Greška
  • Greška prilikom učitavanja komponente: com_sigpro, 1
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/radiobkb/public_html/images/Dijaspora za razvoj
  • Greška prilikom učitavanja komponente: com_podcastmanager, 1
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Dijaspora za razvoj

Projekt „Dijaspora za razvoj“ u tri dana realiziran u Bos.Krupi

U okviru aktivnosti prenosa znanja iz dijaspore u javne institucije u Bosni i Hercegovini koje se realizuju kroz projekat ”Dijaspora za razvoj”  –  projekt Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Vlade Švicarske  u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) –  u općini Bosanska Krupa u tri dana(17,18 i 19.april) kroz projekt „Prenos znanja“ održano je nekoliko radionica na temu Položaj žena – žena u politici“. 

Svoje znanje u oblasti učešća žena u politici i na rukovodećim funkcijama prenijela je stručnjakinja iz dijaspore, inače bosanskokrupskih korjena Željka Šećerbegović.U Danskoj živi 27 godina. Dipomirala je na Pedagoškom  fakultetu u Danskoj, a trenutno radi kao konsultantica (savjetnica) u Fondu za socijalnu odgovornost na projektima ’’Majke naselja’’ vezano za integraciju i aktivno učešće žena kroz volonterizam u dansko društvo.Pored rada sa ženama, Željka je aktivna i u Erasmus + projektima na nivou Evropske unije koji su u najvećem dijelu fokusirani na mlade ljude. EU finansira aktivnosti mladih u cilju promoviranja EU vrijednosti i povezivanja mladih iz raznih zemalja. Prvi dan svoga rada gdja Šećerbegović je posvetila nevladinom sektoru, drugi učenicima, a treći ženama iz javnog sektora i članicama udruženja žena na prostoru lokalne zajednice.U Udruženju „Generacije“ održana je radionica „Dizajn života“. Sa ženama je razgovarano o njihovim potrebama, o stilu života kakav danas jeste,a kakav bi mogao biti. Drugog dana u JU „Druga osnovna škola“, za IX razred organizovane su radionica o „nenasilnoj“ komunikaciji „Žirafa i vuk“, zatim radionica za pedagoge i nastavnike o Marte Meo pedagoškoj metodi te radionica o komunikaciji sa učenicima II razreda.O položaju žena u BiH i u Danskoj te o pravima žena razgovaralo se tokom posjete Jedinstvenomm općinskom organu uprave gdje su bile prisutne i uposlenice organa uprave, javnih ustanova i preduzeća. Općina Bosanska Krupa,kazao je načelnik Armin Halitović, može se pohvaliti s velikom zastupljenosti žena u civilnom društvu, u općinskoj administraciji te na rukovodećim funkcijama javnih ustanova. Radionica sa članicama udruženja žena „Mimoza“ iz Bosanske Krupe, „Jasminka Čaušević“ iz Arapuše i „Vakat“ iz Jezerskog održana je u Maloj Sali Doma kulture posljednjeg dana realizacije projekta .Kroz razgovor s njima sam također osjetila potrebu za saradnjom, kako između njih tako i sa dijasporom koja bi mogla da učestvuje u nekim važnim aktivnostima. Lijepo je što sam ženama danas poklonila osmjeh, nekad je i to sasvim dovoljno. Ja sam ponosna i nakon svega ovoga imam motivaciju za daljnji rad“, kazala je gospodja Šećerbegović. 

Kroz projekt Dijaspora za razvoj nastoji se izvršiti prenos znanja stručnjaka porijeklom iz BiH koji žive i rade širom svijeta koji su se putem projekta prijavili da na volonterskoj osnovi prenesu svoje znanje institucijama u zemlji koje su izrazile svoje potrebe za njihovom ekspertizom kroz navedeni projekt.U tri dana realizacije projekta mogle su se čuti potrebe za odredjenim profilima stručnjaka koji bi u narednom periodu kroz realizaciju sličnih projekata mogli posjetiti Bos.Krupu te prenijeti svoju dobru praksu I znanja u različitim segmentima našeg društva.

Renata S.

{gallery}Dijaspora za razvoj:::0:0{/gallery}

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 212 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 91 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juli 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda