Greška
  • Greška prilikom učitavanja komponente: com_podcastmanager, 1

Štrajk uposlenih u zdrastvu sve izvjesniji, iduća sedmica daje konačan odgovor

Nezavisni strukovni sindikat zaposlenika u zdravstvu USK, koji već tri mjeseca preko pregovarčkog tima sa Vladom USK i resornog ministarstva pokušava iznaći rješenje problema nagomilanih u ovoj branši priprema štrajk, nezadovoljan,izmedju ostalog , ponuđenim koeficijentom za obračun plata.Na sastanku sindikata koji je krajem ove sedmice održan u Bos.Krupi date su upute vezane za pripremu štrajka. Prema onom što je u izjavi za RadioBK kazao Mirsad Muhamedagić ,predsjednik kantonalnog sindikata ,pregovori su prekinuti,zatjev za postupak mirenja je podnešen. Da li će do njega doći Muhamedagić kaže da optimista nije te da se ovi problemi najvjerovatnije neće riješiti bez štrajka svih uposlenih u zdravstvu. Nadalje kaže kako je bio postignut dogovor sa ministricom zdravstva USK Nerminom Ćemalović (SDP) da dođe do povećanja boda i koeficijenta za obračun plata, ali da su taj dogovor oborili, kako je kazao,politički moćnici koji upravljaju Vladom USK.


"Mi smo sa Pregovaračkim timom Vlade ujutro dogovorili koeficijent 0,3 što je i prihvaćeno sa obje strane, a popodne nam je javljeno da nam mogu isplatiti plate po koeficijentu 0,2. Zbog toga smo prekinuli pregovore i spremamo generalni štrajk", kaže Mirsad Muhamedagić.

Sindikatu srednjeg medicinskog kadra smeta i što je Vlada USK ranije udovoljila zahtjevima Sindikata mediicinskih radnika i stomatologa i povećala im plate Muhamedagić tvrdi da se radi o diskriminaciji.Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva u Vladi USK, istakla je kako bi za pomenuto povećanje plata srednjem medicinskom kadru na godišnjem nivou trebalo dodatnih pet miliona KM kojih u budžetu Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) USK nema.

"Ako bismo ispoštovali ovaj zahtjev Sindikata ugrozili bismo finansijsko poslovanje zdravstvenih ustanova i zdravstveni sistem u cjelini", izjavila je nedavno ministrica Ćemalović.

Muhamedagić smatra da ovakve konstatacije nisu tačne,a kroz dva mjeseca očekuje da će doći i do rebalansa u budžetu Zavoda.”Novca dovoljno ima samo ga treba pravilno raspodjeliti.”

Sada teče rok od sedam dana i ako unutar tih sedam dana ne bude sproveden postupak mirenja za desetak dana sasvim je izvjestan štrajk uposlenih u zdravstvu,što znači da bi odluka o štrajku mogla biti donesena već iduće sedmice.S druge strane, Muhamedagić ističe kako ne bi voljeli zbog pacijenata da idu u generalni štrajk, ali ako budu morali, a tako sada stoje stvari, štrajk je neminovan.

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 174 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 377 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Septembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda