Uoči obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa , četrnaestog novembra, Udruženje oboljelih od dijabetesa općine Bosanska  Krupa upriličilo je svečanu sjednicu za svoje članove.Tom prilikom organizovana je i besplatna kontrola šećera u krvi za sve prisutne  kao i edukativno predavanje  na temu prevencija dijabetesa. Zahvaljujući se aktivnim članovima na učešću u akcijama koje tokom godine provode te svima onima  koji pomažu rad ovog udruženja gradjani su pozvani posebno oni  „ zlatnog doba“  da posebnu pažnju posvete kontroli šećera u krvi. Kako je istaknuto  dijabetes je „gospodska bolest“ koja polako, ali sigurno uništava organizam ako se ne obrati pažnja i na najmanji znak. Ako se na vrijeme reaguje sa dijabetesom se nauči živjeti i uz disciplinu mogućnost komlikacija svedena je na  minimum. Inače što se općine Bosanska Krupa tiče prema riječima predsjednika udruženja Muhameda Pašalića  na evidenciji je 1800 oboljelih od dijabetesa ,na inzulinu je 460. Kao vrlo korisnim pokazao se projekt koji se u Bos.Krupi provodi već duži niz godina je projekt“Rano otkrivanje dijabetesa „  kojim su  i ove godine obuhvaćene sve 24 mjesne zajednice te od 600 kontrolisanih 5o-tak ih je upućeno na dalje liječenje.

Danas u svijetu živi više od 366 miliona ljudi s dijabetesom, od toga gotovo 100 miliona ovisno je o inzulinu.Procjene su da u BiH živi oko 250 000 oboljelih od dijabetesa. Vodeći faktori rizika za šećernu bolest su pretilost, posebno među ženama.Veliki je broj osoba koje su fizički neaktivne-85%.Slično je i sa ostalim riziko-faktorima, poput pušenja i konzumiranja alkohola, koji pored genetske predispozicije mogu  doprinijeti  pojavi šećerne bolesti. Djeca školske dobi (11-13 godina), pokazuju da njih 16% nikada ne doručkuje radnim danima, ali da svakodnevno konzumira slatkiše (čak 54% djece), razne vrste «grickalica» (49,8% djece), a gazirana bezalkoholna i druga slatka pića svakodnevno pije 37,3% djece. U školskoj dobi je u slobodno vrijeme svakodnevno fizički aktivno samo 31% djece, a 16,2% djece ima neku fizičku aktivnost jedanput mjesečno ili manje. Istovremeno, sve je veća zastupljenost sjedećeg, pasivnog zabavljanja – 50,4% djece gleda televiziju dva do četiri sata dnevno, a njih 11,7% gleda televiziju sedam i više sati dnevno radnim danima, dok postotak djece koja gledaju televiziju sedam i više sati vikendom, iznosi čak 18%, a o sjedenju pred računarom i da se ne govori.

Zbog velikog broja oboljelih od dijabetesa u svijetu i visoke učestalosti ozbiljnih komplikacija koje prate ovu bolest, dijabetes je jedan od vodećih javno-zdravstvenih problema. Ipak, ohrabruje činjenica da se primjenom preventivnih intervencija, dobrom kontrolom bolesti i unapređenjem kvaliteta zdravstvene zaštite, obolijevanje i umiranje od dijabetesa može smanjiti.

Renata Sedić

Izvještaj za period od 13.11.2013.god od 07,00h, do 14.11.2013.god do 07,00h. Operativni centar civilne zaštite je prikupio i obradio informacije o pojavama i događajima u Općini Bosanska Krupa.

 

 

Policijska stanica Bos.Krupa obavještava da je u proteklom periodu zabilježila sljedeće:

 

U 06,20 sati, ul.Unska, dojava KD-krađa od strane N.N.lica koja su u toku noći s bakrenog kotla otuđili jedan dio. Uviđaj izvršen. Istraga u toku. 

 

U 20,00 sati, M.Selo, dojava KD-razbojništvo od strane dva maskirana lica koja su uz prijetnju vatrenim oružjem otuđili naodređenu količinu novca od uposlenika na benzinskoj stanici, te se uputili u nepoznatom pravcu. Uviđaj izvršen. Istraga u toku.   

 

    Vatrogasna jedinica  Bos.Krupa  izvještava  da  nije  imala  intervencija  niti  dojava o požaru u proteklom periodu na području općine Bos.Krupa. Obavljane su samo redovne aktivnosti.     

 

    Hitna služba  Doma zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u  protekla  24 sata  pregledala  2 2 pacijenta, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 1 lice. Na porodilištu nije bilo prinova.   

 

      JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da  je  isporuka  pitke  vode  u  proteklom periodu  na području općine dobra. Danas od 07-15,00 sati prekid isporuke vode u ul.Bihaćka, radovi na vodovodnoj mreži.     

 

  

Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu dobra. Za danas nema planskih prekida isporuke električne energije na području općine.    

 

    Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među- gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

 

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri bez zastoja, te se saobraćaj na većini putnih pravaca odvija po mokrim i  kliskim kolovozima. Magla i niska oblačnost u večernjim i jutarnjim satima mjestimično smanjuju vidljivost od 150-200m. Upozorenje na osipe i odrone kamena u manjem broju na kolovoz mag.putu  M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa, kanjon rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja. 

 

    Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa, jutros u 06,00 sati su sljedeće:

temperatura zraka +4,0 C,

vlažnost zraka 98,0 %, dok je

vodostaj rijeke Une iznosio 140,0 cm (NV) – u blagom je opadanju.

 

Operativni centar CZ Bosanska Krupa(dežurni Amir Hafizović)

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 523 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda