Greška
  • Greška prilikom učitavanja komponente: com_podcastmanager, 1

Dvadesetsedam godina Armije Republike Bosne i Hercegovine

Prije 27.godina, 15.aprila 1992.godine formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine. Tim povodom, Ministarstvo za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona, prigodnim sadržajima će na području cijelog kantona obilježava Dan Armije. Program obilježavanja počeo je u srijedu 10.aprila turnirom u malom nogometu,nastavljen Danom otvorenih vrata u kasarnii “Adil Bešić”,a najveći dio programa održaće se na sa dan ,15.aprila.                                                                           

U petak, 12.aprila, u gradovima i općinama Unsko-sanskog kantona planiran je obilazak šehidskih mezarja i groblja te polaganje cvijeća.U Bosanskoj Krupi u 15 sati kantonalna i općinska delegacija na Centralnom šehidskom spomen-obilježju položiće cvijeće i proučiti fatihu svim poginulim borcima ARBiH.

Na sam Dan Armije R BiH, ponedjeljak 15.aprila, bit će upriličen prijem ratnih komandanata kod premijera USK, zatim polaganje cvijeća na Centralnom šehidskom mezarju Humci a od 19,00 sati Svečana akademija u sali Kulturnog centra u Bihaću.

Podsjetimo, Armija Republike Bosne i Hercegovine bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme agresije na RBiH. Osnovana je 15. aprila 1992. godine i formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organiziranih dobrovoljaca. Vrhovnikomandant bio je predsjednik Republike, a nakon Dejtonskog sporazuma, ARBiH je zajedno sa HVO-om formirala Vojsku Federacije BiH, da bi nakon reforme odbrane bila transformisana u "Bosanske rendžere", jednu od tri pukovije u okviru Oružanih snaga BiH. Bila je sastavljena od korpusa.Najčešći simbol ARBiH bio je ljiljan, a grb je ustvari grb RBiH uz dodatak zlatnih mačeva i vojnih natpisa. Najveće odlikovanje je "Zlatni ljiljan", koji se dobijao za efikasnost odrađivanja svrhe i cilja ARBiH, a svrha i cilj bili su upravo odbrana međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine, od stranih i domaćih izdajnika.

RadioBK

Protokol 2019

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 507 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 187 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Novembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda