Obilježena 26. godišnjica polaganja prve zakletve TO BiH Bosanska Krupa

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Jezerski“ i ove se godine na prigodan način obilježava godišnjica polaganja prve zakletve TO RBiH u Bosanskoj Krupi, dvadeset šesta po redu. Jučer je šehidima poslije podne namaza u džamiji džemata Stari Grad proučen tevhid, a danas je na mjestu polaganja zakletve održan historijski čas i upriličen memorijalni marš od šehitluka „Soline“ do šehitluka „Ometaljka“. 

Nakon okupljanja ispred Osnovne škole „Jezerski“, predstavnicima vlasti među kojima su bili predsjedavajući OV Tahir Nuhić i pojedini vijećnici, mještanima i učenicima, obratili su se načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i pomoćnik za bezbjednost u tadašnjem Štabu TO, a kasnije i ratni komandant 511. slavne, major Husnija Avdagić te govorili o događajima iz vremena prve zakletve, strahovima koji učenici nisu ni doživjeli, borbi za povratak svojim kućama, doprinosu i pomoći koju su u ratu davali mještani Jezerskog, Pištalina, Mahmić Sela, ali i značaju slobode u kojoj živimo. 

Poslije učenja Fatihe pred duše poginulih pripadnika TO i Armije RBiH u Pištalinama, kolona maratonaca krenula je u Jezerski. Tamo je također na platou šehitluka, ali i na turbetu ratnog komandanta 511. slavne bbr. pukovnika Mirsada Crnkića proučena Fatiha. 

Teritorijalna odbrana Bosanska Krupa prva je vojno organizirana formacija koja se stavila na raspolaganje za zaštitu domovine Bosne i Hercegovine početkom agresije u proljeće i ljeto 1992. godine. Zakletva je održana ispred Osnovne škole „Jezerski“ na gornjem igralištu, i to u dva dana zbog smjena koje su morale da drže borbenu liniju. Vojnici koji su tada položili zakletvu kasnije su bili pripadnici 111., odnosno 511. slavne brdske brigade koja je u saradnji s ostalim brigadama 5. korpusa odigrala ključnu ulogu u očuvanju bošnjačko-muslimanskog identiteta na ovim prostorima. 

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 120 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 307 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Februar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda