Uspješnost akcije „Mimoze“ – jedna nova žena koja se odluči posjetiti ljekara

Preventivni pregledi su najvažniji i najdjelotvorniji.! Budući da je broj oboljelih od raka u stalnom porastu u svijetu, ali i u Bosni i Hercegovini,poticanje na takve preglede svakog stanovnika,osobito žena, je prioritet.

Edukacija i podizanje svijesti o nužnosti preventivnih pregleda dio su većine akcija,najčešće specijalizovanih udruženja, koje se udarno kada je u pitanju karcinom dojke provode u mjesecu oktobru, a njima se se nastoji smanjiti smrtnost od ove zloćudne bolesti.

Danas je akcija organizirana u Bosanskoj Krupi,a priredile su je članice Udruženja oboljelih od karcinoma „Mimoza“ iz Bosanske Krupe.

Mjesec borbe protiv raka dojke, tradicionalno se u mnogo zemalja obilježava u oktobru,a danas se obilježio u Bosanskoj Krupi.U organizaciji Udruženja oboljelih od karcinoma „Mimoza“ održana je tradicionalna akcija kojom su članice ovog udruženja još jedanput ukazale na crnu statistiku broja novooboljelih,liječenih i onu najcrnju, broja umrih od ove opake bolesti današnjice,te podsjetile koliko je važno educirati stanovništvo da redovno obavljaju samostalne i liječničke kontrole svojih dojki,jer,pokazuju sva istraživanja,karcinom dojke,ukoliko se na vrijeme otkrije,u velikom procentu je izlječiv.

Oko 500 žena,ali i manji broj muškaraca, oboli godišnje u Bosni i Hercegovini.Još uvijek su to statistički podaci neformalno prikupljeni, jer u našoj zemlji nema jedinstvenog registra oboljelih.Nema ni adekvatne brige nadležnih državnih institucija,kao ni nacionalnih programa u borbi protiv ove vrste karcinoma,niti ovih oboljenja koja zahvataju druge organe.Takođe prisutna je i neujednačenost u odnosu prema pacijentima u dva bosanskohercegovačka entiteta.Brojni su problemi koji oboljelim dodatno otežavaju bolest.Bosanskohercegovačko društvo nije još uvijek ,kroz institucije, spremno obezbjediti edukaciju,kvalitetno liječenje i brigu o oboljelim poslije liječenja i hirurških zahvata.

Naprimjer,jedan od prvih fondova koji je prepoznao značaj rekonstrukcije dojke je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske koji je oboljele od malignih bolesti u potpunosti oslobodio finansiranja troškova liječenja.

Osiguranicima koji boluju od malignih bolesti, uključujući i oboljele od raka dojke, Fond RS u potpunosti finasira lijekove, neophodno liječenje, dijagnostiku, medicinska sredstva i sve što je sadržano u paketu zdravstvenog osiguranja.U protekle dvije godine fond je finansirao rekonstrukciju dojke za sedam žena koje su oboljele od raka dojke.“Osim toga, fond finansira i sve druge intervencije i operacije na dojci zbog malignih oboljenja, poput mastektomije i slično. Primjera radi, u manjem bosanskohercegovačkom entitetu ,u ovoj godini bilo je 190 ovakvih operativnih zahvata.Potpuno finansiranje rekonstrukcije dojke za sve žene koje su oboljele od raka dojke nije praksa u regionu. Nije praksa ni u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Za razliku od Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Fond RS za žene koje boluju od raka dojke finansira i perike, grudnjake i proteze, a osiguran je i najsavremeniji tretman za liječenje radioterapijom.

Najveći dio edukacija tako nose specijolizovana uduženja oboljelih,koji pored pomoći bolesnim,uz humane liječnike i zdravstvene radnike i suradnju sa Domovima zdravlja i organizuju edukacije za oboljele,ali i zdrave,posebno mlade.

Ovaj dan,kako nam je kazala Fatma Kadić,predsjednica udruženja „Mimoza“,kojim se nastoji podići svijest građana o samopregledu i posjeti liječniku je dan,kao i i akcija sa narcisima u proljeće, koja je istovremeno i darovna,edukativna i humana,pa tako naši sugrađani imaju priliku da budu darivatelji novčanih priloga na štandu na glavnom bosanskokrupskom trgu.Ona je kazala da su to inače akcije kojim se finasira u velikoj mjeri rad njihovog uduženja,uz priloge sugrađana koji redovno pomažu njihov rad.

Cilj je, ipak,kazala je, da bar jednu ženu potaknemo da se brine o zdravlju svojih dojki,da počne sa samopregledom koji smo odštampali u propagandnim lecima,a takođe ,da usmjerimo svijest žena na redovnu kontrolu kod liječnika.“Ako danas uspijemo bar jednu ženu osvijestiti na području bosanskokrupske općine,onda možemo reći da je naša akcija uspjela“,kažala je predsjednica Kadić.

Naglasila je da je sigurna da će i ova aktivnost članica „Mimoze“ biti podržana od građana,a uz podršku lokalne zajednice koju imaju u radu od osnivanja,dobre suradnje sa Domom zdravlja u Bosanskoj Krupi i Kantonalnom bolnicom u Bihaću,te uz veliki broj liječnika koji se odazivaju na sve pozive sa stručno obogate edukaciju,uspostavljenu suradnju sa mladima iz škola i udruženjima,smatraju u “Mimozi“da se svoju humanu misiju, uz rad svih članica,mogu uspješno nastaviti,a u tome posebno istaknula pomoć koju pružaju već oboljelim i operiranim ženama.

Najavili su i poručili iz ovog uspješnog bosanskokrupskog udruženja,da će sličnu akciju,uz propagandni materijal,prirediti i sutra,30-tog ovog mjeseca, u okviru Sajma koje organizuju članice udruženja „Vakat“ u Jezerskom.

Dževada Štancl

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 113 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 589 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2013 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda