Prijem za Emira Kliku, komandanta 5. pješadijske brigade OS BiH

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić upriličio je danas prijem za novoimenovanog komandanta 5. pješadijske brigade OS BiH budućeg generala Emira Kliku.

 

Imenovanje generala Klike na dužnost komandanta jedne od brigada Oružanih snaga BiH za Grad Bihać i njegove građane je jedna izuzetno lijepa vijest, kazao je na prijemu gradonačelnik Fazlić, naglasivši da je uspjeh generala Klike potvrda njegove profesionalnosti, ljudskosti i spremnosti da sticanjem novih znanja i vještina osnaži naše Oružane snage BiH.

 

„Hvala gradonačelniku Bihaća i premijeru USK-a što su organizirali prijem i što su još jednom pokazali da cijene i poštuju uspjehe ljudi iz USK-a. Ovo je rezultat moga dugogodišnjeg rada koji je obilježen sa puno profesionalnog rada, odricanja i edukacije i nadam se da ću opravdati ukazano povjerenje“- kazao je general Kliko.

 

Pored prijema u Gradskoj upravi Bihaća, za generala Kliku organiziran je danas i prijem u Vladi USK-a. Premijer Husein Rošić zajedno sa načelnicima nekoliko općina USK-a i ratnim komandantima, čestitao je na imenovanju generalu Kliki, naglasivši da je to prvi general iz USK-a koji je bio pripadnik 5. korpusa Armije RBiH a koji je imenovan na jednu visoku dužnost u OS BiH.

 

Zajedno sa generalom Klikom današnjem prijemu prisustvovao je i Sead Jusić, zamjenik ministra odbrane BiH, koji je još jednom istakao dobru saradnju Oružanih snaga BiH i lokalnih zajednica u USK-a.

 

Podsjećamo, krajem februara, u kasarni i aerodromu „Dubrave“ u Živinicama izvršena je primopredaja dužnosti komandanata 5.pješadijske brigade OS BIH između dotadašnjeg komandanta Kenana Dautovića i novoimenovanog brigadira Emira Klike.                                                                     

Novi komandant brigade ,inače je bivši pripadnik 5.korpusa A RBiH i ratni starješina 511 Slavne brdske brigade. Nakon rata ostao je u vojnim snagama pa je tako između ostalog obavljao i funkciju vojnog atešea BiH u R Turskoj, a kasnije načelnik Odjeljenja za međunarodnu suradnju u okviru Oruzanih snaga BiH. Obraćajući se medijima kazao je da mu je čast što će komandovati jednom ovakvom brigadom. 

                                           

Svečanosti primopredaje dužnosti prisustvovao je, između ostalih Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane BiH. On je kazao da se ovih dana provode vrlo važne aktivnosti u oružanim snagama, a prema odluci Predsjedništva BiH koje se odnose na rotacije mjesta generala i brigadira.                                                                                    

Vijest da je Emir Kliko preuzeo komandovanje u Oružanim snagama posebno je obradovala Krajišnike. Riječ je o velikom ali opet skromnom čovjeku koji je rat proveo u nekadašnjem Bihaćkom okrugu, u 511.Sbbr. Krajišnici ga pamte po hrabrom činu pri izlasku kolone JNA iz Bihaća.

 

Emir Kliko porijeklom je iz Jajca.Od svoje,kako kaže, 15 godine je u vojsci, a u redovima bivše JNA završio vojnu akademiju. Na vrijeme je prepoznao zlo koje se sprema njegovoj zemlji te stao u njenu odbranu.Po okončanju rata ostao je u vojnim snagama obavljajući važne i složene dužnosti u zemlji, ali i inostranstvu gdje je obavljao funkciju vojnog atašea BiH u R Turskoj,a kasnije načelnik Odjeljenja za međunarodnu suradnju u okviru Oružanih snaga BiH.

 

Izvor: Kabinet gradonačelnika Bihaća i RadioBK

 

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 12 Mart 2018 11:58
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 187 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 382 gostiju i jedan član

Kalendar

« Februar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda