Dr. Almiru Badnjeviću iz Bos. Krupe prestižna svjetska nagrada iz kliničkog inžinjeringa

Doc. dr. Almir Badnjević dobio je, zajedno sa njegovim timom, nagradu za najbolji članak i istraživanje iz oblasti kliničkog inžinjeringa za 2018. godinu, na ceremoniji zatvaranja Svjetskog kongresa medicinske fizike i biomedicinskog inžinjeringa IUPESM 2018. u Pragu, prenosi agencija Patria. Pored toga, na generalnoj skupštini IFMBE, dr. Badnjević je za mandat 2018-2021 izabran i za člana odbora Međunarodne divizije za klinički injžinjering (IFMBE-CED) koja djeluje kao ogranak Međunarodne federacije medicinskog i biološkog inženjerstva (IFMBE), i tako postao jedan od devet ljudi u svijetu koji vode glavne postupke u polju kliničkog inžinjeringa.

“Naš rad govori o rezultatima koje smo postigli sa aspekta povećanja tačnosti, preciznosti i pouzdanosti rada infuzomata i perfuzora u zdravstvenim ustanovama vršenjem postupka verifikacije i metoda koje primjenjujemo za istu“, naglasio je dr. Badnjević, te dodao da su članak i istraživanje specifični zbog činjenice da su rijedak slučaj u kojem se rezultati temelje na realnim uređajima u zdravstvenim ustanovama, i to na jako velikom uzorku.

“Naše procedure i istraživanja su prošle godine na globalnom forumu o medicinskim uređajima prepoznati i od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i kao takav svrstan kao primjer dobre prakse na globalnom nivou“, istakao je dr. Badnjević, te rekao da se ovim rezultatima otvaraju nove mogućnosti i za državu Bosnu i Hercegovinu.

“Sva pitanja iz kliničkog inžinjeringa sada možemo aktivirati i u BiH, a iz ovog najviše koristi može imati Ministarstvo zdravstva i zdravstvene ustanove u BiH, ukoliko to prepoznaju. Ova divizija reguliše i sva pitanja kliničkog inžinjeringa u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i nadam se da će naša država iskoristiti ovu priliku da napravi određen pomake, a ne da mandat provedem pomažući nekim drugim državama“, naveo je dr. Badnjević.

Nagrada za najbolji članak i istraživanje iz oblasti kliničkog inžinjeringa (A Best Clinical Engineering Article Award) dodijeljuje se svake godine jednom ili grupi autora čiji radovi demostriraju znastvenu vrijednost, strukovnu relevantnost i širi uticaj.

Međunarodna asocijacija kliničkih inžinjera (IFMBE-CED) okuplja stručnjake iz cijelog svijeta koji su posvećeni unapređenju sigurnih i učinkovitih medicinskih metoda kroz međusobnu komunikaciju i razmjenu znanja, te stručno usavršavanje i certifikaciju. Sarađujući globalno sa regulatornim agencijama, agencijama za standardizaciju, Svjetskom zdravstvenom organizacijom i drugim strukovnim tijelima, IFMBE-CED u svijetu nastoji unaprijediti ulogu kliničkog inžinjeringa u institucionalnim okvirima zdravstvene politike, strategije, planiranja i upravljanja.

Ovo imenovanje došlo je nekoliko mjeseci nakon što je u Londonu, doc. dr. Almir Badnjević proglašen za vijećnika EAMBES (European Alliance for Medical and Biological Engineering & Science), najrespektabilnije organizacije u Evropi koja se bavi medicinskim i biološkim inžinjerinog i naukom.

Izvor: Patria

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 170 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 626 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda