U Svetinji voda prodrla u kuće

Možda Krušnica nije došla do nivoa kojim bi bilo proglašeno alarmantno stanje, za neke porodice u Mjesnoj zajednici Svetinja to već jeste. Voda je ušla u kuće, poplavila donje spratove, a do ulaznih vrata može se samo u dubokim čizmama.

Šta se moglo spasiti, odnijeli su na gornji sprat a vodena bujica, koja se povećava obilnim padavinama, uništava polako dio po dio svega što su posjedovali.

Senija Ćehić koju smo zatekli u njenoj kući, u kojoj je voda već poplavila cijeli prvi sprat, kroz suze nije mogla mnogo ni reći sem da ne pamti, u zadnjih dvadeset godina da je ovako bilo:

''Ovo je prvi put kako smo doselili ovdje, da je voda došla ovdje. Nikakve pomoći, sve sam sama, išla pijesak stavljala i redala vreće tu na vrata'' – kaže Senija.

Struju je morala isključiti zbog novonastale situacije. Senija i porodica će večerašnji iftar i noć provesti bez grijanja, jer je peć u vodi.

Zatekli smo i ostale stanovnike ovog mjesta vani, puneći vreće pijeskom i pokušavajući spasiti barem nešto od svog posjeda.

''2014 je bilo slično, ali nisu bile ovolike poplave. Prvi put je ovako'' – kazala nam je Svetlana.

''Voda mutna, piti se ne može, Niko nas ne pita ni za šta. Samo su nam istovarili pijesak i otišli. Mi smo tražili bager da se pročisti ovaj potok, ali ništa. Samo nam obećavaju, ali eto ništa. Poplava je uništila plastenik, krompir koji je već nikao, pčele, koje smo morali prebaciti. I ono što smo imali, sad nemamo ništa'' – kazala je jedna od žena koje su slagale vreće na vrata kuća.

Prognoze tek najavljuju obilnije padavine a vrhunac se očekuje u srijedu. 15.maja, a mještani Svetinje, kako reče jedna od njih, 'kao migranti, ali na svome, čekaju šta novi dan nosi''.

Elma V.

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 13 Maj 2019 16:21
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 78 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 635 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Oktobar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda