U organizaciji Crvenog križa općine Bosanska Krupa održano je takmičenje učenika sedmih razreda osnovnih škola o  svjesnosti   postojanja  mina. Istoimeni projekt u Općini se provodi već šesnaestu godinu za redom što i ne čudi ako se uzme u obzir period troipogodišnjeg sijanja mina i ostalih ubojitih sredstava kojima je općina Bos.Krupa i osamnaest  godina po okončanju agresije prekrivena. Ako se ima na umu  da je riječ o djeci  koja,  na sreću ne znaju za strahote rata i ne znaju kakve posljedice može proizvesti jedna neeksplodirana mina  u toliko je jasnije zašto je potrebno kod  djece ,po prirodi znatizeljne,  razviti svijest o postojanju mina i njihovoj opasnosti.Na pomenutom takmičenju koje je obilovalo pitanjima tipa kako se ponašati u slučaju pronalska neeksplodiranog ubojitog sredstva djeca sve četiri osnove škole općine Bos.Krupa pružila su dosta kvalitetnih odgovora , a komisija je pobjednikom proglasila takmičare OŠ“Otoka“  iz Bos.Otoke koji su osvojili prvo mjesto i koji će početkom decembra učestvovati na kantonalnom takmičenju „Svjesnost o postojanju mina“. Iako su nijanse odlučivale drugo mjesto je pripalo učenicima OŠ“Jezerski“, a treće su podijelile Prva i Druga osnovna škola Bosanska Krupa.

U USK, ocjenjuju stručnjaci, još uvijek postoji 123 miliona kvadratnih metara površine, za koju se sumnja da je pod minama, što je oko tri posto teritorije ovog kantona.Velika su nastojanja i BH   MAC-A da se teren čisti od NUS-a  medjutim  financijska sredstva su ta  koja diktiraju aktivnosti uklanjanja zaostalih eksplozivnih sredstava, a njih je iz godine u godinu  u budžetima od drž avnog pa do općinskog sve manje i manje, dok u nekim budžetima nešto sredstava i bude planirano, ali se ne realiziraju. Sve je manje i  donatorskih sredstava kojima se u ranijem periodu finansirao proces deminiranja.

Prema procjenama, tri posto površine USK blokirano je zbog zaostalih mina. Minska polja, i toliko godina nakon rata, predstavljaju prijetnju po bezbjednost građana koji žive u njihovoj blizini. Najugroženija su područja koja se nalaze u nekadašnjim crtama razdvajanja . Najčešće žrtve su  nažalost djeca i poljoprivrednici koji obradjuju njive.

 

Renata Sedić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 583 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Oktobar 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda