Vlada Federacije BiH donijela je danas Odluku o proglašenju ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina od strateškog interesa na prostoru FBiH.

Ovom odlukom data je saglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za pokretanje aktivnosti i pristupanju postupku dodjele ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte i plina putem direktnog pregovaranja.

Resorno ministarstvo zaduženo je da pripremi rješenje o formiranju komisije za pripremu dokumentacije za raspisivanje javnog poziva za izbor stručnog konsultanta za pužanje konsultantskih usluga u postupku pregovaranja, vođenja pregovora i izradu ugovornog modaliteta koji će biti dostavljen Vladi FBiH.

U obrazloženju Odluke navodi se da je Naftna kompanija Shell Exploration Company B.V. potpisala 3. novembra 2011. godine Memorandum o razumijevanju s Vladom FBiH. Glavni zadatak realizacije Memoranduma bio je izrada izvještaja „Procjena perspektivnosti Federacije Bosne i Hercegovine za istraživanje nafte i plina”.

Izvještaj je urađen i prezentiran na tehničkom sastanku Koordinacionog odbora za praćenje realizacije Memoranduma, koji je održan 30. septembra 2013. godine u Sarajevu. Izvještaj sadrži osnovne podatke o naftnim sistemima koji ukazuju na opravdanost nastavka istraživanja nafte i plina u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Naftna kompanija Shell je 27. septembra 2013. godine uputila Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije dopis kojim izražava interes za otpočinjanje pregovora o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na području Federacije BiH. Imajući to u vidu, za istraživanje i eskploataciju predloženi su blokovi Slunj, Bihać, Bosanska Krupa, Prijedor, Drvar, Ključ, Knin, Glamoč, Bugojno, Sinj, Livno, Prozor, Imotski, Mostar, Kalinovik, Ploče, Metković, Ston i Dubrovnik. Imajući u vidu jasno opredjeljenje kompanije Shell za otpočinjanje pregovora, ali i veliko iskustvo ove kompanije na istraživanju ovog resursa i raspolaganje finansijskim sredstvima za ova rizična i veoma skupa geološka istraživanja, Vlada FBiH je danas donijela ovu odluku, a sve u pravcu dodjele koncesije, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

U Bosanskoj Otoci,na Dan državnosti BiH

Svečano otvoreno spomen-obilježje šehidima odmrambeno-oslobodilačkog rata

 

Na dan kada su svi ponosni Bosansci i Hercegovci obilježavali Dan državnosti BiH, u Bosanskoj Otoci,prilikom svečanog otvorenja Spomen-obilježja šehidima otočkog kraja,svi oni koji su odbranom svoje jedine domovine i u proteklom ratu dokazali pripadnost nedjeljivoj BiH,imao je u sebi još jedno sjećanje na dogadjaje koji su se desili 25-tog novembra i teške 1994. godine.

Tog hladnog novembarskog dana borci slavne bosanskokrupske 511-te vodili su veliku bitku protiv agresorske vojske, čuvajući svoje domove,svoje tlo i svoje svetinje.Meta agresora je bila stara otočka gradska džamija i njena munara, koju su uspjeli porušiti tog dana.

Devetnaest godina kasnije na mjestu stare džamije,stanovnici Bosanske Otoke,uz podršku općine Bosanska Krupa,Kantonalnog ministrastva za pitanja boraca i vakifa:bračnog para Alić i gradjana Bosanske Otoke, svečano su  označili završetak spomen obilježja šehidima Bosanske Otoke.

Dvadestpetog novembra 2013-te,svim šehidima sa otočkog područja,svima onima koji su na tom prostoru za slobodu darovali život,svim civilima koji su najčešće granatama i snajperima ubijeni pred kućnim pragom,medju kojima je bilo i jedanaestoro ubijene djece,ali  i onima koji su po oslobodjenju umrli od posljedica rata, preživjeli gradjani i gradjanke Bosanske Otoke su, pred njihove duše, darovali šehidsko spomen-obilježje.

Na tom mjestu,svi oni koji ne žele zaboraviti sve one koji su za današnju slobodu  darovali svoje živote imaće priliku proučiti Fatihu i poučiti sve mlade generacije o cijeni koju su borci odbrambeno-oslobodilačkog rata i grdajani Bosanske Otoke dali, da bi danas mogli,kao ljudi, živjeti na svom.Spomen-obilježje će svjedočiti i o tome kako je svaka ideja porabljavanja,protjerivanja i ubijanja Bošnjaka i ostalih naroda  na njihovom pragu ,u ovom kraju unaprijed izgubljen ratni,neciviliziran  i fašistički cilj zahvaljući najvećim sinovima i gradjanima krajiških majki i očeva.

Efendija Mujo Ćehić,imam otočke gradske džamije je vodio i koordinirao gradnju ovog spomen-obilježja. Sa djevojčicama koje pohadjaju mektebsku nastavu pripremio program svečanog otvorenja spomen-obilježja sa abdesthanom.

Čestitam svim gradjanima Bosne i Hercegivine Dan državnosti naše dovine.Baš na dan kada su nam 1994-te godine porušili nam džamiju,vratili smo ovim spomen-obilježjem šehidima minaret i džamiju,vratili smo svoje dugove,vratili smo obećanje otočkim borcima.Prvu noć kad smo se povukli,kada smo gledali taj dan srušenu džamiju i munaru obećali smo da ćemo kad se vratimo na ovu obalu Une napraviti džamiju sa dvije munare,baš onako kako su naši borci,da bi im bilo lakše nacrtali je.Mnogi od njih nisu se vratili i kad je sloboda došla.Svoje živote založili su u tu slobodu.Nismo izgradili džamijun na istom mjestu ,ali smo izgradili spomen obilježje šehidima sa ovog područja,civilima,starcima od osamdeset godina,djeci ,njih jedanaestero od kojih je najmladje imalo šest  godina.Bio je to dug prema njima,ali i obilježeno mjesto koje će svjedočiti o surovoj sudbini Bošnjaka,njihovoj herojskoj borbi u čuvanju svoje domovine,kućnog praga,svoje vjere i identiteta“.

Džemaludin Čaušević,mutavelija ove džamije i ratni straješina 511. slavne je rekao da su spomen-obilježje izgradili patrioti ove zemlje,Otočani i njihovi prijatelji,uz podršku lokalne uprave,nadležnog Ministarstva za pitanja boraca.

Posebno je istakao bračni par Alić koji dali novac za centralni dio Spomen-bilježja otočkim šehidima.

Inicijativa ,koja je uslijedila poslije saznanja želje stanovnika otočkog kraja, da žele mjesto stare srušene džamije i munare obilježiti sa spomen obilježjem onima kojih na ovome svijetu više nema, je došla od bračnog para Alić(Hajrudin i Djevida).Oni  danas žive u Suhači kod Bosanskog Novog,a rodbinskim korijenima su vezani i za Bosansku Otoku.Oni su uvakufili veliki dio sredstava koji je bio potreban za gradnju Šehidskog spomen-obilježja,od srca,onako kako to propisuje vjera kojoj su odani:

Moja supruga i ja smo dugo radili u inostrastvu.Materijalno smo obezbjedili sebe i svoju djecu.Novac koji nam preostaje želimo darivati džamijama i siromašnim.Sa posebnim srcem smo odlučili dati finasijska sredstava za ovo Spomen –obilježje šehidima.Trenutno smo pronašli i siromašnu djevojčicu koju školujemo.Tako ćemo nastaviti dok živimo jer smatramo da nam je dužnost koju nam propisuje vjera ,ali i čovječnost, da ono što imamo podijelimo sa onima koji nemaju“.

U toku svečanog programa,uz novemabarsko sunce i oštri,opominjući vjetar,pročitana su imena svih koji više nema,  a koji su bili i ostali upisani u slobodu otočkog,bosanskokrupskog i bosanskohercegovačkog kraja.O toj slobodi i njenoj cijeni govorio je general Armije BiH Fadil Hasanagić iz Bosanske Otoke,potcrtavajući ogromnu hrabrost i volju boraca 511.slavne u oslobodjenju zemlje od agresora.On je rekao da se u Bosanskoj otoci ispunjava još jedna obaveza prema najboljim sinovima ovoga kraja,šehidima 511.slavne i otočkog bataljaona.Naglasio je da je svaki šesti borac otočkog bataljona poginuo,a svaki treći ranjen.

Na Šehidskom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi su imena 205 otočkih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata,imena smrtno stradalih civila,boraca koji su preminuli kasnije od posljedica rata,ali  i imena ubijene otočke djece.

 Vakufima:Hajrudinu i Djevidi Alić,donatorima koji su za gradnju dali značajnija sredstva uručena je posebna plaketa.

Zahvalnice su uručene Burzić Safetu,Velić Asmiru,hadži Osmanu Toromanu čija su dvojica braće upisani kao šehidi na ovom spomen-obilježju.Zahvalnica je uručena Remzi Komiću koji je izvodio radove na spomen-obilježju, a koji je slobodu svoje Bosanske Otoke  dočekao bez dva brata koji su  šehidi.

Zahvalnice su uručene Organizaciji porodica šehida i poginulih boraca iz općine Bosanska Krupa,Aktivu žena  u Bosanskoj Otoci,udruženju „Nur“ iz Bosanske Krupe,općini Bosanska Krupa,nadležnom Ministarstvu za boračka pitanja Unsko-sanskog kantona.

Uručena je  zahvalnica projektantskoj kući „AG-gradnja“ iz  Cazina koja je osmislila idejno riješenja spomenika u koji je, pored ploča sa imenima ,česmi za uzimanje abdesta,ugradjen i kamen stare džamije.

Poslije svečanog otvorenja spomen-obilježja efendija Mujo Ćehić je proučio Dovu,klanjan je podne-namaz u gradskoj džamiji Otoka,a za sve goste  ove svečanosti, otočke žene su pripremile ručak sa tradicinalnimm bosanskim jelima.

Dan ranije je u ovoj džamiji učen je,poslije akšam-namaza i Mevlud šehidima Bosne i Hercegovine.

Ovu informaciju završimo riječima efendije Muje Ćehića:

„Sada je ovo mjesto gdje će se uvijek moći prisjetiti onih kojih više nema. Mjesto gdje ćemo se prisjetiti svih boraca čiji su život ili smrt bili vezani za Bosansku Otoku, mjesto gdje ćemo se sjetiti da su ovdje ubijani i starci od preko osamdeset godina ali i djeca od šest godina. Mjesto gdje ćemo po dolasku u harem džamijski ili po izlasku iz džamije Fatihu dok smo još pod abdestom moći proučiti. Odgovor onima koji pitaju zašto je ispisan na portalu obilježja:
Za one koji više nisu među nama
Zbog onih koji će doći
To je naš dug...
... „Jer ovdje se ne živi samo da bi se umrlo
Ovdje se i umire
Da bi se živjelo
“.

Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 551 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Septembar 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda