Oko 250 hiljada KM za projekte u Bosanskoj Krupi: Načelnik Armin Halitović u okviru MEG-a potpisao sporazum za dodjelu bespovratnih sredstava

Danas je u Sarajevu između rezidentne predstavnice UNDP BiH Sezin Sinanoglu i predstavnika 17 jedinica lokalne samouprave koje su uključene u MEG projekt potpisan sporazum o implementaciji infrastrukturnih projekata, odnosno za dodjelu bespovratnih sredstava. Među općinama koje su ispunile kriterije za dodjelu nalazi se i Bosanska Krupa koja će vlastitim i sredstvima Vlade Švicarske a posredstvom UNDP-a realizirati tri projekta. 

Jedan se odnosi na zaštitu okoliša, poboljšanje vodosnabdijevanja na području općine, drugi na poslovnu infrastrukturu, odnosno izgradnju preostale interne saobraćajnice u Poslovnoj zoni „Pilana“, a treći na dodjelu poticajnih sredstava za podršku poslodavcima i samozapošljavanju putem javnog poziva. 

Za realizaciju infrastrukturnih projekata Općina Bosanska Krupa dobit će sredstva od Vlade Švicarske u iznosu od 136 hiljada švicarskih franaka a isto toliko je planirala u vlastitom budžetu, dok je za poticaje također u jednakom omjeru i od istih partnera osigurano više od 80 hiljada KM. 

Tako će se u ulici 511. slavne bbr. uskoro raditi na unapređenju snabdijevanja pitkom vodom. Naime, stare i dotrajale azbest cementne cijevi bit će zamijenjene novim, savremenim, izrađenim od ekoloških prihvatljivih materijala. Time će se umanjiti gubici vode u dotrajaloj mreži i početi stvarati uslovi za uvođenje daljinskog očitavanja vodomjera što će u značajnoj mjeri smanjiti troškove poslovanja javnog komunalnog preduzeća. 

Osim toga, bit će izgrađena i preostala interna saobraćajnica u Poslovnoj zoni „Pilana“ u dužini od 407 m. Njome će se obezbijediti adekvatan pristup i odvijanje saobraćaja za 8 postojećih privrednih subjekata u ovoj zoni i svakako stvoriti još bolji uslovi - povećati šansa za nove investicije. 

U okviru MEG projekta bit će raspisan i javni poziv za dodjelu poticajnih sredstava za podršku poslodavcima koji imaju registriran vezani obrt i srodne djelatnosti kao fizička lica u vidu nabavke sredstava za rad, opreme i repromaterijala, te kao podršku samozapošljavanju lica koja žele pokrenuti vlastiti biznis, a koji nisu korisnici poticajnih sredstava za registraciju djelatnosti putem Zavoda za zapošljavanje u posljednjih godinu dana od dana objavljivanja javnog poziva. U oba slučaja aplikanti će moći ostvariti poticaj u iznosu od 8.000 KM, svakako uz ispunjenje svih uslova, dostavljanje uredne aplikacije i neophodne dokumentacije a o čemu će javnost biti informisana blagovremeno. 

Inače, projekt općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja je inicijativa Vlade Švicarske vrijedna 36 miliona KM koju će u narednih 12 godina provoditi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Realizuje se u tri četverogodišnje faze. Rezultat projekta trebaju biti općine koje posjeduju odgovarajuće nadležnosti i finansijska sredstva, koje su poboljšale svoje demokratsko upravljanje i koje pružaju javne usluge na inkluzivan, efektivan i efikasan način, posebno usluge vezane za sektor privrede i okoliša. 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 116 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 379 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Novembar 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda