Zlatne mašnice za zlatne živote

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka obilježava se 15. februara s ciljem podizanja svijesti i boljeg razumijevanja problema s kojima se susreću djeca oboljela od raka i njihove porodice. Tim povodom članice udruženja Mimoza iz Bosanske Krupe, prošetale su kroz naš grad i posjetile javne ustanove i institucije, gdje su dijelile zlatne mašnice, kojima su željele ukazati na opasnost ove bolesti, sve veću prisutnost raka kod djece i u našoj zemlji te nas podsjetiti na hrabre mališane koji se svakodnevno bore protiv malignih bolesti.

''Nažalost širenje ove bolesti uzima maha. Mi želimo biti podrška toj djeci. Po nekim statistikama danas, 1 dijete umre svake tri minute. Želimo podići svoj glas i opomenuti javnost o značaju prevencije i liječenja. Jer svaki karcinom otkriven na vrijeme je liječiv. Znači, oboljeti od karcinoma ne znači kraj. To često govori kao novi početak!'' – kazala je predsjednica udruženja Mimoza, Fatma Kadić.

Rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Po statistikama, više od 70 posto djece ozdravi u slučaju pravovremenog i adekvatnog liječenja, a aktivnosti ove vrste upravo tome i doprinose, šire svijest i spoznaju, ali i upozoravanje svih nas da su nažalost ove situacije moguće.Za većinu ljudi pričati o raku je teško, ponekad i neprihvatljivo. Rak nije smrtna presuda i najveći dio djece s malignim bolestima danas se uspješno izliječi. Ono što možemo svi uraditi, kao društvo, prijatelji, komšije i nadasve ljudi, jest da podržimo akcije i aktivnosti koje udruženja, aktivisti i volonteri rade da bi se pomogli malim pacijentima koje je zahvatila ova nesretna bolest.Članice Mimoze su danas prvo posjetile Dom zdravlja Bosanska Krupa, gdje su u ambulantama podijelile zlatne mašnice, a potom su obišle i ostale institucije i ustanove, ali i dijelile mašnice građanima našeg grada, objašnjavajući cilj ove akcije i način na koji se može pomoći.Ovaj dan prvi put je obilježen 2002. godine na inicijativu Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od raka. Nosimo svoju zlatnu trakicu kao opomenu da su životi vrijedni, pogotovo dječji i da dok dišemo imamo mogućnost i da pomognemo i da nam se pomogne.

 

Elma V.

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 102 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 567 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda