U Bosanskoj Krupi,prigodnom svečanošću i obraćanjem domaćina i gostiju,započeo je u subotu jedanaesti pozivni međunarodni memorijalni turnir u boćanju ,turnir koji je tačno prije jedanaest godina ponio ime slavnog,voljenog,poštovanog i neprežaljenog komandanta 511-te slavne brdske bosanskokrupske brigade – Mirsada Crnkića.

Borci koji su bili rame uz rame u svim akcijama sa svojim komandantom su, i ovim turnirom željeli čuvati uspomenu na svog komandanta i graditi kulturu sjećanja na čovjeka koji ih je poštovao i hrabrio u najtežim danima odmbrambeno-oslobodilačkog rata,koji je, kao najuvjerljiviji vizionar povratka stanovnika Bosanske Krupe u svoj grad,pružao im sigurnost i koji ih je ,gradeći svoj vojnički položaj „prvog među jednakima“,za života i poslije njega,uspio ih  svojim djelima,vizijama,strategijam i riječima  vratiti tamo gdje je dobro znao da se  Krupljanin može osjećati potpun,nepobjediv i spreman za budućnost.

To su oni borci koji su nosili bitke u kojima su gubili svoje najbolje drugove i u kojima su  svoje dijelove tijela založili za slobodu i dostojanstvo  građana i građanki općine Bosanska Krupa i BiH.

Udruženi još od  1997. godine u Savez za sport i rekreakciju invalida 511 Bosanska Krupa, da bi se družili,da bi pronosili istinu o odbrambeno-oslobodilačkom ratu i da bi kroz sport i takmičenja podsjećali težinu kojom su nastavili život u slobodi,članovi ovog Saveza su zasnovali ovaj turnir i posvetili  ga svom najzlatnijem „Zlatnom ljiljanu,komandantu Mirsadu Crnkiću.

Ove godine,na jedanestom turniru učestvovalo je trinaest ekipa iz države:Hrvatske,Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Pazin,Kopar,Sisak,Zagreb,Zenica,Sanski Most,Bužim i Bosanska Krupa su gradovi iz kojih su u subotu  stigli boćari sa svojim ekipama da se takmiče i pokušaju odnijeti prelazni pehar do iduće godine u svoja udruženja.Izostala je samo ekipa Reprezentacije BiH –seniora  u boćanju, koja je prošle godine bila najbolja i koja je trebala godinu dana  čuvati  pehar i koja je , neposredno pred početak turnira, javila da i pored potvrđenog dolaska ,iz svojih razloga,neće doći.Nisu poslali ni pehar.

Ipak,novi prijelazni pehar čeka najbolju ekipu,  jer su se organizatori turnira za to pobrinuli.

Ispred njih,na svečanosti kojom je započela ovogodišnja turnirska i boćarska priča,veselim i raspoloženim za takmičenje boćarima se obratio predsjednik saveza za sport i rekreaciju invalida, Safet Mujić,zahvalio im se na dolasku i poželio zanimljivo takmičenje i druženje.

,I ove godine ,uz turnir je bio i predsjednik Kantonalnog saveza za sport i rekreaciju invalida Mirsad Nuhanović.I on je izrazio zadovoljstvo što ovaj turnir ima stalne,provjereno dobre i vesele takmičare .

Turnir je biranim riječima otvorio općinski načelnik Armin Halitović,podsjećajući da nije lagan nijedan trenutak kada se prisjetimo  koliko je teško bilo primiti vijest da nemamo više komandanta Mirsada Crnkića,ali da je naša obaveza da se čovjeka,borca i starješine,  koji je bio dio nas i na ovaj način sjećamo,odajući mu počast za sve ono što je uspio ugraditi u svoje borce da bi oni vodili borbu do konačnog povratka u svoj grad.

Općinski načelnik je,zajedno sa Merimom,sestrom rahmetli komandanta Mirsada Crnkića, sa nekoliko kugli označio da jeovogodišnji  turnir,sjećanja,druženja u vještinama boćanja otvoren za boćare na ovom turniru,sa  prukom „neka pobijedi najbolji“!

Svatko prema svom svjetonazoru,minutom šutnje ili učenjem Fatihe,na boćarskom igralištu  odao je počast svim poginulim borcima 511-te slavne brdske brigade i Armije BiH.

U nedjelju će to ,uz polaganje cvijeća, učiniti na centralnom šehidskom spomen-obilježju i ispred rodne kuće komandanta Mirsada Crnkića.

Turnir će trajati dva dana,u subotu i nedjelju.Svečano proglašenje pobjednika planirano je za nedjelju u 14 sati.

 

Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 520 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda