Završeni 34. Unski lađari u Bosanskoj Krupi

Tradicionalmom zabavnom Lađarskom večeri u subotu su završena takmičenja u okviru tracinalne bosanskokrupske manifestacije čiji osnovni moto bio –potaknuti ljubav prema Uni i tradicionalnim lađama.Još jedna priča,ove godine tridesetčetvrta,nekoliko puta zbog lošeg vremena odgađana, dobila  je svoje pobjednike i najuspješnije  na završnoj svečanosti u Malim adama u Bosanskoj Krupi.

Unski lađari,kao bosanskokrupska sportsko-turistička manifestacija započeli su daleke 1976. Godine, ili prije 38 godina,po ideji tadašnjih entuzijasta koji su djelovali u okviru Turističke zajednice Bosanska Krupa,a po zamisli Sabahudina Mahića.U početku, takmičile su se  na Uni ekipe koje su sačinajvali predstavnici familija koje su ,najčešće, žvjele uz rijeku Unu.Svake godine ova manifestacija  je dobijala novi kvaliteet,pa je tako prije rata važila za jednu od naljepših manifestacija, koje se, uz Unsku regatu ,organiziraju na rijekama.Unski lađari iz Bosanske Krupe vremenom su dobili i skokove u vodu,utrke kajaka,utrke kadeta i neradicionalnih lađa.

Ove godine u utrkama učestvovalo je petnaest tradicionalnih lađa,šest brzinskih i tri lađe sa kadetskim postavama.

U okviru 34.Unskih lađara i ove godine proglašeni su najljepši vrtovi  u domaćinstvima,najljepša školska dvoršta ,kao i najljepši balkoni.

U kategoriji najljepših  školskih vrtova ovogodišnji pobjednici su  iz Osnovne škole „Otoka“,drugo mjesto osvojili su vrijedni uposlenici i učenici iz Mješovite srednje škole „Safet Krupić“,a treće JU Dječiji vrtić i đački dom iz Bosanske Krupe.

Sa najljepšim ovogodišnjim dvorištem ove godine može se pohvaliti Emina Husarević,drugo mjesto u ovoj kategoriji takmičenja pripalo je Hasniji Kadić,a treće Seniji Omerović.

Vlasnica najljepšeg balkona po odluci žirija je Sabina Ramić,drugo mjsto osvojila je Semira  Hasić,a treće mjesto je pripalo Sabihi Harčević.

Svi oni koji je žiri odabrao kao nauspješnije dobili su novčane nagrade u vrijednost od 300,200 i 100 KM.Nagrade im je uručo općinski načelnik Armin Halitović.

Unski lađari u svom ovogodišnjem programu imali su i utrke kajaka.

Ukategoriji od 11-13 godina u kajaku na Unski lađarima najbolji je bio Haris Vranić,drugi je bio Dino Bajer,a treći Hamza Begić.

U utrci kajakaša od 13-15 godina prvi je bio Emir Redžić,drugi Mirza Nasić a treći Emir Pečenković.

U kajacima su se takmičili i kadeti do 18 godina.Prvi je pod bosanskokrupske ciljne mostove doveslao je Emir Abdihodžić,drugi Emir Emrić i treći Suljo Čelebić.

U utrci kajakašica takmičila se samo jedna kajakašica.Sabina Vranić iz Bihaća.Ona  je uspješno odvezla zadanu turu u ovoj kategoriji.Ona,kao i svi najnbolji osvojila je ,pored medalja i diploma od prvog do trećeg mjesta,i novčanu nagradu od pedeset konvertibilnih maraka.Nagrade je uručio Jasenko Šertović,predsjednik Sportskog saveza općine Bosanska Krupa.

Drugog dana Unskih lađara održana je i glavna trka kajacima.U njoj najbolji je bio Anes Šunjić,drugi je bio Nenad Valjevac,a treći Haris Keranović.Osvojili su pehare i novčane nagrade od 250,200 i 150 KM.

Bogatim kompletom knjiga nagrađena je najmlađa,ženska i ekipa SSRI 511 iz Bosanske Krupe.

Ekipu najmlađih „Kormoran“ činili su Silvio Štancl,Ćamil Bajramović,Haris Hukanović i Sabahudin Pašalić.

Nagrađen su članice ženske ekipe Huka Emili koju su činile Ilma Bapić,Hermina Palić i Jasna Hukanović,sa svojim kolegom Refikom Hukanovićem.

U ovoj kategoriji su nagrađeni članovi ekipe ratnih vojnih invalida „511“, koja je ujedno bila i najstarija ekipa .U njoj su bili :Amir Hasić,Samir Gašević,Remzo Bešić i Emir Kahrić.Nagrade im je uručila direktorica Gradske biblioteke Zumreta Porić.

Član Organizacionog odbora Ademir Mesić uručio je nagrade i priznanja najboljim u trci brzinskih lađa.To su :

Prvo mjesto i ekipa „Babluk“ (Kenan Bužimkić,Adis Hukanović,Aldin šarić i Indir Palić)

Drugo mjesto posada“Dido“ (Dino Halkić,Admir Bužimkić,Ale Hukanović,Almir Hukanović) i

Treće mjesto ekipa „Dido II“ (Suad Šišić,Refik Hukanović,Anel Bužimkić i Zikret Mušić).

Najbvolji lađari u kategoriji kadeta dobili su nagrade,priznanja i pehare.

Najbolja ekipa koja je nagrađena i sa 400 KM.To  je ekipa „Sokak“ sa Azizom Bužimkićem,Amarom Pašalićem,Kenanom Porićem i Huseinom Kočićem.

Drugi su bili lađari ekipe „Smrča“ sa Harisom Hukanovićem,Ćamilom Bajramovićem,Silviom Štanclom i Sabahudinom Pašalićem.

Treći su bili članovi ekipa „Općina Bosanska Krupa“ gdje su veslali :Kenan Bužimkić,Azra Halitović,Ilma bapić i Azemina Palić.

Druga i treća ekipa osvojile su novčane nagrade od 300 i 200 KM.

Najsvečanije je bilo priliom proglašenja najboljih u utrkama tradicionalnim lađama.

Najbolji na ovogodišnjim,34. Unski lađarima su članovi ekipe „Dido I“.U ekipi su veslali Dino halkić,Admir Bužimkić,Almir Hukanović I Ale Hukanović.Nagrađeni su sa 1300 Km,priznanjima i prelaznim peharom.

Drugi su bili veslači ekipe „Tetak Begić“ koju su činili Kenan Bužimkić,Adis Hukanović,Aldin Šarić i Indir Palić.

Trće mjesto osvojila je posada „Pisak“sa lađarima:Refikom Bužimkićem,Husnijom Bužimkićem,Admirom Bešićem i Semirom Kovačeićem.

Drugoj i trećoj ekipi dodijeljene su takođe novčane nagrade u vrijednosti od 700 odnosno 500 KM.

Ovogodišnji 34.Unski lađari su se održali pd pokroviteljstvom Općine Bosanska Krupa i općinskog načelnika Armina Halitovića,organizator je bio Sportski savez općine Bosanska Krupa,a svu tehničku pomoć je dao Kanu klub „Kormoran“ iz Bosanske Krupe.

Među brojnima, posebna zahvalnost sa 34.Unskih lađara ide sponzorima:Karlovačkoj pivovari,odnosno zastupniku –Stanić  Group Boreas d.o.o.,Havana open Beach Bar,BC –gradnji,El gradnji,Lilo –gradnji,Bosnacar,kablovskoj releviziji „Miss.net,te pekarama Ćima,Veli i Zlatno klasje.

Medijski ,ovogodinje 34.Uske lađare pokrivali su Radio Bosanka Krupa i portal Krupljani.ba.

Vesela lađarska noć,kao završnica ovogodišnje sprtsko-turističke manifestacije trajala je do jutranjih sati uz veliki repertoar pjesma bosanskokrupskog lokalnog sasatava-Linije života,bogati roštilj i već tradicionalno bosanskokrupsko veselje.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 383 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« August 2014 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda