Mimoze,narcisi i sunce danas zasjali Bosanskom Krupom

Akcija pod nazivom "Dan narcisa" posvećena borbi protiv tumora dojke u organizaciji udruženja oboljelih od karcinoma „Mimoza“ održana je danas na trgu Alije Izetbegovića u Bosanskoj Krupi te je još jednom ukazano na važnost prevencije i pregleda u borbi protiv ove bolesti.Prodajom narcisa, cvijeta koji simbolizira buđenje života i nade, željele su se podstaknuti žene da se ozbiljno bave svojim zdravljem jer su za borbu protiv te opake bolesti od izuzetnog značaja prevencija i rano otkrivanje.Kao i uvijek ,veliki broj građana i građanki su „okupirali“ štand sa narcisima u Bosanskoj Krupi ,donirali sredstva i napravili zajedničku fotografiju sa „Mimozama“.Tumor dojke, najčešće maligno oboljenje kod žena, uspješno se liječi u čak 90 posto slučajeva, ako se otkrije na vrijeme. Cilj akcije,koju organiizuju žene „Mimoze“ je podstaći žene da se svakodnevno brinu o svom zdravlju te ih informisati koja je prevencija bolesti.

"Danas smo ovo organizovali da podstaknemo žene da se brinu o svom zdravlju, da vrše samopregled i naravno kada nešto osjete na tom osjetljivom dijelu svoga tijela da se obrate ljekarima. Ova bolest više ne bira godine. Nekad je bila granica od 50 pa na gore, a sada je od 30 pa na gore."

Oboljevaju i muškarci,pojasnila je Fatma Kadić ,predsjednica udruženja „Mimoza“.

Naglasila je da svake godine zabilježe izuzetno dobru akciju za „Dan narcisa“ i budu beskrajno zahvalni što žive u gradu humanih građana,a sretni su,kaže , ako pokrenu bar jednu novu ženu ili osobu da odu na kontrolu.

U BiH nema tačnih podataka o broju oboljelih od karcinoma dojke, ali nezvanična statistika pokazuje da 500 žena na 1.300 novootkrivenih slučajeva izgubi bitku sa životom.U procesu liječenja žene suočene su s brojnim poteškoćama, uz ostale sada i nedostatkom citostatika.

Dan narcisa 25.03 11

Nema jedinstvenog registra

 

Ne postoji jedinstveni registar oboljelih od raka dojke,ali ni nacionalni program ranog otkrivanja bolesti koji bi podrazumijevao obavezne i besplatne mamografske preglede.Pokušaji uticaja  na vladajuće na čelu države  nisu urodili plodom,iako se nerijetko čuju podrške radu ovih i sličnih udruženja.

Ni ovaj put Mimoze nisu zaboravile naglasiti izvrsnu suradnju sa liječnicima, medicinskim osobljem,ali i brojnim stručnjacima iz raznih oblasti koje se uklapaju u ozdravljenje oboljelih.Predsjednica udruženja „Mimoza“ nam je kazala i gdje ide novac iz ove humanitarne akcije.Tu su na prvom mjestu edukacije  i česti obilasci oboljelih.

Za ovogodišnji „Dan narcisa“ predsjednica Kadić je čuvala  i jednu posebnu vijest koja će mnoge obradovati. U aprilu,mjesecu u kom se najznačajnije ,sa brojnim aktivnostima, obilježava Svjetski dan zdravlja u Bosansku Krupu,zahvaljući brojnim aktivnostima i učešću na svjetskoj akciji u Sarajevu „Trka za život“,dolazi pokretni mamograf sa pedeset besplatnih pregleda.Pregledi su namijenjeni prvenstveno licima u stanju socijalne potrebe,neosiguranim ženama ,iznad četrdeset godina, koje se trebaju već od ovog ponedjeljka ,prijaviti u udruženje „Mimoza“u Bosanskoj Krupi.Zahvalila se svojim sugrađanima na još jednoj podršci,kako u ovoj akciji,tako i na donatarskim sredstvima izvan akcije,lokalnim vlastima,svima onima koji kupuju njihove ručne radove nakita,kao i svim stručnim osobama koji su su dio njihovih edukacija i posebno mladima iz škola koji su uvijek uz njih.

U toku akcije članice „Mimoze“,darujući iz danas prikupljenih sredstava 100 konvertibilnih maraka za izgradnju spomenika na Ćojluku,dio narcisa položile su na Centralno šehidsko spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi ,proučile Fatihu,znajući da narcis znači život,a uz očeve i majke ,generacijama koje su sretne jer žive u miru i  u svom gradu ,živote su darovali i svi oni čijim imenima, ispisanim na spomen-obilježju, u svakom trenu trebamo da se klanjamo.

Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 85 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 705 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Novembar 2016 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda