Akcija „Hajdmo,očistimo BiH za jedan dan“u Bosanskoj Krupi

 

Akcija „Hajdmo,očistimo BiH za jedan dan“u Bosanskoj Krupi

 

 

Akcija čišćenja BiH "Let's do it - očistimo zemlju za 1 dan", koja će biti održana 9. septembra, kao najveća akcija u povijesti naše zemlje, posvećena je  prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja.To je bila je tema današnjeg sastanka koji je održan u općini Bosanska Krupa.

U ime načelnika općina Armina Halitovića sa ciljevima ove akcije prisutne,predstavnike Komunalnog poduzeća „10 juli“i medija, uz volontere i volenterke koji rade u lokalnoj upravi i Komunalnom poduzeću upoznala je Esma Hergić,viši stručni suradnik za ekologiju u općinskom organu.

Naglasila je da se radi o do sada najmasovnijoj volonterskoj akciji u kojoj bi ućešće trebalo uzeti oko 100 000 volontera i  koji bi trebali prikupiti oko 20 000 tona smeća,te poslije koje bi se,trebao sačiniti registar divljih deponija u cijeloj BIH.

Cilj akcije da se ovim projektom podigne svijest građana o potrebi zaštite okoliša,a podstakne volonterski na uređenju okoline svake mjesne zajednice,kada su u pitanju sanacije deponija.Kroz ovaj projekat  dobro su došle i sve akcije na uređenju zelenih površina,obala rijeka,dvorišta,okoline poduzeća, škola.

Na današnjem sastanku u općini Bosanska Krupa, ova akcija je pozdravljena i sačinjen je okvirni plan njene realizacije.Već za ponedjeljak,trećeg septembra je zakazan sastanak sa predstavnicima mjesnih zajednica kako bi se organizovalo čišćenje u svakoj mejsnoj zajednici.Na taj skup biće pozvani i predstavnici škola.Istaknuto je da je općinska služba kroz GIS, već napravila svježi registar divljih,sedamnaet ,deponija na području općine Bosanska Krupa,te da se one neće dirati u toku ove akcije, jer zahtjevaju mehanizaciju,mnogo rada i stručni nadzor nad njihovim čišćenjem.

Akcija „Let do it-očistimo zemlju za jedan dan“odvija se u sklopu globalnog projekta čišćenja planete Zemlje pod nazivom „Let*s do it World“.

 

Dževada Štancl

Foto:Sanja Markovinović

Zadnji put promjenjen petak, 31 Avgust 2012 06:59
Ocijeni
(0 glasova)

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 402 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Januar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda