Protesti poljoprivrednika USK koji su bili najavljeni za ponedjeljak 18 avgust  neće biti održani. Ova privremena odluka rezultat je  novog dogovora poljoprivrednika i savjetnika premijera Vlade FBiH Ivice Mladine.

Naime od dana donošenja odluke da se ide u proteste pa do novog dogovora vodjeni su intenzivni pregovori  oko zahtjeva  koje su poljoprivrednici, prvenstveno proizvodjači mlijeka , postavili pred federalnu vladu kao uslov bez kojeg se ne može.

Da podsjetimo, Savez općinskih udruženja poljoprivrednika  USK  je na svojoj sjednici Upravnog odbora održanoj 06.08.2014 donio zaključak kojim se od federalne vlade traži isplata poticaja  za IV kvartal 2013 godine i dva kvartala 2014 godine što ukoliko se uračuna  i  mjesec juli  iznosi ukupno  devet miliona maraka  koje je Vlada FBiH obavezna isplatiti za oko 3 000 proizvodjača mlijeka sa USK.Drugi zahtjev je bio da se odredi zaštitna cijena mlijeka  od 0,60 KM i treći da se novi pravilnik o dodjeli poticaja za 2014 godinu, zbog spornih članova 14 i 26, stavi van snage do kraja 2014 godine.

Vlada FBiH je nakon posljednjih pregovora ponovno obećala da će do ponedjeljka 18.08.2014 godine  isplatiti poticaje za mlijeko za IV kvartal 2013 godine, dok će poticaje po osnovu premija za mlijeko za dva kvartala 2014 godine isplatiti do 15 septembra. U protivnom, poljoprivrednici  će  ukoliko se rokovi  ne budu poštovali bez najave izići na ulice.

Dodajmo tome da nakon što je obavijestio MUP o protestima i blokadi GP Izačić zakazan za 18.08.2014 godine u 12 sati Savez općinskih udruženja poljoprivrednika USK  je od  Prve policijske uprave Bihać  dobio rješenje  kojim se organizatoru zabranjuje  održavanje protesta.Izmedju ostalog   zabrana je uslijedila zbog, kako je navedeno u rješenju, kršenja Zakona o javnom okupljanju  koji kaže da se „ mirno okupljanje i javni protesti ne mogu održavati na regionalnim i magistralnim cestama kao ni na području graničnih prelaza“. Žalbu su poljoprivrednici mogli podnijeti ,no to im „nebi pilo vode“ , jer žalba ne odlaže izvršenje rješenja.

Medjutim kako voda u bosanskom loncu ključa, poljoprivrednici kažu nemaju više šta izgubiti i ukoliko Vlada FBiH ne ispuni, po ko zna koji put , dato obećanje poljoprivrednici izlaze na ceste bez najave.Ovakva odluka nije prijetnja, već obećanje kojeg poljoprivrednici neće prekršiti  kao što je to Vlada FBiH uradila bezbroj puta.

Renata Sedić

U okviru dvodnevnog obilaska USK,  kako bi se predstavio gradjanima,  kandidat Demokratske fronte  za bošnjačkog člana predsjedništva za  Opće izbore ove godine Emir Suljagić   boravio je i u Bosanskoj Krupi.Pored ostalih u pratnji   dr. Suljagića  došli su i generalni sekretar demokratske fronte Sifet Podžić  te kantonalno rukovodstvo Demokratske Fronte –Željko Komšić,  Faruk Hodžić  i Ekrem Prošić kojima je domaćin bila općinska organizacija DF-a .

Emir Suljagić  je od ranije poznat bh-a javnosti  kroz Koaliciju „Prvi mart“ i borbu za obaranje genocidnog zakona o prebivalištu iz RS-a , zatim kroz kampanju  „Glasaću za Srebrenicu“  ili koaliciju  „Domovina“ gdje su  DF, SBB, SDA, SBiH i HSP BiH podnijeli  zajedničku prijavu za  Opće izbore 2014  za predsjednika i potpredsjednike te Narodnu skupštinu RS-a.

Obraćajući se prisutnima govorio je o promjenama koje su neminovnost ove zemlje,  jer  je narod  sve siromašniji , a zbog  jedne  grupe interesno povezanih ljudi  koji svaki dan zavlače ruke u džepove bh-a gradjana, koji su svoju djecu , rodbinu, kumove i drugove osigurali. Prioritet  kako je rekao dr.Suljagić  je i učlanjenje BiH u NATO, jer   „vara se onaj ko misli da BiH vise nema prijetnji“ .

Šta Emir Suljagić  može ponuditi ljudima u BiH kao član Predsjedništva BiH   za RBK odgovara:

Mogu prije svega ponuditi rad, to je jedno.drugo, nudim im vrlo jasnu viziju ove zemlje, dakle ja znam gdje želim da ova zemlja bude za pet ,deset godina.Nudim im da naše resurse podredimo ostvarivanju  te naše  vizije,umjesto da tapkamo u mjestu i nudim im zemlju u kojoj će naši unuci živjeti bolje od nas,jer trenutno smo jedina zemlja u kojoj su djedovi živjeli bolje nego njihovi unuci“

Da li smo umorni od svega,da li gradjanin BiH uopće ima volje da se bori te da jednostavno potpiše kapitulaciju pred  „hroničnom“  korupcijom i kriminalom Suljagić kaže:

„Došlo je vrijeme da se pojedinac pobuni, jer u suprotnom  ostat ćemo bez zemlje. Ja ovo ne govorim da bih nekoga plašio, ali izgubićemo jedno pravo koje smo jako skupo platili. U ovom trenutku najvažnije je da se svi podignemo i da uradimo sve što možemo da u ovoj zemlji  ima hljeba na što je moguće više stolova.Jer nema u BiH na svakom stolu hljeba, a i tamo gdje ga ima nema ga dovoljno.I to je najvažniji posao kojeg ću ja u životu raditi, ako mi narod ove zemlje da mandat“.

Emir Suljagić je bh-a  novinar, književnik i političar. Rođen je 21. maja 1975. Kao dijete živio je u Bratuncu, odakle je sa roditeljima, za vrijeme rata u BiH, prebjegao u Srebrenicu, gdje je radio kao prevodilac za UN, te preživio masakar u Srebrenici 1995. godine. Suljagić je pisao za magazin „Dani“ od 1996-2002., gdje je kratko bio član uređivačkog kolegija. Dvije godine je bio dopisnik iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju londonskog Instituta za ratno i mirnodopsko izvještavanje. Završio je Fakultet političkih nauka u Sarajevu, magistrirao na Bolonji  te doktorirao 2009. godine  u Hamburgu na Institutu za mirovna istraživanja i sigurnosne studije.

Renata Sedić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 527 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2014 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda