Prijatelji ne broje kromosome, oni dijele ljubav

Danas se obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom. Datum 21.mart simbolizira tri reprodukcije 21. kromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape, jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti, stoga danas ljudi širom svijeta oblače upravo šarene čarape kako bi iskazali podršku borbi osoba s Down sindromom da se što bolje integriraju u društvo.

Prosječno jedno od 650 novorođene djece rađa se sa sindromom Down, a sindrom pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj porodici, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.Najnovije spoznaje govore da sve veći broj djece s Downovim sindromom integriran je u redovite oblike odgoja i obrazovanja, zahvaljujući napretku medicine, osobe s Downovim sindromom danas žive znatno dulje a također tendencija je porasta kvalitete života osoba s Downovim sindromom u zajednici.

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se danas u svijetu, cijeloj BiH pa i u Bosanskoj Krupi. Dječje obdanište i dom učenika Bosanska Krupa svake godine podrži ovaj dan nošenjem šarenih čarapica, gdje podižu svijest naših najmlađih o ovom sindromu i upoznaju ih s divnim i milim ljudima sa samo jednim kromosomom više, djecom i odraslima koji imaju Down sindrom. Ove godine su kroz projektne aktivnosti , organizirali i radionicu za roditelje u MZ Jezerski,gdje su kroz razgovor o inkluziji i integraciji podigli svijest i o daunovom sindromu te ostalim teškoćama s kojima se danas susrećemo.

No centralna svečanost današnjeg dana upriličena je u JU Osnovna škola Otoka, gdje su kroz radioničke aktivnosti s djecom nižih razreda i gledanjem filma o hrabroj heroini Azri, riješili da svima pokažu kako je integracija i inkluzija moguća, kad se sve ruke slože.

U organizaciji Centra inkluzivnih praksi iz Bihaća i JU Oš Otoka, djeca, nastavnici i svi posjetioci imali su priliku učestvovati u edukativnom, inspirativnom i nadasve korisnom programu, a svi mi od njih naučiti mnogo i voditi se njihovim primjerom.

Direktorica škola Azra Suljić izrazila je zadovoljstvo i zahvalnost svima koji su učestvovali da ova organizacija prođe besprijekorno i kazala veoma bitnu poruku: ''Ako ste bili svjedoci današnjih dešavanja u našoj školi, vidjeli ste da je integracija jaka. Da integracija tee u svim segmentima našeg rada, u djelokrugu radnih obaveza svakog od nas, počev od učenika, nastavnika, drugara u odjeljenju., suradnjom s pedagogom, direktorom škole. Trudimo se da se integracija osjeti, odnosno da se ne osjeti ništa drugo osim integracije, kad su u pitanju djeca s teškoćama'' - kazala je direktorica Suljić.

I Samra Selimović, iz Centra za inkluzivne prakse iz Bihaća, kao cjelokupnu poruku današnje manifestacije ali i svega onoga što ovaj centar radi, kazala je da je krajnji cilj maksimalno se truditi oko svakog pojedinca, bez predrasuda, a rezultati će biti zadivljujući.

''Osnovni i glavni cilj ove manifestacije jeste da se senzibilizira javnost odnosno šira društvena zajednica.Na današnji dan smo iskoristili priliku da pogidnemo svijest našoj društvenoj zajednici o osobama s Down sindromom. Evo djeca iz osnovne škole Otoka su poslala divnu poruku, a to je da prijatelji ne broje hromosome, ili što bi u našem narodnom jeziku rekli da svaki pravi prijatelj ne broji krvna zrnca već osobu prihvati onakvu kakva jeste'' - kazala je Selimović.

Osnovna škola Otoka je već otprije poznata po dobroj organizaciji, ali i odličnim metodama rada i uspješnosti, a ovom manifestacijom je to i potvrdila. Iz Centra inkluzivnih praksi, kako kažu izabrali su ovu školu zato što je škola pokazala da je uvijek spremna za rad i učenje te da je saradnja s ovom ustanovom uvijek neprikosnovena.

Nadamo se da ste danas i vi obilježili ovaj dan sa šarenim čarapicama i da ste svojoj djeci kazali da 'prijatelji ne broje kromosome' i da je ljubav uvijek ljubav.

Elma Velić

Zadnji put promjenjen četvrtak, 21 Mart 2019 15:01
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 87 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 708 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda