Faruku Šehiću u Briselu danas nagrada

(Krupljani ponosni na Faruka)

Svečana sjednica za ovogodišnje dobitnike nagrade Evropske unije za književnost biće održana danas u Briselu, kojoj će prisustvovati predsjednici nacionalnih žirija, predstavnici iz svijeta kulture i umjetnosti, evropskih instituucija, te novinari.

Među dobitnicima za najbolje nove autore u Evropi za 2013. godinu je Faruk Šehić za roman "Knjiga o Uni".

Autorima će nagradu uručiti evropska povjerenica za obrazovanje, kulturu,višejezičnost i mlade Androulla Vassiliou.

Program Kreativna Evropa omogučiće podršku za prevođenje nagrađenih autora i promociju njihovog stvaralaštva.

Predsjednik bh. žirija Ibrahim Spahić izjavio je da je sa članovima žirija Amirom Brkom, Kristinom Mrđom, Ljubicom Ostojić i Zvonimirom Radelkovićem nominovao djelo koje je na poseban način obilježilo književno stvaralaštvo autora i izazvalo interese kritičara i književne publike u zemlji i regiji.

"Dodjeljivanje nagrade EU po prvi put autoru iz BiH, izuzetno je priznanje Faruku Šehiću, ali i priznanje stvaralaštva u BiH", kazao je Spahić.

Ovogodišnju nagradu dobili su autori iz Belgije, Kipra, Danske, BiH, Estonije, Makedonije, Finske, Luksemburga, Rumunije, Slovenije, Španije i Njemačke.

 

Dar za najmladje u vrtiću

(set kontejnera za selekciju otpada)

Tokom novembra svečanošću i podjelom nagrada za dvadesetnajuspješnijih mjesnih zajednica Unsko-sanskog kantona i općine Drvar i potpisivanjem ugovora o dodjeli seta kontejnera protekle sedmice u Bihaću ,svakoj opčini koja je učestvovala u njemu,označen je završetak projekta pod nazivom „Uvođenje kompostiranja biootpada“ na ovom području, kojeg, u okviru kampanje „Uključivanja javnosti i građana u proces  integriranog sakupljanje otpada“  provodilo Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje  i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona  u partnerstvu sa Resursnim centrom za vode i okoliš „Una Consulting“ iz Bihaća.

Kroz ovaj projekat svaka od općina je dobila kompostanu koja je smještenau Komunalno poduzeće „10 juli“ u Bosanskoj Krupi i koja  bi trebala biti početak organizovane akcije na području općine kojom će se ponovo upotrijebiti zeleni otpad i usmjeriti u korisne svrhe.Znači to,  da su se kroz ovaj projekat sve općine obavezale započeti proces iskorištavanja još jedne,najzastupljenije komponente ukupnog otpada koji se proizvodi.

Kroz ovaj projekt svaka općina koja je učestvovala u ovom projektu dobila je i set kontejnera za selektivno odvajanje otpada sa preporukom da ih ,po svom izboru, instalira  i potakne ovakav odnos prema otpadu, u neku od škola ili dječijih vrtića.

Općinski načelnik Armin Halitović  nije imao dileme.Odlučio je da ovaj set daruje najmladjoj dječijoj ustanovi u Bosanskoj Krupi koja je kontinuirano,kroz  dugi niz godina podučavala nekoliko generacija najmladjih koji su pohadjali Dječiji  vrtić,kako se proizvedeni otpad može ponovo upotrijebiti i po nekoliko puta.

Poznato je da se navike najbolje primaju u najranijem odgoju,a da je to tačno pokazala su djeca iz Dječijeg vrtića u Bosanskoj Krupi kroz brojne nagrade na polju zaštite okoliša.I kasnije, kada su nastavili osnovno obrazovanje, djeca iz bosanskokrupskog vrtića su često bila edukatori u sličnim projektima

Radujući se posjeti načelnika i daru seta kontejnera koji su dobili od prvog čovjeka grada,na ovoj svečanosti oni su  demostrirali, sa svojim učiteljicama,šta su naučili o selekciji otpada.

Pored svojih znanja iz oblasti ekologije djeca su za goste pripremila i zanimljiv program pa je u Dječijem vrtiču priredjena i vesela zabavau kojoj su učestvovali i gosti i domaćini.

Na ovoj svečanosti uz općinskog načelnika i njegove suradnike iz lokalne uprave prisustvovali su i predstavnici lokalnog komunalnog poduzeća koje se selektiranjem otpada počelo baviti prije nešto manje od desetak godina i koja je općini Bosanska Krupa svojim pozitivnim praksam priskrbila i Beacon status na polju selekcije.

Dževada Štancl

Izvještaj za period od 22.11.2013.god od 07,00h, do 26.11.2013.god do 07,00h. Operativni centar civilne zaštite je prikupio i obradio informacije o pojavama i događajima u Općini Bosanska Krupa.

 

Policijska stanica Bos.Krupa obavještava da je u proteklom periodu zabilježila sljedeće:

23.11. u 18,10h, ul.Branilaca grada, dojava KD-teška krađa od strane N.N. lica koja su u proteklom periodu provalila u por.kuću vl.N.A., te otuđila porućstvo i garderobu. Uviđaj izvršen. Istraga u toku.

 

24.11. u 15,00h, Radić, Drenovo tijesno, dojava pronalaska NUS-a, RBR-a od strane jednog lica. Patrola PS-e izašla i obilježila mjesto. Obaviještena KUCZ-e Bihać koji će organizovati uklanjanje NUS-a. 

 

Vatrogasna jedinica  Bos.Krupa  izvještava  da  nije  imala  intervencija  niti  dojava o požaru u proteklom periodu na području općine Bos.Krupa. Obavljane su samo redovne aktivnosti.  

  

    Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopštava da je u proteklom periodu pregledala 1 7 6 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 3 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.   

 

      JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da  je  isporuka  pitke  vode  u  proteklom periodu  na području općine dobra.

 

Danas od 10-12,00 sati prekid isporuke vode u ul.Gazijska, radovi na vodovodnoj mreži.     

 

   Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je dobra. Za danas nema planskih prekida isporuke električne energije na području općine.        

 

    Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među- gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

 

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su nepovoljno otežani ali bez zastoja, te se saobraćaj na većini putnih pravaca odvija po mokrim i klizavim kolovozima, sa snijegom na kolovozu do 2cm, u višim predjelima (na mag.putu M-14.2) po zaleđenim i klizavim kolovozima sa snijegom 5cm.

Ekipe putne operative vrše čišćenje i posipanje kolovoza abrezivnim materijalom. Upozorenje na osipe i odrone kamena u manjem broju na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa, kanjon rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja, te obaveza posedovanja zimske opreme. 

 

   Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka -1,0 C, vlažnost zraka 95,0%, dok je vodostaj rijeke Une iznosio 191,0 cm (NV) – u blagom je opadanju.

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 529 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda