Besplatni mamografski pregledi za žene Jezerskog

Udruženje oboljelih od karcinoma 'Mimoza' Bosanska Krupa u saradnji sa Udruženjem Vakat iz Jezerskog, organizirali su Dan zdravlja – trka za lijekom, gdje su kroz različite aktivnosti osvijestili, ohrabrili i pomogli žene Mjesne zajednice Jezerski i cijele Bosanske Krupe o problematici karcinoma dojke, preventivi i liječenju.

Regionalni program Think pink – Race for the cure, u čijem sastavu je i ova akcija, otpočela je u Jezerskom u ranim jutarnjim satima u utorak, gdje je za žene bio organiziran ultrazvučni pregled te mamograf, ali i predavanje doktora Admira Mašovića, ''Značaj mamografije u prevenciji karcinoma dojke''.

''Uglavnom se radilo o pacijenticama koji nikad prije nisu radile ultrazvučni ni mamografski pregled. Radionica je za one pacijentice koje prvi put imaju nesto da čuju, vide i nauče te je namijenjeno za one žene koji prvi put dolaze u susret sa mamografijom i pregledom dojki'' – kazao je doktor Mašović.

Udruženje Vakat iz Jezerskog bilo je domaćin ovog događaja, koje je za sve prisutne organiziralo ručak i slastice sa domaćim proizvodima, koje su žene ove mjesne zajednice same od sebe napravile i pomogle ovo dešavanje.

''Odaziv je jako dobar, ja sam zadovoljna, premda ima u posljednjem momentu zena koje su se preplasile i odustale. One su nazalost napravile gresku prema samoj sebi. Međutim, zato smo imali rezervu, žene koje nisu bile predviđene, uradile su pregled. Također smo uradili 15 ultrazvuka i oko 80 vađenja šećera u krvi'' - ističe predsjednica udruženja Mimoza, Fatma Kadić.

U poslijepodnevnim satima održano je veoma korisno predavanje u Maloj Sali Doma kulture, ''Neiskorišteno biljno bogatstvo USK i mogućnosti primjene'' , doc.dr. Vildane Jogić, koja je svim prisutnima objasnila koristi ali štetnosti pojedinih biljaka te kako ih pravilno iskoristiti.

„Race for the Cure“ je jedinstveni događaj koji na jednom mjestu, na nekoliko sati uspije okupiti žene koje su preživjele bolest i njihove prijatelje, građane koji žele pokazati svoju solidarnost sa njima, porodice, timove učenika, poznate ličnosti, a sve kako bi se podigla svijest u borbi protiv karcinoma dojke.

Ovu akciju pomogli su Dom zdravlja Bosanska Krupa, Općina Bosanska Krupa, Udruženje dijabetičara te još dvadeset nevladinih organizacija.

Elma V.

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 91 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 408 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda