Almir Badnjević u posjeti Ministarstvu civilnih poslova

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa Almirom Badnjevićem, doktorom nauka u oblasti biomedicinskog inžinjeringa, koji je sa svojim timom dobio je nagradu za najbolji članak i istraživanje na svijetu iz oblasti kliničkog inžinjeringa za 2018. godinu.

            “Raduju nas uspjesi naših mladih naučnika, a Almirovi rezultati pokazatelj su da se znanjem i radom u uslovima koji su znatno iza onih u zemljama Evropske unije, mogu ostvariti vrhunski svjetski rezultati. Ministarstvo civilnih poslova podržava u okviru svojih nadležnosti naučnike iz BiH, prvenstveno kroz grant sredstva za pripremu projekata koji će biti finansirani iz programa Evropske unije”, rekao je ministar Osmanović.

            Nagrada za najbolji članak i istraživanje na svijetu iz oblasti kliničkog inžinjeringa (A Best Clinical Engineering Article Award) dodijeljuje se svake godine jednom ili grupi autora čiji radovi demostriraju naučnu vrijednost, strukovnu relevantnost i širi uticaj.

            “Izuzetne rezultate postigli smo u oblasti povećanja tačnosti, preciznosti i pouzdanosti rada infuzomata i perfuzora u zdravstvenim ustanovama vršenjem postupka verifikacije, kao i metoda koje primjenjujemo“, naglasio je Badnjević, te dodao da su članak i istraživanje specifični zbog činjenice da se rezultati temelje na realnim uređajima u zdravstvenim ustanovama. Naglasio je da je kvalitet istraživanja i primjenjenih metoda prepoznat, te se države sa razvijenim zdravstvenim sektorom, pa i Svjetska zdravstvena organizacija, interesuju za njegov rad, što otvarara nove mogućnosti i za državu Bosnu i Hercegovinu.

            Almir Badnjević informisao je ministra Osmanovića da je izabran za člana odbora Međunarodne divizije za klinički injžinjering (IFMBE-CED) koja djeluje kao ogranak Međunarodne federacije medicinskog i biološkog inženjerstva (IFMBE) za mandat 2018-2021.godina, i tako postao jedan od devet ljudi u svijetu koji vode glavne postupke u polju kliničkog inžinjeringa.

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 155 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 450 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda