Tek stotinjak gradjana bosanskokrupske opštine našlo je za shodno da  juče „Maršem stazama 511.slavne-  Ćojluk 2014“  i  prisustvom centralnoj manifestaciji obilježavanja pobjede na Ćojluku odaju dužno poštovanje  oslobodiocima i svim onima koji su položili svoje živote da bi odbranili i oslobodili Ćojluk.

Na centralnom šehidskom spomen obilježju položeno je cvijeće i proučena fatiha a potom se krenulo na jednosatno pješačenje do mjesta gdje se prije 19 godina odvijala odlučna bitka za budućnost cjelog  bihaćkog okruga. Tog dana borci i starješine 511.slavne predvodjeni komandantom  generalom Mirsadom Sedićem su  poslije  više od sedam mjeseci krvavih borbi uspjeli srušiti južni mostobran „Ćojluk“ i za sva vremena protjerati agresore sa lijeve obale Une . Prema kasnije zapljenjenim dokumentima  moglo se saznati da je samo nekoliko dana kasnije,tačnije po završetku operacija u Srebrenici ,pravcem peko Ćojluka planirana velika agresorska ofanziva koja bi za cilj imala pokoravanje tadašnjeg bihaćkog okruga i najvjerovatnije zločin i genocid veći od onog u Srebrenici.    U toj odlučnoj bitci za samo nekoliko sati poginulo je 11 pripadnika 511.slavne a dva su nestala i kasnije razmjenjena. Gubici agresora bili su višestruko veći a zapljenjena je i velika količina materijalno tehničkih srestava koja su ubrzo stavljena u funkciju u slamanju agresorske ofanzive „Spržena zemlja“.

Juče se na mjestu odvijanja ove velike bitke okupilo tek stotinjag gradjana bosanskokrupske ali i susjednih općina . Loše vrijeme sigurno nije opravdanje da  se ovako mali broj  prije svega onih koji znaju značaj ove bitke i cjene  herojsko djelo boraca i starješinma 511 slavne a potom i svih  onih ostalih dodje na ovo mjesto ali ipak raduje činjenica da su većina onih koji su bili  su mladi ljudi i djeca koja jedino na  ovaj način mogu saznati šta se dogadjalo na ovim prostorima.

Poslije polaganja cvijeća  , dizanja zastave i učenja fatihe kod spomen zemunice na Ćojluku i prigodnog kulturno umjetničkog programa u sklopu kojeg su pročitana i imena  64  pripadnika 511.slavne koji su poginuli na Ćojluku, prisutnim se obratio načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović. On je podsjetio na značaj bitke i povukao paralelu sa dogadjanjima istog dana u Srebrenici  te se zahvalio svim onima koji su na bilo koji način pomogli na bitka za Ćojluk  udje u anale ratovanja na ovim prostorima.

U završnom dijelu ove manifestacije dodijeljena su priznanja najuspješnijim  nogometašima u svim kategorijama koje su se natjecale na 19.malonogometnom memorijalnom turniru Ćojluk 2014.

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 407 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2015 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda