Neprijatelji,Hasin vrh je neosvojiv !

FOTO:Arhiva FOTO:Arhiva

Krajina će ovih dana obilježiti slom takozvane Februarske ofanzive koja je otpočela 6. februara 1994. godie.

"Februarska ofanziva 94" će se obilježiti  u subotu 10.02.2018 godina u Spahićima rejon Mehina Ograđenica s početkom u 11:30 sati .

Okupljanje učesnika Marša na Jezeru -Spahići je u 09:00 sati.

 U organizaciji Udruženja branilaca “Hasin vrh” i ove godine održat će se tradicionalna manifestacija kojom se borci Petog korpusa Armije R BiH prisjećaju zaustavljanja jedne od najvećih neprijateljskih ofanziva na tadašnji Bihaćki okrug.

Na hiljadu kvadratnih metara prostora na Hasinom vrhu živote su položila 102 pripadnika 5. korpusa Armije R BIH te sačuvali ovo mjesto i poslali jasnu poruku da je Hasin vrh neosvojiv.

Februarska ofanziva najveća je agresorska ofanziva na području tadašnjeg Okruga Bihać, a otpočela je 6. februara 1994. godine s ciljem zauzimanja Hasinog vrha i Spahića glavice, te HE u Kostelima.

Ofanziva srpskih snaga započela je u zoni odgovornosti 501. i 503. brdske brigade te 504. lake brigade 5. korpusa Armije R BIH.

Osnovni ciljevi ofanzive sa širokog zahvata fronta od Lohovskih brda do Jezera bili su: protjerivanje snaga 5. korpusa Armije R BIH sa Grabeškog i Grmuško-srbljanskog platoa, zauzimanje hidroelektrane “Kostela” te presijecanje komunikacije Bihać-Cazin.

Teške borbe vođene su svakodnevno uz velike gubitke u ljudstvu i materijalno-tehničkim sredstvima na obje strane. Jedinice 5. korpusa pružile su herojski otpor i spriječile ostvarenje ciljeva neprijatelja.

Teške borbe vođene su svakodnevno koje su rezultirale velikim gubicima kako ljudskih života, tako i materijalno-tehničkih sredstava na obje strane.

Jedinice 5. Korpusa Armije R BiH pred agresorsku ofanzivu bile dosta iscrpljene, s obzirom da su se borile na dva fronta –protiv snaga takozvane Narodne odbrane AP ZB i protiv srpskog agresora.

Upravo u tako teškim trenucima, na temperaturama od minus 15 stepeni i visini snijega od 60 centimetara, uslijedila je agresorska „Februarska ofanziva“.

Kota 625 –Hasin vrh, sa prečnikom od svega 150 metara, bila je od strateškog značaja, pa je agresorska ofanziva svojom najvećom žestinom bila usmjerena upravo na to mjesto.

Prema odnosu snaga bile su male šanse za odbranu, jer je neprijatelj bio brojčano nadmoćniji i sa daleko boljim naoružanjem. Tada su branitelji izveli rizičan, ali uspješan manevar, ubacivši jedan dio svojih snaga neprijatelju iza leđa, što ga je usporilo, otupilo mu oštricu napada i poremetilo planove. Borci i starješine ratnih brigada 5.Korpusa pružili su februara 1994. godine nadljudski otpor tehnički daleko snažnijem neprijatelju, kojeg su nakon 10 dana krvavih borbi uspjeli zaustaviti, nanijevši mu velike gubitke.

U organizaciji Udruženje branilaca “Hasin vrh”, kao i svake godine i ove godine će se održati tradicionalna manifestacija kojom se borci Petog korpusa Armije R BiH prisjećaju zaustavljanja jedne od najvećih neprijateljskih ofanziva na tadašnji Bihaćki okrug, tzv. “Februarske ofanzive ’94”.

Oslobađajući Hasin vrh od neprijatelja, svoje živote dala su 102 pripadnika 5. korpusa Armije Republike BIH, poslavši jasnu poruku da je Hasin vrh neosvojiv.

Jednu od ključnih uloga u bici na neosvojivom Hasinom vrhu, imale su jedinice bosanskokrupske 511.slavne brdske brigade.

 

RadioBK

Zadnji put promjenjen srijeda, 07 Februar 2018 12:28
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 365 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 335 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juli 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda