Sastanak poljoprivrednika o kantonalnim i federalnim poticajima

U petak se u Maloj sali Doma kulture u Bosanskoj Krupi održao sastanak za sve poljoprivrednike u organizaciji Općine Bosanska Krupa, a koji je upravo iniciran od Ministarstva poljoprivrede USK, čiji uposlenici su upravo i vodili sastanak.Iako puna Mala sala, poljoprivredni radnici su naglasili da ih je sve manje i da je i ovaj broj učesnika sastanka, znatno manji nego prethodnih godina, zbog kako navode 'neispunjenih obećanja i poticaja naspram njih'.Tema ovog sastanka su bile upravo 'federalne i kantonalne novčane podrške, zakup poljoprivrednog zemljišta i druga problematika vezana za ovu tematiku', a u dijelu diskusije, mnogi od lokalnih poljoprivrednika su iznijeli svoje probleme i nedaće te su davali određene sugestije koje bi mogle znatno poboljšati rad i status njih samih.

Iz Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstva USK, Izeta Arnautović, istakla je da je zadovoljna prisustvom te da su sastanci ove vrste veoma značajni, kako za same privrednike, tako i za ministarstvo gdje mogu i oni u određenoj mjeri da utiču na probleme i da ih na vrijeme uoče. ''Sastanak je dobar i kvalitetan. Dobro je da mi čujemo poljoprivredne proizvođače i probleme sa kojima se oni suočavaju i da u saradnji sa općinskim službama, a tako i sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, da uradimo sve u zakonskim okvirima, a kako bismo olakšali posao poljoprivrednim proizvođačima ali i pomogli u realizaciji kako kantonalnih tako i federelnih podrški'' – kazala je Arnautović.

Kao i sve sfere našeg života i poljoprivrednici su zahvaćeni egzodusom stanovništva te kako navode problemima pronalaska radne snage, ali ponajviše ističu problematiku nedovoljnih poticaja za pojedine grane poljoprivrede, ali i nedovoljnu brigu države za njih. Budući da su prepušteni sami sebi, iako su korisni i za lokalnu zajednicu ali i državu, napomenuli su da je možda jedino rješenje odlazak iz zemlje i zatvaranje svojih pogona, što su mnoge njihove kolege već i uradile.

 

Elma V.

 

 

Zadnji put promjenjen subota, 23 Februar 2019 12:16
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 95 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 389 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2015 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda