Šest žrtava mina iz Bosanske Krupe dobija podršku pri pokretanju biznis planova

Šest žrtava mina iz Bosanske Krupe danas je sa organizacijom World Vision iz Austrije i njenim partnerom, Organizacijom amputiraca UDAS, potpisalo sporazum o ekonomskoj podršci u projektu „Integrisana socio-ekonomska podrška žrtvama mina u BiH“.

 

Korisnici odabrani putem javnog poziva dobit će materijalna sredstva za pokretanje biznis planova u vrijednosti do 5 hiljada KM. Ukupna vrijednost projekta koji se provodi u 11 općina/opština u BiH je 388.830 eura, a finansira ga Evropska unija u iznosu od 90%, te World Vision i ugrožene općine/opštine u iznosu od 10%.

 

Plastenici, mašine i alati poput bušilica, ručnih cikulara, motokultivatora, freza, samo su neka materijalna dobra koja će za pokretanje vlastitih poslovnih ideja dobiti i žrtve mina u Bosanskoj Krupi.

 

„Aplicirao sam za sitne mašine u građevini, poput bušilice, ručnog cikulara, opremu u vrijednosti 5 hiljada KM, i radit ću sitne poslove. Ovo će nam puno značiti. Supruga mi je penzionerka, a imamo kćerku koja je 9. razred“, kaže korisnik programa Remzo Mujagić.

 

Među žrtvama su i dvije žene. Obe se zahvaljuju Općini i donatorima za podršku koja će im, kako kažu, biti od izuzetne važnosti u privređivanju za svoju porodicu. Jedna od njih, Emina Murtić, već se bavi poljoprivredom, ali ne posjeduje svu potrebnu opremu zbog čega drugima plaća usluge.

 

„Ja ću dobiti frezu, motokultivator, manje ću plaćati usluge drugih, a možda ću i ja uraditi nekome nešto“, zadovoljno je prokomentarisala Murtić.

 

World Vision će, zajedno sa Organizacijom amputiraca UDAS, i u saradnji sa ugroženim opštinama i BHMAC-om, podržati izabrane korisnike da poboljšaju svoje vještine u upravljanju malim biznisom, nabaviti opremu za njihove biznise, ali im i pružiti stručno-tehničku podršku u razvoju njihovih biznisa.

 

„Naredne sedmice bit će organizovan dvodnevni trening sa korisnicima koji su odabrani kako bismo pomogli da najbolje što mogu razviju svoje biznis ideje, a nakon treninga svim korisnicima na raspolaganju će šest mjeseci biti besplatne konsultantske usluge. Moram naglasiti da je sa žrtvama iz Bosanske Krupe odabrano ukupno 50 korisnika koji će biti podržani u biznis idejama. Naravno, vodili smo računa da to budu višečlane porodice slabijeg materijalnog i socijalnog primanja. Mnogo je veći interes, mi smo iz ovih 11 opština dobili 200 prijava. Nije bilo jednostavno odabrani najbolje biznis ideje, evaluaciju smo radili tokom januara, bilo je zaista transparentno i javno, predstavnici svih 11 opština su učestvovali u odabiru. Oprema koju dobiju u vlasništvu je organizacije World Vision tri godine, nakon tri godine sa opremom raspolaže korisnik“, ističe koordinatorica projekta Gordana Šekarić.

 

Ovo je samo jedan u nizu projekata ovakve vrste u Bosanskoj Krupi čiji je cilj doprinijeti socio-ekonomskom osnaživanju i društvenoj integraciji žrtava mina i njihovih porodica.

 

„Mi smo otprilike prije dvije godine imali jedan ovakav projekt, ove godine dva računajući i onaj koji provodi ASB organizacija. Isti je princip, isti finansijer a to je Evropska unija sa dvije institucije u BiH, tako da će ove godine 12 stradalnika od mina dobiti sve ono što im je potrebno za rad. Ovo je još jedan dokaz da je Bosanska Krupa što se tiče projektne aktivnosti na jednom zaista visokom nivou, trudit ćemo se da i dalje dobar glas i dobru reputaciju u tim institucijama koje finansiraju razne aktivnosti zadržimo a sve kako bi građanima mogli priuštiti dobre projekte“, zaključuje načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

 

Zadnji put promjenjen utorak, 13 Mart 2018 16:09
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 251 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 644 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda