Greška
  • Greška prilikom učitavanja komponente: com_podcastmanager, 1

U slučaju obilnih padavina problem bi mogli biti potoci i zapušeni šahtovi

Meteorolozi u Bosni i Hercegovini u narednim danima najavljuju velike padavine. Prognoza se može promijeniti, ali sudeći po posljednjim informacijama od nedjelje u Bosnu i Hercegovinu dolaze velike kiše. Taj period s velikim količinama padavina trebao bi trajati od 12. do 16. maja sa posebnim akcentom na Krajinu i količinom padavina u prosjeku oko 100 litara po metru kvadratnom. Još uvijek nema razloga za paniku, ali svakako treba pratiti razvoj situacije kako bi se adekvatno pripremili i reagirali u slučaju obilnijih padavina i eventualno, poplava i odrona. 

Upravo slijedeći ovo zadnje rečeno jutros je zasjedao Štab civilne zaštite općine Bosanska Krupa.Tom prilikom izvršene su provjere stanja kada su u pitanju vreće sa pijeskom te raspoloživo ljudstvo i mehanizacija.Vodostaji rijeka Une i Krušnice nisu zabrinjavajući, jer je odbrana od poplava za Unu na 290 cm, a Una za sada nije još dosegla tačku od 100 cm,odnosno na 94 cm je i stagnira.Ono što bi moglo napraviti problem jesu korita potoka, koja se od strane nesavjesnih gradjana zatrpavaju različitim otpadom kao i šahtovi koji su zapušeni uglavnom pijeskom,čime je onemogućen normalan odvod oborinskih voda. S obzirom na od ranije poznate kritične tačke plavljenja u Općini ,ovisno od procjene situacije na terenu,na ta mjesta dopremaće se vreće sa pijeskom, kojih će se , kako se moglo čuti na današnjoj sjednici, nabaviti još.Kako je nadalje dogovoreno jedno radno tijelo sastavljeno od članova JKP”10 Juli” Bos.Krupa,Civilne zaštite,inspekcije idr. obići će eventualne sporne lokacije i snimiti stanje kako u dane u kojima bi moglo doći do intervencija ne bi bilo problema.

Ono što takodje treba naglasiti je da ovom prilikom Štab civilne zaštite Bos.Krupa apeluje i na gradjane da budu kooperativni i susretljivi te pomognu prilikom eventualne intervencije Civilne zaštite na spašavanju njihove imovine, pogotovo oni gradjani kojima je imovina inače ugrožena prilikom obilnijih padavina tj. na kritičnim tačkama koje su otprije već poznate i registrovane kao takve.

Renata S.

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 123 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 322 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juni 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda