogli nesmetano odvijati“, dodaje načelnik Halitović.

 

Vijeće roditelja konstantno reaguje, kažu da je sve traljavo i sporo. Nekoliko struktura Vlade im je obećavalo pomoći, mnogi su obećavali završetak i useljenje, međutim stvarnost je potpuno drugačija.

 

„Najviše u tome trpe djeca i njihovi roditelji koji nisu ni krivi ni dužni. Preko njih se želi politički profitirati što nije korektno. Ovo mora biti zajednički projekt, tako smo se dogovorili zimus kad se desila havarija na objektu stare škole“ rekao je prije nekoliko mjeseci a danas potvrdio navode Šemso Hadžipašić, predstavnik MZ i Vijeća roditelja Prve osnovne škole.

 

Podršku roditeljima, učenicima, Općini Bosanska Krupa, pruža i Sanil Hasić, poslanik u Skupštini USK. Kaže da će se truditi da se novac za nastavak izgradnje planira u kantonalnom budžetu za narednu godinu, ali i u rebalansu za tekuću.

 

„U pitanju je projekt koji već dugo vremena uzima pažnju, međutim do sada nije bilo nikakvih konkretnih pomaka. Kao zastupnik u Skupštini USK ispred DF-a sam svojom inicijativom i zajedno sa Klubom DF-a nastojao staviti ovu školu kao prioritet i u tome smo uspjeli na način da smo obezbijedili 100 hiljada KM ove godine. Budući da nam ide rebalans budžeta za 2017. i nacrt za 2018. nastojat ćemo da ova škola ne bude zaobiđena, sad trebamo riješiti problem stolarije, grijanja itd“, naglasio je poslanik Hasić.

 

Na sastanku je dogovoreno da će se u narednim danima konkretizirati stvari, napraviti plan djelovanja, način utroška sredstava i nastavak izgradnje, završetak barem prvog sprata škole. Za te aktivnosti trenutno je planirano 150 hiljada. Od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta 100 hiljada, a od Općine Bosanska Krupa 50 hiljada KM.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Gradonačelnici Bihaća i Cazina, te načelnici Općina Bosanska Krupa, Bužim i Bosanski Petrovac, Šuhret Fazlić, Nermin Ogrešević, Armin Halitović, Zikrija Duraković i Zlatko Hujić, potpisali su danas u Bihaću „Izjavu o zajedničkom djelovanju“. Potpisujući izjavu, pet krajiških gradonačelnika i načelnika, poslali su danas poruku javnosti da će zajedno u narednom periodu koordinirati svoje djelovanje prema višim nivoima vlasti, te se maksimalno zalagati za ravnopravnost gradova i općina USK-a unutar F BiH, za njihov ravnomjeran razvoj u odnosu na druge lokalne sredine u BiH, za jednaku dostpunost resursa i pravilniju raspodjelu javnih prihoda s ciljem osiguranja napretka i boljeg života za građane gradova i općina USK-a.

„Mi smo već ranije konstatovali da su naši gradovi i općine zapostavljeni od strane viših nivoa vlasti i ovim putem ističemo naše nezadovoljstvo jer u mnogim oblastima i segmentima društva mi smo zapostavljeni kao lokalne sredine. Mi nismo zadovoljni raspodjelom resursa, jer se ti resursi u Sarajevu dijele po principu “ko bliže vatri taj se bolje ogrije“. Stoga će i ova današnja izjava biti korak naprijed ka našem zajedničkom nastupu prema Kantonu i F BiH i borbi za interese građana USK-a „- kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Osvrćući se na danas potpisanu izjavu, Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina, kazao je da je, nažalost, podugačak spisak razloga koji su rezultirali potpisivanje Izjave o zajedničkom djelovanju pet krajiških gradova i općina.

S pravom možemo reći da se godinama, pa i decenijama ne ulaže u naš Kanton od strane viših nivoa vlasti i mi smo današnjom izjavom ukazali da nemamo sagovornika s druge strane, odnosno partnera u višim nivoima vlasti koji bi saslušali naše probleme, sugestije i primjedbe. Da je tako primjera je mnogo, a tu ističem određene primjedbe i sugestije na pojedine Zakone koji se odnose na naš kanton. Naime, pojedinim Odlukama se oduzimaju ovlasti lokalnim zajednicama i još dodatno otežavaju ionako teški uslovi za rad „- kazao je gradonačelnik Ogrešević

On je također naveo da se raspodjela sredstava vrši se po čudnim kriterijima, navodeći primjer raspodjele ekoloških naknada koje su raspoređene tako da je samo jedan ili nijedan projekat iz pojedinih općina prošao, dok su svi ostali projekti otišli u dvije općine USK-a.

„Mi nemamo ništa protiv takve raspodjele, ali želimo da se vrednuju kriteriji i da se kroz takve projekte pokazuje ravnomjerna raspodjela sredstava. Također sredstva za poduzetničke zone su potrošena netransparentno, dok za sredstva iz pretvorbe poljoprivrednog u građevinsko zemljište, koja su naša sredstva, sumnjamo da su nezakonito potrošena. U konačnici ističem, nama nedostaje razgovora i ne možemo nailaziti na zatvorena vrata i na ignorisanje naših problema, primjedbi i sugestija. Zato smo se i okupili jer želimo da se naši argumenti čuju „- dodaje gradonačelnik Ogrešević.

Kabinet gradonačelnika Bihaća

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 435 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Februar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda