Krupljanin,Arif Dizdarević našao se  ovih dana  u čudu  kada je vidio  procjvetalo stablo  kruške u svom dvorištu u augustu mjesecu.Plodovi i cvjetovi  u isto vrijeme su ga, malo je reći, iznenadili. Neuobičajena je to pojava  za ovo doba godine,koju  ne pamti nitko u Arifom komšiluku.

Nikada ranije ovo nisu vidjeli.

O nekoliko slučajnih pojava na prostoru regiona mogli smo čitati,slušati I gledati u medijima,a svatko, na svoj način, tumačio je ovu pojavu.

Arif Dizdarević iz Bosanske Krupe  je penzioner ,a gotovo cijeli radni vijek proveo je u Njemačkoj.Mnogo je radio,putovao,ali kaže u svojih  67 godina ovako nešto nije sreo.

Krušku je zasadio prije dvije godine,a sadnicu je kupio u Njemačkoj .Tamo je Arif  i poslao prve fotografije svojoj djeci, prve fotografije ove čudne voćke koja “dok rađa i cvjeta”.

I uz ovo, kažimo,da narod,poslovice i  predanje kažu da ovakva pojava najavljuje hladnu zimu,mada u nekim krajevima kažu:ili izrazito jaku hladnu zimu ili izrazito vrelo ljeto.

Istraživajući narodno predanje došli smo do jedne legende o “kruški koja cvjeta” koja kaže da ovakve kruške rastu, ponegdje, u ime nesretnih ljubavi,Tačnije “Romea i Julija”. Od jednog mještanina Bosanske Otoke smo saznali,a provjeravali nismo, da jedna otočka priča kaže nešto slično.Nesretni, koji nisu znali kako sa svojim ljubavnim problemom, peli su se na jednu izrazito visoku krušku sa koje se,kad se popne, nikako nije moglo sići.Zaljubljeni,bez izgleda da žive sa ljubavlju svog života ,“verali“ su se  i okončavali svoj život skokom s kruške.I navodno,u ime nesretnih ljubavnika ,legendarna kruška sa Crkvine, cvjeta uvijek dva puta godišnje,i to kad joj je inače vrijeme,ali i u vrijeme augusta, kada voćka ima već velike plodove.A što kažu poljoprivredni stručnjaci i druge nauke.Na Institutu za poljoprivredu kažu da je to rezultat nagle promjene vremena i da ta pojava nije nimalo neobična.Mileta Stanković, inženjer  za bilje iz Instituta za zaštitu bilja , rekao je, da je pojava ponovnog cvjetanja kruške moguća, ali u septembru. Još jedno cvjetanje kruške u julu mesecu ili prvoj polovini augusta  je, prema njegovim riječima, zaista neobično. Stanković kaže da je do ove pojave najvjerovatnije došlo zbog fiziološkog poremećaja biljke.Poljoprivredni stručnjak Kenan Jusović je rekao da je cvjetanje voćki u avgustu, posljedica "slaganja klimatskih kockica".On kaže da  "kad biljka, prosto rečeno, dostigne određen stepen temperature i vlage, ona krene u cvjetanje, bez obzira na kalendar. 

I tako nas je zaposlila Arifova priča.U njegovom dvorištu procvjetala je kruška sa nekoliko cvjetova. Istovremeno je “rodila” i  nekoliko plodova. Cvjetovi u nevrijeme,plodovi  u svoj “vakat”.

 Da voćka može da cvjeta u „nedoba“, čulo se i u ovim našim krajevima, ali  ono što se dešava u Arifovom  dvorištu postalo je prava atrakcija u Bosanskoj Krupi.Arifovi poznanici,prijatelji ,rođaci i svi oni koji čuju dolaze na njegovo imanje uz unsku prugu, „čudom se čude“ i pitaju, u skladu sa sveopćim vremenom i dešavanjima :“našto“ će izići ovaj svijet,kad i kruške nisu više ono što su nekad bile.

Dževada Štancl

 U Domu kulture u Bosanskoj Krupi, sinoć je ,svečano predstavljena nova knjiga profesora dr.Emina Mesića, zanimljivog naslova „Zaljubljenici Une“.

Vođen bogatom historijom likovne umjetnosti koja je svoje stranice ispisivala u Bosanskoj Krupi,činjenicom da je Bosanska Krupa velikim slovima zapisana u njoj,prvenstveno zahvaljući radovima četiri velika umjetnika koja su svoje rođenje darivala bosanskokrupskoj općini,zahvaljujući skoro pola decenije rada likovne kolonije „Krušnica“u Bosanskoj Krupi, u kojoj su u „osnivačkom ulogu“bila lično dva, od opisana četiri  likovna umjetnika,autor se, u ovoj knjizi, posvetio istraživanju,prikupljanju zamimljivih i vjerodostojnih činjenica o životu i radu Velike četvorice Krupljana:Koste Hakmana,Lazara Drljače,Envera Krupića i Boška Karanovića.

Višegodišnjim radom, autor je prikupio mnogo pisanih dokumenata,mnogo sjećanja o ovim umjetnicima,a uz to je iskoristio svoj novinarski rad i materijale iz rada svojih kolega novinara,izučio ih i započeo stručan rad, u kom je najteže bilo izdvojiti ono najvažnije, po čemu četiri bosanskokrupska umjetnika trebaju da budu pamćena za sva vremena.

Svečanoj promociji su prisustvovali i Alaga Isaković,čovjek koji je u korijenima rada likovne kolonije „Krušnica“ u Bosanskoj Krupi,a svojim prisustvom ovaj događaj je obogatio i književnik Faruk Šehić,Krupljanin koji uvjerljivo u književnosti, nastavlja umjetničkim putem koji su hodili  veliki bosanskokrupski likovnjaci.

Promotori knjige „Zaljubljenici rijeke“ u Domu kulture pred velikim brojem posjetilaca bili su voditelj Gradske galerije u Bosanskoj Krupi Salih Suljanović i profesor Fikret Midžić.Uz riječ autora oni su ispričali razloge zbog kojih je potekla „riječ  više“ na stranicama „Zaljubljenika u rijeke“ ,koji su svojim likovnim izrazom ponosili kraj iz kojeg su potekli,kraj koji im je bio  inspiracija za njihov, visoko, od stručne kritike, ocjenjen rad na polju umjetnosti.

Voditelj Gradske galerije u Bosanskoj Krupi,Salih Suljanović je u svom ogledu o ovoj knjizi kazao da se Bosanska Krupa sa pijetetom odnosila prema ovim umjetnicima i da su se neprekidnim radom Likovne kolonije „Krušnica“ i istoimenim  likovnim udruženjem amatera bosanskokrupske općine,te gradnjom Gradske galerije u Bosanskoj Krupi,čuvanjem i prikupljanjem dijela nastalih u 45 godina Kolonije i djela ovih  i drugih umjetnika rođenih ovdje ili onih koji su postali Krupljani, po poštovanju bosanskokrupske likovnosti ,a koji potječu iz drugih gradova,te vlasništvom Općine Bosanska Krupa nad darovanom Zavičajnom  zbirkom Boška Karanovića i njenim uvrštavanjem u nacionalni spomenik nematerijalne kulture BiH,zahvaljući još mnogo čemu,Bosanska Krupa se,kao rijetko tko u našoj zemlji i svijetu,na neki način, odužila ovim umjetnicima.Istaknuo je, da je značajno,uz sve to,uz brojne izložbe,susrete likovnih umjetnika u Bosanskoj Krupi,da se profesor dr.Emin Mesić posvetio velikom poslu,da sve ono najznačajnije o Hakmanu,Drljači,Krupiću i Karanoviću, donese i zapiše u ovoj knjizi.

Profesor Fikret Midžić ,u svom osvrtu na knjigu prof.dr.Emina Mesića je govorio o dugodišnjoj suradnji sa autorom,prvenstveno na naučnom radu vezanom za kulturno-historijsko bogatstvo i stvaralaštvo  šireg prostora ovog dijela Bosne i Hercegovine i istaknuo da se u cijeloj našoj zemlji,uz Općinu Bosanski Petrovac,Bosanska Krupa može pohvaliti sa ovim brojem likovnih umjetnika, koji su rođeni u ove dvije općine,a koji su ostali zablježeni velikim slovima u oblasti svjetske likovne umjetnosti.Pohvalio je znalački naučni rad  prof.dr. Mesića i uspješno sistematiziranje svih, kulturnoj javnosti poznatih i široj javnosti nepoznatih čijenica o životu i radu ovih umjetnika, u jednu knjigu,po stranicama ne tako opširnu,ali jezgrovitu,laganu,

U ime građana koji su sinoć sa zanimanjem pratili ovu izložbu autoru se zahvalio i Idriz Ezić koji je rekao da je ova knjiga veliki poklon svim građanima općine Bosanska Krupa,kulturi općine Bosanska Krupa i dobar „udžbenik“za sve one koji svoj bosanskokrupski identitet žele graditi na onom najboljem što je proisteklo, iz, i u sredini kojom teku bosanskokrupske rijeke, kao motiv,inspiracija,način i smisao života koji nosi poruku o nemjerljivom bogastvu rođenja, postojanja i trajanja na obalama Une i Krušnice.

Svečana promocija knjige prof.dr.Emina Mesića je svojevrsan uvod u događanja u okviru koja će započeti u srijedu kada će velikom izložbom umjetničkih djela, nastalih u proteklih četrdesetpet Likovnih kolonija „Krušnica“ u Bosanskoj Krupi, započeti ovogodišnja četrdesetšesta po redu,uz učešće petnaest akademskih  likovnih umjetnika.

Dževada Štancl

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 498 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juli 2015 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda