Općina Bosanska Krupa  je jedna od dvadestet i četiri općine u BiH  koja je obuhvaćena IFAD-ovim projektomPoboljšanje životnih uvjeta na selu“ koji će se u periodu od 2013-2015. godine implementirati putem federalne Vlade.  Projekat su u Bosanskoj Krupi predstavili  Halil Omanović direktor Ureda za koordinaciju projekta i Senad Šepić zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koja je ratificirala ovaj projekat i uputila ga u realizaciju a domaćin im je bio zamjenik predsjedavajućeg OV Bosanska Krupa  Mehmed Mahmić.  Prezentacija je organizovana sa ciljem  što adekvatnijeg upoznavanja i informiranja o načinu korištenja raspoloživih sredstava za razvoj domaće   poljoprivredne proizvodnje.

"Ovo je već šesti po redu projekt koji IFAD implementira u Bosne i Hercegovini. IFAD-ovi projekti su doista po svim mjerilima stranih donatora pokazali praktičnu uspješnost na terenu i mislim da će i u Bosanskoj Krupi   ovaj projekt  biti jako uspješan. Kroz ovaj projekt sredstva se mogu iskoristiti upravo za obnovu seoskih puteva, rasvjete i slično, što će poljoprivrednicima olakšati pristup tržištu. Sa druge strane, financijski dio kroz kreditne organizacije s nešto nižim kamatama, koji je danas prezentiran, našim poljoprivrednicima će jednostavnije omogućiti pristup do sredstava za investiranje. Uz pomoć zadruga i  edukativnog dijela, poljoprivrednici će također imati bolji pristup tržištu", rekao je izmedju ostalog Halil Omanović
 direktor Ureda za koordinaciju projekta pri Federalnom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva .

Na sastanku s načelnikom  općine Bosanska Krupa  Arminom  Halitovićem zaključeno je da Bosna i Hercegovine ima ogroman poljoprivredni potencijal i jako vrijedne ljude i da treba što više ovakvih i sličnih programa i projekata koji će ruralnom stanovništvu pružiti mogućnost proizvodnje i plasmana svojih proizvoda.jedan od načina je i  organizovanje „zelene pijace“ u Bosanskoj Krupi  koja bi se takodje trebala finansirati  sredstvima iz IFAD-a.

Ademir Mesić

 

Dvadeset  šesta sjednica OV Bosanska Krupa  započela je velikim brojem  vjećničkih pitanja upućenih uglavnom načelniku općine Bosanska Krupa tokom rasprave o Dnevnom redu  načelnik općine Bosanska Krupa povukao je prijedlog  rebalansa budžeta za 2014.godinu i obrazložio ovakav potez potrebnim dodatnim  vremenom za doradu ovog prijedloga a na dnevni red su na prijedlog načelnika uvrštene dvije nove tačke : Prijedlog Odluke o namjeni korištenja sredstava prikupljenih od koncesije i Prijedlog odluke o povjeravanju obavljanja funkcije Općinskog pravobranioca općine Bosanska Krupa kantonalnom pravobranilaštvu. Prijedlog Odluke o namjeni korištenja sredstava prikupljenih od koncesije kojim se 12.000 konvertibilnih maraka trebalo usmjeriti na  racionalizaciju sistema centralnog  grijanja u Centru za kulturu nije dobio potrebnu većinu a Prijedlog odluke o povjeravanju obavljanja funkcije Općinskog pravobranioca općine Bosanska Krupa kantonalnom pravobranilaštvu je usvojen većinom glasova. Odluka o kreditnom zaduženju općine Bosanska Krupa za sumu nešto veću od 13.000 maraka na godinu dana za nabavku novog putničkog vozila prihvaćena je većinom glasova . Odluka o organizaciji funkcionisanju zaštite i spašavanja ljudi materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća  Općine Bosanska Krupa-prečišćeni tekst ponudjen je vijeću na utvrdjivanje a njim su objedinjene tri već donešene odluke iz predhodnih godina , usvojen je  jednoglasno Usvojeni su i izvještaji komunalne i urbanističko gradjevinske inspekcije a potrebnu većinu nisu dobili izvještaji radija Bosanska Krupa i Centra za kulturu obrazovanje i informisanje Bosanska Krupa.Informacije o stanju zdravstvene zaštite u Bosanskoj Krupi i o radu PS Bosanska Krupa u toku proteklog mjeseca primljene su k znanju.

 

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 563 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda