- Policijska stanica Bos.Krupa  obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

 U 12,00 sati Bos.Krupa ul.Radnička saobraćajna nesreća - udar put.motornog vozila u pješaka.Pješak zadobio teže tjelesne povrede.Uviđaj izvršen.Izvještaj kantonalnom tužilaštvu.

U 15,00 sati Bos.Krupa ul.Unska saobraćajna nesreća - sudar dva put.motorna vozila.Materijalna šteta.Uviđaj izvršen.Prekršajni nalog na 1 lice.

U 15,00 sati lokalni put Jezerski saobraćajna nesrećča -sudar dva put.motorna vozila.Materijalna šteta.Uviđaj izvršen.Prekršajni nalog na 1 lice.

U 18,35 sati na putu M-14 Crno jezero saobraćajna nesreća -sudar dva put.motorna vozila.Materijalna šteta.Uviđaj izvršen.Prekršajni nalog na 1 lice.

U 20,40 sati na putu M-14 Ćevanuše saobraćajna nesreća -sudar dva put.motorna vozila.Materijalna šteta.Uviđaj izvršen.Prekršajni nalog na 1 lice.

U 22,45 sati Hodžinac narušavanje javnog reda i mira - naročito drskim ponašanjem od strane 1 lica.Lice lišeno slobode i zadržano.Prekršajni nalog na 1 lice.

- Vatrogasna jedinica izvještava da proteklom periodu nije imala intervencija ni dojava o požaru.

- Hitna  služba  Doma  zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u proteklom periodu  pregledala  3 1           pacijenata, za  KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno  2   lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da  je  isporuka    vode  u  proteklom periodu  na području općine zadovoljavajuća.Danas od 08,00 do 09,00 sati  prekid u isporuci vode u ul.Vahide Maglajlić i od 10,00 do 12,00 sati u ul.Prvomajska.Sanacija kvara na vodovodnoj mreži.

- Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je zadovoljavajuća. Danas nema planiranih prekida u isporuci električne energije.

- Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

   

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne , uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, te se saobraćaj na svim putnim pravacima odvija po mokrim i kliskim  kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

   

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 14 C , vlažnost zraka 89,6% dok je vodostaj rijeke Une iznosio 34 cm (NV).

Arnes Kurtović,medju prijateljima i klupskim kolegama nadimka „Maradona“ velika je nada bh-a nogometa.Trenutno u juniorima NK“Željezničar“ iz Sarajeva Arnes sada sedamnaestogodišnjak, prošao je sve selekcije od pionira do seniora u krupskom Želji i otočkoj Slogi. 

ARNES

 

 

 

 

Ostalo je još svega nekoliko dana do onog trenutka  kada će se akademski likovni umjetnici sastati na 46-toj likovnoj koloniji „Krušnica“u Bosanskoj Krupi.

Na posljednjoj jubilarnoj 45-toj likovnjaci su stvarali u mjesecu decembru prošle godine  i to je bilo po prvi put da se u zimskom peridu oraganizuje ova manifestacija.Iako je i to za petnaest umjetnika tada to bio izazov,svi su s nestrpljenjem čekali ovogodišnju ljetnju priču likovne kolonije „Krušnica“ ,ponajviše jer su rijeke i priroda, koje su i najčešći motiv slikanja, najinspirativniji u ljetnjem periodu.

Likovna kolonija „Krušnica“ ove godine će ugostiti veliki broj  poznatiih umjetnika iz cijele regije. Voditelj Gradske galerije Centra za kulturu,obrazovanje i informisanje Bosanska Krupa,Salih Suljanović, ističe da je izuzetno zadovoljan pripremama,sadržajima,organizacijom i sa radošću očekuje goste u ljetu 2016-te,ljetu,  koje je već zaljubljenicima u likovnu umjetnost, donijelo nekoliko zanimljivih i dobro posjećenih izložbenih postavki u Gradskoj galeriji.

Uvijek , u očekivanju nove priče, kolonija „Krušnica“, svi oni koji su uz nju rasli, prisječaju se početaka.

Počelo se skromno daleke 1970. godine, kada su Boško Karanović, Enver Krupić i Zdravko Vajagić ,uz likovne amatere udruženja iz Bosanske Krupe,ambiciono ,ali i sa ljubavlju i odgovornošču,okupili prve umjetnike, koji su tada, gradu Bosanskoj Krupi ,ostavili prva velika umjetnička djela.

 I već na prvoj likovnoj koloniji „Krušnica“ svi kojima je kultura bila smisao života,znali su da se u Bosanskoj Krupi rađa nešto lijepo, trajno i nezaboravno. Daleke 1976-te godine kolonija dobija ime Likovna kolonija “Krušnica” i svoj posebni plan rada u kom su utemeljeni i najvažniji ciljevi tog likovnog događanja za budužnost: stvaranje zbirke umjetničkih djela za buduću Galeriju u Bosanskoj Krupi i obrazovanje mladih talenata za likovni stvaralački rad. Krajem 1970-te godine bosanskokrupska Likovna kolonija a izlazi iz okvira lokalnog događanja i postaje mjesto okupljanja najistaknutijih umjetnika iz svih republika  Jugoslavije, a onda su je počeli pohoditi  i umjetnici iz drugih evropskih zemalja.Kada se saberu svi njihovih utisci o druženju i stvaranju ,onda svjedočite o zaista jedinstvenom spomenaru o “Krušnici”, trajno u sjećanju o nastalim radovimna,o  umjetnicima i domaćinima.U mnogo godina rada Likovne kolonije „Krušnica“stvorena su umjetnička djela značajne umjetničke vrijednosti.

I uspjelo se u osnovnom naumu.Velika umjetnička imena koji su rođenje imali u Bosanskoj Krupi,oni koji su zabilježeni u svjetskim umjeničkim krugovima,imaju svoje nasljednike koji su več postali ili su na dobrom putu da postanu veliki nadeleko poznati i priznati umjetnici.Bosanska Krupa ima i Gradsku galeriju i gotovo hiljadu umjetničkih slika u fundusu likovne kolonije koji ostaje gradu,među njima i nekoliko kompletnih izložbenih postavki nekoliko likovnih umjetnika koji su stvarali Koloniju ili slikali u njoj.

Dio tih radova koji su nastali u prvim decenijama Likovne kolonije“Krušnica“ biće izloženo u Gradskoj galeriji Bosanska Krupa na specijalnoj izložbenoj postavci ,a u sklopu popratnih događanja ovogodišnjeg likovnog stvaranja.

Posebnost ovogodišnje kolonije ili bolje reći prethodnica i najava Likovne kolonije „Krušnica“ biće promocija knjige profesora doktora Emina Mesića.Ona nosi naziv „Zaljubljenici rijeke“,a govori o četiri bosanskokrupska,a uz to,svjetska umjetnika:Kosti Hakmanu,Lazaru Drljači,Enveru Krupiću i Bošku Karanoviću.Svi su povezani Bosanskom Krupom kao mjestom rođenja i rijekom  kao svojom „inspiracijom nad inspiracijama“.Promocija ove knjige koja će se priredi u ponedjeljak 15-og augusta, u maloj sali Doma kulture u Bosanskoj Krupi,uz autora Emina Mesića i njegove goste, je i najbolja najava ovogodišnje 46-te Likovne kolonije „Krušnica“.

Likovni umjetnici spremaju svoje štafelaje i križaju dan po dan i sa nestrpljenjem čekaju početak ovogodišnjeg stvaranja u Bosanskoj Krupi.U Domu kulture će se okupiti u srijedu 17-tog augusta i onda ,na mjestima koje sami odaberu u gradu,stvaraće nova djela.

 

Dževada Štancl

Ovog vikenda , tačnije u subotu 13. avgusta u Bosanskoj Krupi će se održati Druga kantonalna smotra folklornog stvaralaštva.Smotra će se održati na gradskom igralištu „Idrinovac“. Domaćin manifestacije je KUD “Stari grad“ iz Bos.Krupe, a prema riječima organizatora svoje učešće je najavilo još osam KUD-ova sa područja Unsko-sanskog kantona: KUD„Izvor-Klokot“ Bihać, Udruženje“Majetići“ Cazin, KUD“Mladost“ Bosanska Otoka, KUD“Jezerski“ Jezerski, KUD“SAZ“ Koprivna, Udruženje“Ponjevići“ Ponjevići, KUD „ČIGRE“ Prijedor, KUD“Donja Lučka“ V.Kladuša  i domaćin KUD „Stari grad“ Bosanska Krupa.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 488 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juli 2015 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda