Greška
  • Greška prilikom učitavanja komponente: com_podcastmanager, 1

Kroz MEG projekt smanjeni gubici vode za 9,2%, najavljen nastavak saradnje

Općina Bosanska Krupa okončala je prvu fazu projekta MEG odnosno projekta okolišnog i ekonomskog upravljanja kojeg je naša općina potpisala još sredinom prošle godine. Projekti koji su realizirani unutar MEG-a odnosili su se na Program podrške privatnom sektoru kroz zapošljavanje i samozapošljavanje u iznosu od 80 000 KM, dok su kroz drugi projekt realizirana dva podprojekta “Izgradnja interne saobraćajnice u PZ Pilana” i “Poboljšanje vodosnabdijevanja općine Bos.Krupa”.Ukupna vrijednost realiziranih projekata je nešto jače od 530 000 KM u čijem finansiranju pored MEG-a, kojeg podržava i finansira Vlada Švicarske sprovodi Razvojni program UN ravnopravno stoji i općina Bos.Krupa. Kada je u pitanju projekt zapošljavanja i samozapošljavanja općina Bos.Krupa je javni poziv raspisala prošle godine u novembru mjesecu kada je pravo na dodjelu sredstava u visini od 15 000 KM ostvarilo sedam aplikanata. Sredstva su bila namijenjena za tehnološko unapredjenje i povećanje proizvodnih kapaciteta postojećih privrednih subjekata kroz nabavku nove opreme. Kada govorimo o izgradnji interne saobraćajnice PZ”Pilana” u dužini od 407 metara ovaj projekt je realiziran sredstvima u vrijednosti 201 000 KM. Što se tiče   poboljšanja vodosnabdijevanja Općine juče prilikom razgovora glavnog projekt menadžera MEG projekta Gorana Štefatića, predstavnika JKP”10 Juli” i načelnika Armina Halitovića sa saradnicima izneseni su podaci da je do sada zahvaljujući ovom projektu gubitak vode smanjen za 9,2 % i da se sada gubitak nalazi na procentu od 53%, a da je trenutno cilj da se gubitak spusti ispod 50 % na godišnjem nivou. Sredstvima izdvojenim za ovaj projekt u visini od 250 000 KM izmjenjeno je dva kilometra azbestno-cementnih cijevi, nabavljeni vodomjeri na daljinsko očitavanje te izvršeno proširenje telemetrijskog sistema. Predstavnici MEG-a izrazili su zadovoljstvo u roku postignutim rezultatima te najavili nastavak saradnje kroz MEG2:

„Bosanska Krupa je u MEG projektu u posljednje dvije godine, kako mjerimo napredak rada javne uprave, zaista pokazivala izvanredne rezultate. Kruna svega toga su dva projekta koja smo danas završili i nastavak saradnje. Opet ćemo raditi na zamjeni azbestnih cijevi i to u Prvomajskoj ulici sa novim cijevima koje će poboljšati kvalitet vode i njenog snabdijevanja, a planiramo završiti još jedan dio u Poslovnoj zoni „Pilana“ koji Općina planira proširiti za nove privrednike. Dakle, došli smo do rezultata čemu se nadamo i u budućnosti“, rekao je voditelj MEG projekta Goran Štefatić.

Zadovoljan saradnjom kao i uradjenim projektima bio je i načelnik općine Bos.Krupa Armin Halitović:

 

„Raduje me da smo pobrali sve pohvale od ljudi iz UNDP-a i MEG projekta jer smo uredno i na vrijeme izvršili sve svoje obaveze te tako otvorili vrata za drugu fazu projekta. Do sada smo završili internu saobraćajnicu u Poslovnoj zoni „Pilana“, uspjeli smanjiti gubitke vode za 9,2 % što je vrlo značajno kod neprihodovane vode. Mislim da smo u tome svemu mnogo naučili kada je riječ o pristupu poslu, kako to rade u Evropskoj uniji. Također, imali smo jedan segment podrške privatnom poduzetništvu gdje smo sa 80 hiljada KM, 40 hiljada Općina i 40 hiljada UNDP, finansirali biznise na području općine Bosanska Krupa“.

 

Na sastanku je bilo govora i o korekciji cijene vode čija visina je ocijenjena kao niska,ali kočnica za njeno povećanje leži u činjenici da je ovo, iako neophodna mjera za dobro poslovanje preduzeća, ipak je nepopularna mjera koju bi izmedju ostalih svojim glasom trebali podržati vijećnici Općinskog vijeća Bos.Krupa.

Općina Bosanska Krupa je u projekt MEG ušla prije dvije godine kao jedna od 18 općina dva klastera sjeveroistočnog i sjeverozapadnog. Projekte smo u godinu dana uspješno realizirali,a nastavak saradnje, upravo zbog pozitivnog iskustva predstavnici MEG-a su najavili kroz MEG2.

 

Renata S.

viber image 2019-09-12 09-44-14

5

6

7

viber image 2019-09-12 09-44-28

viber image 2019-09-12 09-44-43

3

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 81 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 131 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Januar 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda