Počelo izmještanje migrantskih porodica sa djecom iz Bihaća i Velike Kladuše

Foto: klix.ba Foto: klix.ba

Izmještanje migrantskih porodica s djecom iz Đačkog doma u Bihaću i šatorskog naselja u Velikoj Kladuši i njihovo smještanje u hotel “Sedra” u blizini Cazina počelo je jutros nakon što je jučer bilo prolongirano zbog problema s vodom, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).U hotel “Sedra” danas bi trebale biti smještene 24 migrantske porodice s djecom, u kojima su ukupno 102 osobe, potvrdio je za BIRN BiH ministar zdravstva u Vladi Unsko-sanskog kantona (USK) Hazim Kapić.Premijer USK-a Husein Rošić jutros je sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom EU ambasadorom Lars-Gunnarom Wigemarkom obišao hotel “Sedra”. Wigemark je nakon jučerašnjeg susreta s Rošićem kazao kako će EU sa 1,5 miliona eura pomoći zbrinjavanje migranata. Izmještanje migranata trebalo je početi u utorak, ali je odgođeno zbog upitnog kvaliteta vode u hotelu “Sedra”. Do rješenja ovog problema, u blizinu hotela su dovezene cisterne s vodom.

Podsjetimo,Vijeće ministara BiH koje je juče trebalo dati saglasnost vezano za smještajne kapacitete na USK ,odnosno da se da saglasnost da se u općini Bos.Petrovac smjeste ilegalni migranti koji su na području USK, tačnije na Medenom polju nije donijelo takvu odluku. Obrazlaženje za to je da je to za njih prevelik teret smatrajući da problem treba da preuzmu kantoni i entiteti, a da se vijeće ministara treba baviti zaštitom granica.

Saopćenjem za javnost danas je izišao i grad Cazin u kojem pored ostalog skreću pažnju na to da se migrantska kriza na području Unsko- sanskog kantona mora rješavati cjelovito i da su sva privremena rješenja potpuno neprihvatljiva. Izmještanje dijela migranata u hotel „Sedra“ na dva mjeseca, nikako ne može biti korak ka rješavanju daleko većeg i kompleksnijeg problema koji je u stalnom porastu i prijeti da eskalira u još veću krizu. U svom saopćenju naglašavaju da je to problem države i državnih institucija koje se još uvijek njime bave tako da ga ostavljaju na teret lokalnih zajednica i traže od njih rješenja.

„Naši građani i njihovi predstavnici u lokalnim vlastima su dokazali i dokazuju da su spremni na humanost i da ovdje nije izostala empatija i spremnost da se pomogne ljudima u nevolji. Međutim, problem ilegalnih migranata, već od njihovog ulaska u BiH, zatim sistematskog koncentriranja u Unsko- sanski kanton pa do njihovog zbrinjavanja, jeste problem za koji odgovaraju isključivo državne vlasti i institucije čiji je posao da se brinu o tome. S obzirom na to da postoje norme i pravila te međunarodne konvencije prema kojima se uspostavljaju i organiziraju migrantski centri, sva tzv. privremena rješenja, izmještanja i stvaranja još većeg broja lokacija, nećemo prihvatiti niti dati svoju suglasnost na ista. Od državnih vlasti i međunarodnih organizacija koje se bave ovim problemom očekujemo konkretnu inicijativu i pomoć u trajnom rješavanju problema koji će, ukoliko mu se tako ne pristupi, sigurno eskalirati u krizu većih razmjera.“

 

Izvor: BIRN BIH, BHRT, RadioBK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 173 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 575 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2013 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda