Nedjelja Crvenog križa – humanosti, davanja i pomoganja

Općinska organizacija Crvenog križa Bosanska Krupa od 08. do 15. maja svake godine obilježava Svjetski dan i Nedjelju Crvenog križa. U okviru ove sedmice organizuju različite aktivnosti za sve građane naše općine, koje počinu u srijedu, 8.maja podjelom paketa pomoći za socijalno ugrožene sugrađane.

Pored paketa pomoći, kako navodi sekretar ovog udruženja Hase Čaušević, u četvrtak će omladinci Crvenog križa Bosanska Krupa posjetiti osnovne i srednje škole, gdje će prodavati  markice i vršiti učlanjivanje omladinaca, koji su spremni da budu dio ovog plemenitog udruženja. Zbog vremenskih neprilika, aktivnost učlanjivanja i prodaje markica za sve građane naše općine biće upriličena do 15.maja. Za djecu članstvo je 1KM a za odrasle simboličnih 2KM. Kako navodi gospodin Čaušević, s dvije marke pomoći će mnogo više nego mogu i zamisliti.

''Ove godine imamo plan i da napravimo konferenciju mladih. Dvadeset i jedan omladinac će učestvovati u ovoj konferenciji. To je velika armija za nas. Naš plan je naše ljude regrutovati i afirmisati u aktivnosti našeg udruženja''  – ističe Hase Čaušević, sekretar općinske organizacije Crvenog križa Bosanska Krupa.

Dobrovoljno davalaštvo krvi je tradicionalna aktivnost Crvenog križa, koja se također može ubrojiti u aktivnosti ove Nedjelje, međutim zbog mjeseca Ramazana i postača/darivatelja, ova aktivnost je prethodno urađena u mjesecu aprilu.

''To je resurs koji se ne može naći, ni na jednoj polici, kao kilogram voća, niti kilogram mesa. To je tekućina koju samo čovjek proizvodi i ona je darovana ljudima kojima je potrebna.  Kad se vratim na davnu 1999.godinu gdje smo startali sa 13 davalaca, danas dolazimo do broja od 460 davalaca. Moram spomenuti i jednu porodicu, koja je sebe dala u humanost davanja krvi, porodica Harbaš, gdje otac,majka i dvije kćerke redovno daju krv, a i treće dijete će uskoro se pridružiti'' – kaže Čaušević.

Povodom Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, 8. maja/svibnja, upućujemo srdačne čestitke svim volonterima i članovima Crvenog križa, dobrovoljnim davaocima krvi, donatorima, partnerima, saradnicima, kolegama i svima koji pomažu da ispune svoje ciljeve i zadatke, u skladu s misijom i osnovnim principima Crvenog križa.

Elma Velić

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 38 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 539 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda