Projekt „Dijaspora za razvoj“ u tri dana realiziran u Bos.Krupi

U okviru aktivnosti prenosa znanja iz dijaspore u javne institucije u Bosni i Hercegovini koje se realizuju kroz projekat ”Dijaspora za razvoj”  –  projekt Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Vlade Švicarske  u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) –  u općini Bosanska Krupa u tri dana(17,18 i 19.april) kroz projekt „Prenos znanja“ održano je nekoliko radionica na temu Položaj žena – žena u politici“. 

Svoje znanje u oblasti učešća žena u politici i na rukovodećim funkcijama prenijela je stručnjakinja iz dijaspore, inače bosanskokrupskih korjena Željka Šećerbegović.U Danskoj živi 27 godina. Dipomirala je na Pedagoškom  fakultetu u Danskoj, a trenutno radi kao konsultantica (savjetnica) u Fondu za socijalnu odgovornost na projektima ’’Majke naselja’’ vezano za integraciju i aktivno učešće žena kroz volonterizam u dansko društvo.Pored rada sa ženama, Željka je aktivna i u Erasmus + projektima na nivou Evropske unije koji su u najvećem dijelu fokusirani na mlade ljude. EU finansira aktivnosti mladih u cilju promoviranja EU vrijednosti i povezivanja mladih iz raznih zemalja. Prvi dan svoga rada gdja Šećerbegović je posvetila nevladinom sektoru, drugi učenicima, a treći ženama iz javnog sektora i članicama udruženja žena na prostoru lokalne zajednice.U Udruženju „Generacije“ održana je radionica „Dizajn života“. Sa ženama je razgovarano o njihovim potrebama, o stilu života kakav danas jeste,a kakav bi mogao biti. Drugog dana u JU „Druga osnovna škola“, za IX razred organizovane su radionica o „nenasilnoj“ komunikaciji „Žirafa i vuk“, zatim radionica za pedagoge i nastavnike o Marte Meo pedagoškoj metodi te radionica o komunikaciji sa učenicima II razreda.O položaju žena u BiH i u Danskoj te o pravima žena razgovaralo se tokom posjete Jedinstvenomm općinskom organu uprave gdje su bile prisutne i uposlenice organa uprave, javnih ustanova i preduzeća. Općina Bosanska Krupa,kazao je načelnik Armin Halitović, može se pohvaliti s velikom zastupljenosti žena u civilnom društvu, u općinskoj administraciji te na rukovodećim funkcijama javnih ustanova. Radionica sa članicama udruženja žena „Mimoza“ iz Bosanske Krupe, „Jasminka Čaušević“ iz Arapuše i „Vakat“ iz Jezerskog održana je u Maloj Sali Doma kulture posljednjeg dana realizacije projekta .Kroz razgovor s njima sam također osjetila potrebu za saradnjom, kako između njih tako i sa dijasporom koja bi mogla da učestvuje u nekim važnim aktivnostima. Lijepo je što sam ženama danas poklonila osmjeh, nekad je i to sasvim dovoljno. Ja sam ponosna i nakon svega ovoga imam motivaciju za daljnji rad“, kazala je gospodja Šećerbegović. 

Kroz projekt Dijaspora za razvoj nastoji se izvršiti prenos znanja stručnjaka porijeklom iz BiH koji žive i rade širom svijeta koji su se putem projekta prijavili da na volonterskoj osnovi prenesu svoje znanje institucijama u zemlji koje su izrazile svoje potrebe za njihovom ekspertizom kroz navedeni projekt.U tri dana realizacije projekta mogle su se čuti potrebe za odredjenim profilima stručnjaka koji bi u narednom periodu kroz realizaciju sličnih projekata mogli posjetiti Bos.Krupu te prenijeti svoju dobru praksu I znanja u različitim segmentima našeg društva.

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 173 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 778 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juli 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda