Općini Bosanska Krupa priznanje za uspješnu saradnju u MEG projektu

Priznanja za uspješnu saradnju na Projektu općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) dodijeljena su za 18 partnerskih jedinica lokalne samouprave (općina i gradova) u BiH. Među njima je i Općina Bosanska Krupa. Priznanja za uspješnu saradnju na MEG projektu dobili su načelnici općina: Bosanska Krupa, Gračanica, Gradačac, Gradiška, Kalesija, Kostajnica, Kozarska Dubica, Prnjavor, Sanski Most, Teslić, Tešanj i Žepče, te gradonačelnici: Bihaća, Cazina, Doboja, Prijedora i Tuzle te su imali priliku prezentirati rezultate rada lokalnih samouprava. Radi se o projektu koji finansira Vlada Švicarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Općine i gradovi uključeni u MEG projekt predano su radili na poboljšanju pružanja javnih usluga, osluškivali su potrebe stanovništva u lokalnim zajednicama i radili na boljem upravljanju rezultatima. To je, kako je rečeno, dovelo do boljeg uvezivanja, uključivanja ranjivih grupa i odgovaranja na njihove potrebe, kao i poboljšanja komunalnih usluga.

Na taj način su doveli do obnove vodovodne mreže, smanjenja gubitaka vode i sanacije kanalizacijske mreže, ali i ulagali u poslovno okruženje, podršku poduzetništvu, poticajima i zapošljavanju.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov istaknuo je da pomenute lokalne uprave postavljaju standarde i primjere drugima kad je u pitanju uvođenje praksi Evropske unije, te direktno utječu na približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Viša savjetnica za socijalnu uključenost i upravu u Švicarskoj ambasadi u BiH Dimka Stantchev Skeie ističe da će Švicarska u četiri godine (od 2016. do 2020.) uložiti 12 miliona švicarskih franaka kroz MEG projekt u podršci lokalnim samoupravama s populacijom od 846.000 ljudi.

Partnerske jedinice lokalne samouprave će također usmjeriti budžetska sredstva i uložiti u vodu za piće, izgradnju kanalizacijskih sistema, bolju zaštitu okoline i zdravlje stanovništva, te stvaranje boljih uvjeta za poslovanje. Ovo je važan korak naprijed u lokalnom razvoju", izjavila je Stantchev Skeie.

 

MEG projekt ima za cilj unaprijediti institucionalne kapacitete 18 partnerskih jedinica lokalne samouprave (općina i gradova) za primjenu principa dobre uprave, osiguranje kvalitetnih lokalnih usluga, učinkovitiju interakciju s relevantnim akterima i stvaranje okruženja pogodnih za poslovanje, omogućavanje novih radnih mjesta i ekonomski rast. U okviru djelovanja posebnu pažnju MEG posvećuje sektorima privrede i okoliša.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 145 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 613 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda