Greška
  • Greška prilikom učitavanja komponente: com_sigpro, 1
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/radiobkb/public_html/images/javna tribina o odluci o komunalnim taksama
  • Greška prilikom učitavanja komponente: com_podcastmanager, 1
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/javna tribina o odluci o komunalnim taksama

Održana javna tribina o odluci o komunalnim taksama za 2019.godinu

Ovog vikenda je OO Naša stranka Bos.Krupa organizovala javnu tribinu koju je posvetila, krajem godine, usvojenoj odluci o komunalnoj taksi i komunalnoj naknadi za 2019.godinu, a koja je nakon primjene od januara medju jednim dijelom poslovne zajednice Općine izazvala negative reakcije, jer su mnogi dobili povećanje, kako se čulo u subotu uveče,100,200 pa i 500 %.Nakon reakcija članovi Naše stranke su organizovali potpisivanje peticije na koju je svoj potpis dalo 120 privatnika, iz čega je prizišla i inicijativa kojom se traži da se odluka preispita i vrati na nivo iz 2018.godine, a da se za ubuduće veća pažnja posveti dijalogu izmedju privrednika i predlagača tj. općinske administracije.Iako su na javnu tribinu pozvani svi, od članova poslovne zajednice, predsjedavajuće Općinskog vijeća, vijećnika koji participiraju u ovom predstavničkom tijelu do načelnika Općine pozivu se odazvao tek mali broj privatnika , predstavnici dvije parlamentarne stranke (DF i SDA) i načelnik Općine. Kako su u uvodu kazali predstavnici Naše stranke Izet Arnautović i Jasmin Redžić ovom tribinom tražilo se obrazloženje zašto je došlo do povećanja taksi u ovom trenutku te je upućen prijedlog za preispitivanjem odluke i vraćanje na prošlogodišnji nivo.Ovakva odluka,čulo se od prisutnih, proizvodi i kratkoročne i dugoročne posljedice.Kratkoročne, jer su mnogi privatnici zabrinuti kako će platiti sve te brojne namete, a dugoročno,stanje kakvo jeste sa trendom odlaska stanovništva ne govori u prilog obima posla i ostvarenja zadovoljavajućih prihoda.U općini Bos.Krupa,prema riječima Jasmina Redžića, trenutno od 6850 domaćinstava 2033 domaćinstva su odjavila komunalne usluge,što govori o odlasku stanovništva, a time i smanjenju prihoda unutar lokalne zajednice.

Tamo gdje su se svi akteri ove javne tribine složili je da se mora pojačati komunikacija izmedju privrednika i uprave, a to se najbolje može učiniti putem udruženja privrednika koje u općini Bos.Krupa ne radi već devetu godinu.Načelnik Armin Halitović je obrazlažući okolnosti u kojima je došlo do izmjene odluke kazao da ona zaista ima nedostataka na koje će se posebna pažnja obratiti prilikom izrade naredne, ali i da je skoro 40 % privrednika ovom odlukom dobilo smanjenje taksi.Problem, kako je rekao Halitović nastaje kada privredni subjekt ima prijevljenih više djelatnosti.Parametri kojima se vodi pri izračunu visine takse,pored već pomenute, su i zona u kojoj se djeluje, a pored ostalog i kvadratura prostora na kojem poslovni subjekt radi.Kako je kazao nacrt i ove odluke je prošao javnu raspravu,sugestija i prijedloga od poslovne zajednice nije bilo i odluka je usvojena u predloženom obliku.Općina ne može dozvoliti da se odrekne naknada i taksi, ali poredjenja radi, ističe da su prije recesije, 2008. godine prihodi po ovom osnovu iznosili 425 000 KM, a da je 2009. godine u cilju olakšanja privredi Općinsko vijeće donijelo odluku kojom je smanjilo takse i naknade i one su narednih deset godina iznosile oko 180 000 KM.Pri tom treba uzeti u obzir da su troškovi u tih deset godina rasli(struja,voda,idr...).Tako da je Općina u situaciji da se ova odluka morala korigovati. Da je udruženje privrednika neophodno pokazala je upravo i ova odluka o komunalnim taksama i komunalnim naknadama te je Halitović još jednom pozvao privrednike da se organizuju i budu partner u kreiranju ovakvih i sličnih odluka.

Renata S.

{gallery}javna tribina o odluci o komunalnim taksama:::0:0{/gallery}

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 153 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 276 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda