U nedjelju, 3. novembra 2013. godine, prema lunarnom kalendaru, sa zalaskom sunca (16.41 sati) nastupa Nova 1435. hidžretska godina. Arapska riječ "hidžra" znači iseljenje poslanika Muhammeda a.s. i njegovih sljedbenika iz Meke u Medinu 622. godine. Muslimani Bosne i Hercegovine, Balkana općenito, na razne načine obilježavaju Hidžretsku novu godinu. U džamijama se obilježava uz učenje Kur'ana, prigodan program i predavanja vezana za hidžru.

Povodom nastupajuće Nove 1435. hidžretske godine, građanima općine Bosanska Krupa islamske vjeroispovijesti, kao i svim ljudima dobre volje u ime Jedinstvenog općinskog organa uprave Općine Bosanska Krupa i svoje lično ime upućujem najiskrenije čestitke.

Želim da Vam nastupajuća Hidžretska nova godina donese blagostanje, radost, napredak i zdravlje, te da ih sa svojim najdražima u sreći i rahatluku dočekate još mnogo.

 

            S poštovanjem;

 

            

 

 

             OPĆINSKI NAČELNIK

                                                                                                                                                               Armin Halitović

Uspjesi bosanskokrupskih karataša  na  „Cazin Open 2013“

(Dva kluba,26 pojedinačnih medalja i tri ekipne)

Protekle nedjelje održan je tradicionalni bajramski turnir „Cazin Open 2013“ na kojem je učešće uzelo 14 klubova,među kojima i dva karate-kluba iz Bosanske Krupe:“Feniks“ i  „Una“.

Na takmičenju je učestvovalo oko 250 takmičara. Na ovom veoma jakom turniru, pored klubova sa područja Unsko-sanskog kantona učestvovalo je i nekoliko klubova iz Banjaluke, Bosanske Dubice i Bosanske Kostajnice.Takmičilo se u kategorijama djeca, mlađi kadeti, kadeti i juniori u katama, borbama i ekipno.

Karate Klub „Feniks“ je i ovaj put ostvario odlične rezultate i u ukupnom poretku osvojio visoko četvrto mjesto. Trinaest medalja osvojili su pojedinci,a još tri medalje „Feniksovci“ponijeli su sa ovog takmičenja ekipno.

Članovi karate kluba „Una“ ostvarili su isto veoma zapažene rezultate i takmičenje završili na petom mjestu osvojivši trinaest medalja, od kojih su pet zlatnih,pet srebrenih i tri bronzane medalje.

Medalje su osvojili sljedeći takmičari:

 U katama zlatom se okitio Dino Saradjan iz KK“Una“,a srebrnim odličjima njegova klupska koleginica Ajla Jusić,te karatašice KK“Feniks“: Šertović Sarah,Halilović Adis Begić Iman Halilović Amar i Dupanović Lejla.Bronza u katama pripala karatašici „Feniksa“Nejri Omerović.

 

U borbama bosanskokrupski karataši su bili još uspješniji. Sve je bilo u znaku šestice u ukupnim rezultatima za Krupljane.Šest zlatnih ,šest srebrenih i još šest bronzanih medalja.

 Zlatna odličja osvojili su za KK“Una“ Mašić Tarik i Mašić Haris,te Jusić Lejla i Jusić Ajla.Zlato „Feniksu“ u borbama donijeli su na ovom takmičenju  Halilović Adis i Begić Iman.

Srebrene medalje osvojili su u ovoj kategoriji Dino Saradjan,Vahdet Hodžić,Elmedina Bešić i Ammar Alidžanović za karate klub „Una“.Za „Feniks „srebrnim odličjima okitili su se Ćosić Lejla i Kadić Mirza.

Feniksovci sa brozanim odličjima u borbama bili su Kulenović Adis,Harbaš Džejlana i Halilović Amar,dok su bronze za „Unu“ osvojili Ajdin Hasić,Lejla Vukalić i  Benjamin Rekić.

 

Karataši „Feniksa“ iz Bosanske Krupe osvojili su i tri ekipne nagrade i zaslužili posebne čestitke uprave i trenera svoga Kluba.

Ekipno djevojčice – zlato
I ekipa (Ćosić Zana, Omerović Nejla, Dupanović Lejla)

Ekipno djevojčice – bronza
II ekipa (Šertović Sara, Beširević Lajla, Emrić Ajša)

Ekipno dječaci  - srebro
Ekipa (Kulenović Adis, Bešić Aid,Kadić Mirza).

 

Dževada Štancl

 

 

 

 

Na igralištu bez podjela,sa klupama koje imaju dušu,sa učionicom za sve

(Neformalne grupe mladi srednje strukovne škole odradili tri projekta)

 

U utorak,svečanom promocijom predstavljena su tri završena  projekta učenika Srednje mješovite škole „Safet Krupić“, koji su kao neformalne grupe, uspjeli za svoje ideje, obezbjediti novčanu podršku za realizaciju , kroz program „Omladinske banke BiH“.

Ovaj program je autorstvo fondacije „Mozaik“ iz Sarajeva, za koje je ona obezbejdila i dugogodišnje finasiranje iz sredstava medjunarodnih organizacija ,uz obavezu svake općine,odnosno lokalne uprave  u kojoj se provodi program, da za birane projekte mladih, obezbjedi sredstva u istom omjeru koliko je učešće Fondacije.

 

Ovom malom svečanošću u Srednjoj mješovitoj školi „Safet Krupić“, koja je kandidirala najviše projekata u ovogodišnjem programu Omladinske banke BiH za Bosansku Krupu, praktično je završena implementacija svih devet projekata koji su dobili prolaznu ocjenu za finasiranje u ovoj godini.

Devet projekata,u vrijednosti od oko trinaest hiljada konvertibilnih maraka finasirala  je u jednakom omjeru Općina Bosanska Krupa iz svojih sredstava i Fondacija „Mozaik“.Fondacija  je za ovaj,po mnogima  najkvalitetniji za programa mlade u regionu, za njegovu implementaciju, uspjela obezbjediti svoj dio sredstva, od USAID-a.

Ovim sredstvima, još oko 16 500 konvertibilnih maraka za sve projekte treba dodati kao doprinos neformalnih grupa mladih koji su ih obezbjedili kroz animaciju privatnih poduzetnika,gradjana,volontera iz lokalne zajednice.Tako je stvarna vrijednost svih ovih projekta koji su   realizirani na području općine Bosanska Krupa, dostigao cifru blizu 30 hiljada konvertibilnih maraka.

Trećina finasijskih sredstava od ove ukupne cifre,uz učešće opčine Bosanska Krupa i fondacije Mozaik  sa oko 4300 KM, odnosi se na tri projekta mladih iz srednje Mješovite škole.Više od 5000 KM oni su uspjeli obezbjediti sami od onih koji su prepoznali i njihovu ideju i opredjeljenje da unprijede uvjete rada i života u svojoj školi.

Uz sve donatore,punu podršku,suradnju i  stručni i volonterski rad imali su od uprave škole,profesora i svih uposlenih u ovoj srednjoškolskoj ustanovi,te Vijeća roditelja.Dodatno se, pored obavezanog dijela ugovorom,angažirao, u završetku projekata i općinski načelnik Armin Halitović.

Na ovoj j svečanosti, o tri srednjoškolska projekta izjavu za Radio Bosanska Krupa dala je učenica četvrtog razreda Melisa Okić koja se zahvalila svima koji su sa učenicima nosili ova tri projekta.Uz „Mozaik“ i općinskog načelnika Armina Halitovića posebno je istakla Vijeće roditelja svoje škole,svoje profesore i uposlenike,ali i brojne privatne firme i pojedince koji su bili uz njih.

Zahvaljući jednom projekata, oko 750 učenika ove škole, imaće sada novouredjeni ulaz u školu sa popločanim predvorjem,klupama za odmor,uz adekvatno osvjetljenje u večernjim satima i  zelenilom humaniziranim prostorom.

Razlike u društvenom statusu,porijeku,pripadnosti,u različitim mišljenjima učenici će usaglasiti na preuredjenom školskom igralištu koje če u punom kapacitetu biti korišteno već u proljeće.

Treći projekat kojim je uredjena učionica za sve je posebna učionica u kojem će svi učenici moći se podučavati i usavršavati u informatičkim sposobnostima,pratiti dogadjanja i uz to sebi obezbedjivati dodatna znanja iz svih predmeta koje izučavaju u toku školovanja.

Svečanosti u Srednjoj mješovitoj školi prisustvovali su svi oni koji su na bilo koji način uzeli učešće u realizaciji ova tri projekta i tom prilikom su im im uručene i zahvalnice za njihov doprinos.

Na završetku svečanosti,kao najveća vrijednost programa Omladinske banke BiH za Bosansku Krupu istaknuta je činjenica da je veliki broj učenika već osmislio nove projekte koje će kandidirati za slijedeći ciklus finasiranja projekata,a koji je će podržati,ne sumnjaju, i lokalna uprava općine Bosanska Krupa.

Uz ova tri,realizirano je još šest projekata Omladinske banke BiH  na području bosanskokrupske općine .

Oko šezdeset mladih poučilo se u toku ljeta u vožnji kajakom,Bosanska Krupa je jedan od malobrojnih gradova gdje su se mladi naučili vještinama u 3D radionicama i čiji su gradjani uživali u završnoj umjetničkoj instalaciji na gradskom asfaltu.Mladi iz Mjesne zajednice Ljusina uredili su tri autobuska stajališta za kojima je postojala potreba nekoliko decenija,dok su u Baštri osposobili školsko igralište pored novosagradjene škole.Uz 85.godišnjicu postojanja mladi iz KUD“Mladost“ su obogatili se sa novim nošnjama kroz jedan od projekata,a izradjena je i Mapa Bosanske Krupe kroz android aplikaciju.

Dovoljno razloga da se sa nestrpljenjem očekuje novi javni poziv Omladinske banke BiH za Bosansku Krupu ,sa mnogo više projekta,što će,kako su i najavili na dodjeli čekova za ovogodišnje projekte, bez rezerve podržati glavni finasijeri,fondacija „Mozaik“ i lokalna uprava općine Bosanska Krupa.

Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 522 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda