Proljetni dani su i vrijeme početka nove gradjevisnke sezone.Tako je i u Bosanskoj Krupi gdje su  u kabinetu načelnika općine Bosanska Krupa potpisana čak ćetiri ugovora za radove  na infrastrukturnim objektima.Ukupna vrijednost za sva četiri ugovora je  150.000 konvertiibilnih maraka a radi se  o sredstvima iz 2014. Godine za koje nije mogao biti potpisan ugovor jer općina Bosanska Krupa sve doi prije petnaestak dana nije imala pravobranioca čije je miljenje na ovakve ugovore obavezno.

Načelnik općine Armin Halitović prvo je potpisan ugovor sa preduzećem  KOVGRAD iz Bužima  koje  se obavezalo  da će  za iznos pribliažan 55.000 konvertibilnih maraka  izgraditi još  jedu fazu internih  saobraćajnica unutar poslovne zone Pilana. Radi se o saobraćajnici od glavnog ulaza u poslovnu zonu  Pilana  izmedju poslovnih pogona preduzeća  Bosanskar  , ACMA grup,  Bingo i ZAH  u kojim je proizvodnja i korištenje objekata uveliko počela . Uredjenje saobraćajnice koje podrazumjeva  izradu donjeg sloja puta i asfaltiranje  uradit će se na prostoru na kojem su već završeni i svi drugi infrastrukturni radovi kao što je kanalizacija, vodovod, elektronstalacije ,telefonske i internet  instalacije i odvodnja oborinskih voda. Izgradnjom ovog dijela interne saobraćajnice uslovi poslovanja u Poslovnoj zoni Pilana biće još više poboljšani a značit će i lakšu komunikaciju kako za one koji su već  otpočeli proizvodnju tako  i one koji tek planiraju u ovoj godini graditi svoje objekte .

U mjesnoj zajedici Hodžinac   sanirat će se klizište iznad jednih od najstarijih mezarluka u užem dijelu grada. Ovo klizište aktivno je već duže vrijeme ali je prilikom prošlogodinjeg nevremena i obilnih kišnih padavina u fazi koja je počela ugrožavati obližnje mezarule. Mada je Općinski štab Civilne zaštite još u oktobru odobrio sredstva iz  naknada ze elementarne nepogode i mada su radovi bili hitne prirode,  da bi se ispoštovala sva zakkonom propisana procedura čekalo se mišljenje ooćinskog pravobranioca koji je  odmah po imenovanju ovaj ali i sve druge predmete koji se tiču investiranja u infrastrukturu uzeo kao prioritetne.  Radove na ovom projektu  u visini od 18.600  KM  radit će preduzeće Dizdarević – merc .

Isto preduzeće danas je potpisalo i ugovor za rekonstrukciju i asfaltiranje Gimnazijeske ulice . Ovaj dio grada je tokom prošlog ljeta i jeseni dobio potpuno novi izgled a sanacijom ove saobraćanice  uredjenje dijela grada oko Opće Gimnazije biće u potpunosti završeno a sve ulice u Mjesnoj zajednici Stari grad biće asfaltirane .

Ugovor sa preduzećem Dizdarević Merc potpisan je i za nastavak izgradnje   kolektora za otpadne i oborinske vode  na potoku Kalender u naselju Krčana. Ovo je već osma faza ovog projekta i u ovoj godini će se od do sada obezbjedjenih sredstava napraviti najmanje 50 metara zatvorenog kanala.Za ovaj projekat općina Bosanska Krupa  aplicirano je i na više drugih adresa pa su očekivanja da će i u drugom djelu godine biti nastavljeni radovi na ovom objketu .

Prilikom potpisivanja ovih ugovora načelnik Halitović je rekao da mu je veliko olakšanje što općina konačno ima pravobranioca  koji je jedna od nezaobilaznih karika u investicionim ptrojektima i javnim nabavkama  te izrazio očekivanja da će radovi planirani za ovu godinu ići predvidjenom dinamikom.

Ademir Mesić

Načelnik Armin Halitović i članovi bosanskokrupskog Udruženja „Reis Mehmed - Džemaludin Čaušević“ danas su boravili u Zagrebu gdje su posjetili muftiju Islamske zajednice u tom gradu Aziza ef. Hasanovića. Razlog posjete bilo je upoznavanje efendije sa radom udruženje koje je formirano s ciljem njegovanja uspomene na lik i djelo prvog bosanskohercegovačkog reisa rođenog u Bosanskoj Krupi, te sa inicijativom oko izgradnje spomen-kuće.

 

Jedan od najvažnijih projekata Udruženja „Reis Mehmed - Džemaludin Čaušević“ jeste izgradnja spomen-kuće uvaženog reisa u rodnoj Arapuši koja je započela prije nekoliko godina. Kuća je do sada sredstvima mještana, donatora i lokalne vlasti sagrađena i privremeno pokrivena. Preostaje trajno pokrivanje, ugradnja stolarije i završni radovi za šta su članovi Udruženja pomoć tražili na više adresa, danas i kod zagrebačkog efendije Hasanovića.

 

Aziz ef. Hasanović je pohvalio inicijativu Udruženja i shvatajući važnost realizacije projekta, izgradnje spomen-kuće, stavio se na raspolaganje. Obećao je pružiti svu potrebnu pomoć kako bi se sve u što kraćem roku spomen-kuća i završila.

 

Podršku pri izgradnji kuće, osim mještana, mnogobrojnih hadžija koji svake godine dolaze na susrete u Arapušu, pružio je i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović koji je i danas kroz razgovor sa ef. Hasanovićem naglasio da će učiniti sve kako bi se pomoglo Udruženju u realizaciji vrijedne kulturološke zamisli.

 

Krupljani su pozvali muftiju IZ u Zagrebu da posjeti Bosansku Krupu i Arapušu, da prisustvuje događajima koji se organizuju u čast prvog bh. reisa, te da obiđe kuću čije bi opremanje sa vrijednim dokumentima i građom po završetku, između ostalih, trebao pomoći Fakultet islamskih nauka iz Sarajeva.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

24. 3. 2015. god.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 449 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda