Kroz projekat PRO-Budućnost u narednih mjesec dana organiziraće se  promocije dodatnog nastavnog materijala ‘U potrazi za lokalnom istorijom’ .Do sada su održane promocije u Tešnju i Doboju.To je bila prilika da nastavnicima istorije, demokratije, razredne nastave, muzejskim pedagozima, učenicima i svim drugim zainteresovanim pojedincima iz tih gradova predstavimo zbirku radionica, ali i projekat “Istorija za budućnost – faza II”.

 Pedagoški materijal „U potrazi za lokalnom istorijom“ finalni je produkt projekta Istorija za budućnost – faza II i predstavlja pet radionica o temama iz lokalne istorije gradova: Doboj, Maglaj, Tešanj, Teslić, Modriča, Gradačac, Sanski Most, Prijedor, Novi Grad i Bosanska Krupa. Teme su identifikovali učesnici projekta – nastavnici osnovnih škola iz spomenutih gradova kao značajne za njihove lokalne zajednice, sa posebnim naglaskom da iste nisu u dovoljnoj mjeri zastupljene u nastavnim planovima i programima. Svaka od radionica vezana je za zajedničke teme iz lokalne istorije susjednih gradova – opština koje su partner opštine u projektu PRO -Budućnost.

Projektni tim je posebnu pažnju posvetio pitanjima koja su značajna za procese pomirenja i ojačavanja mira i povjerenja među narodima u BiH, sa posebnim aspektom na teme koje su od značaja susjednim zajednicama. U ovom nastavnom materijalu dat je fokus na aktivne metode nastavnog rada koje podrazumijevaju da učenici sami istražuju (uz podršku nastavnika) i formiraju sopstvene zaključke, koji ne moraju biti u skladu sa uvriježenim narativima. Princip korištenja multiperspektivih istorijskih izvora nalazi se u osnovi materijala prvenstveno da bi učenici mogli razviti svijest o postojanju različitih tumačenja istih istorijskih događaja.

Kultura dijaloga s ciljem izgradnje povjerenja i pomirenja među građanima svih etničkih grupa mora počivati na razumijevanju istorijskog konteksta, a prvenstveno uvažavajući prilike na nivou mikro-zajednica. Ova oblast nepravedno je zapostavljena u svim zvaničnim nastavnim planovima i programima.

 Svaka od radionica vezana je za zajedničke teme iz lokalne istorije susjednih gradova – opština koje su partner opštine u projektu Pro Budućnost,tako će zajedničke teme iz ove oblasti dominirati u promocijama koje će biti održane u Bosanskoj Krupi i Novom Gradu /Bosanskom Novom .

Projekt Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost (uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem Bosne i Hercegovine.

 PRO-Budućnost će podržati projekte koji imaju za cilj: izgradnju povjerenja među različitim etničkim skupinama; razumijevanje postojanja različitih političkih i historijskih narativa;) istaći i podržati učešće uticajnih osoba u inicijativama koje pokreću procese pomirenja; jačanje saradnje između parova PRO-Budućnost zajednica.

Projekat PRO-Budućnost je u svojoj četvrtoj godini provođenja,a partnerska lokalna zajednica Općini Bosanska Krupa je Općtina Novi Grad/Bosanski Novi.U narednom periodu u partnerstvu će im se pridružiti i Općina Bihać.

 

Dzevada Stancl

Nevrijeme i jak vjetar koji sa subote na nedjelju nije zaobišao ni Bosansku Krupu, kao što je već poznato načinio je štetu na krovu fiskulturne sale OŠ“Jezerski“ kada je bukvalno pola krova odletjelo sa objekta u dvorište škole.Kako je sve izgledalo za jutarnji program „RadioBK“ slikovito je opisao  direktor škole Almir Hodžić koji je kazao da je vjetar digao pola krova i svukao u školsko dvorište.Termoizolacioni materijal je takodje bio razbacan svud.“Dosta sablasna slika“-prokomentirao je direktor Hodžić.

Iako su odmah najlonima zaštitili parket čime pokušavaju da koliko je god moguće spriječe vodu da prodje do parketa ipak činjenica da idemo u sve lošije vrijeme i da bi padavine mogle biti svakodnevnica zahtjeva hitnu intervenciju. Nju su obećali iz Vlade USK ,odnosno resorni ministar Adis Muharemović i ministar privrede Asmir Crnkić koji su zajedno sa općinskim načelnikom Arminom Halitovićem juče obišli školu i uvjerili se u štetu koja prema prvim procjenama iznosi oko 5 000 KM. Podrška nije upitna,izvršiće se hitna sanacija,problem jedino predstavlja loše vrijeme,kiša i vjetar zbog kojih ,kako je istakao direktor Hodžić, se radovi na krovu ne mogu odvijati.

Kroz razgovor sa direktorom Hodžićem smo saznali da je upravo ova fiskulturna sala sredstvima gradjana sanirana prošle godine u januaru mjesecu kada su prebrusili i prelakirali parket,okrečili unutarnje zidove sale i izvršili cijeli niz popravki kako bi sala bila uslovna za održavanje  tjelesnog odgoja za 473 osnovaca škole u Jezerskom.

Renata S.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 478 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juni 2016 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda