Dvadest pet godina poslije s Mirsadom i Nihadom

Trinaesti juni 1994. godine Krupljani i Krupljanke ,ponajviše,članovi dvije bosanskokrupske porodice i borci 511-te slavne brdske brigade bi voljeli da su mogli izbrisati iz kalendara za tu godinu i poslije dvanaestog odabrati za slijedeći neki dan poslije trinaestog.Punih dvadeset pet godina je to najtužniji dan u životima svih onih koji su u odbrambeno-oslobodilačkom ratu željeli samo jedno:vratiti se svojim domovima i živjeti u miru i slobodi svoga kraja i Bosne i Hercegovine.

Svoju želju ,jedinu i neprikosnovenu borci 511-te slavne brdske brigade su preobrazili u nadljudsku snagu da za takvu želju pobjede agresora,neprijatelja slobodnog življenja,da pobjede,na čelu sa svojim komandantom Mirsadom Crnkićem,čovjekom u kojeg su vjerovali i zapovjednikom koji je uvijek ,po svom karakteru, želio biti u slavnoj borbi, nerazličit od svih njih.

Vjerovali su Petom korpusu Armije Republike Bosne i Hercegovine,borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata svih brigada,ali kako je posebnost bila, od prvih dana, vezana za bosanskokrupsku brigadu i u tome su bili posebni.Dovoljno je bilo jedno pitanje komandanta Mirse:“Hoćemo li preko Une“da odgovor bude „Hoćemo“,da se borci združeni s narodom opredijele za jedino moguće,povratak kućama, da bi imali život vrijedan ljudskog dostojanstva.

Komandant Mirsad Crnkić je trinaestog juna 1994. godine izvršavajući borbeni zadatak zaustavljen u svom slavnom hodu na ovom svijetu.Nije pomoglo ni to što je,kao pravi pratilac svoga komandanta svojim tijelom Nihad Bužimkić pokušao ga ostaviti u životu i daljim borbama za slobodu sa svojim borcima.U tom maglovitom jutru ,časno ,zagrljeni u željama i vojničkom dostojanstvu odabrani su za neki drugi,nama nevidljivi svijet.

I tuga je neizmjerna.Najdostojanstvenije poštovana teškim bitkama njihovih boraca,pobjedama do onog Dana preko Une,do 17.septembra 1995. godine ,kada su onaj vječni san,mirno mogli nastaviti komandant i njegov pratilac,znajući da je sve što se željelo,da je ostvareno.Krupljani i Krupljanke su bili na svojim ognjištima,a sloboda BiH je čekala zaustavi teški rat.Uz ogromne žrtve.

Četrvt vijeka,dvadesetpet godina od pogibije komandanta Mirsada Crnkića i njegovog pratioca Nihada Bužimkića danas je obilježen u Bosanskoj Krupi s članovima njihovih porodica,njihovim saborcima i svima onima kojima je ovaj dan uvijek u srcu,duši i razumu.

Na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi učenje Fatihe za šehide 511-te slavne,za komandanta Mirsada Crnkića i Nihada Bužimkića vodio je imam gradske džamije u Bosanskoj krupi Ishak efendija Sedić.

O Mirsadu i Nihadu govorio je ratni starješina 511-te slavne brdske brigade Husnija Avdagić.

Delegacije izvršne i zakonodavne vlasti,organizacija proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata,političkih partija i organizacija civilnih udruženja i sugrađana,položili su cvijeće na Centralnom šehidskom obilježju u Bosanskoj Krupi.

I ove godine obilježavanje trinaestog juna je nastavljeno odlaskom pred rodnu kuću komandanta Mirsada Crnkića.I tu je,uz zamišljanje svog komandanta u cvjetovima svoje avlije, proučena fatiha,a komandantova djeca,Adriana,Almira i Mirsad su položili cvijeće na spomen-ploču rodne kuće svoga tate.

Jezerski,Šehitluci,više od 170 mezara,mezara s turbetom komandantu su bili još jedno mjesto gdje se danas proučila Fatiha svim borcima 511-te ,a potom Mirsadu i Nihadu.Uz Nihadovu majku,Mirsinu djecu,sestru i suprugu i najuže članove porodice.S puno emocija osobenih za ovaj dan s nekoliko rečenica pored turbeta komandantu obratio se ratni starješina 511-te slavne Hilmija Suljić. Položeno je cvijeće na spomen-obilježje Šehitluka u Jezerskom,na mezare komandanta Mirsada i njegovog pratioca Nihada.

Prvo čovjek,prijatelj,pa onda komandant.U svim osobenostima besprijekoran,a opet svoj.Dovoljno velik da se ne zaboravi, jer njegov duh nije bio velik samo u borbi,već i danas ,u miru koji uživamo.Nihadova žrtva priča istim jezikom,neophodnim za budućnost,ako je želimo za sve nas.

Pola vijeka od trinaestog juna 1994. obavezuje danas kao i tog dana.Možda do sada nije bilo dovoljno, treba više dana za podsjećanje i odavanje počasti.Nikad u miru nije potrebnije ono „Hoćemo li“? Hoćemo li se više sjećati,podsjećati,učiti da bi sačuvali mir,dostojanstvo i slobodu zbog kojih spava vječni san više od pet stotina komandantovih drugova,zbog kojih stotine invalida rane sjećaju na teške dane,zbog djece koji su tako malo bili s očevima ili koji su od drugih slušali kakav im je otac borac i čovjek bio - zbog budućnosti svih ljudi ovog kraja,podarenih, da uz njihove žrtve i nedostajanja ,nastave život u slobodi.

Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 151 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 290 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Septembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda