Misija OSCE-a i lokalne vlasti u borbi protiv korupcije

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini bila je organizator tematskih sastanaka kojima je 4. decembra u Cazinu i 5. decembra 2017. godine u Bosanskoj Krupi obilježen Međunarodni dan borbe protiv korupcije – deveti decembar.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koji se obilježava devetog decembrav,u utorak je u Bosanskoj Krupi održan sastanak koji je imao za cilj podizanje svijesti i razmjenu informacija o aktivnostima u oblasti borbe protiv korupcije u Unsko-sanskom kantonu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici misije OSCE-a kao organizatori, zatim predstavnici lokalnih zajednica, Pete policijske uprave Bosanska Krupa, sudske vlasti, članovi timova za borbu protiv korupcije, kao i predstavnici organizacija civilnog društva a koji su za cilj imali podizanje svijesti i razmjenu informacija o aktivnostima u oblasti borbe protiv korupcije u Cazinu, Bihaću, Bosanskoj Krupi, te Unsko-sanskom kantonu općenito.

 

Misija OSCE-a od ove godine aktivnije počela uključivati u procese borbe protiv korupcije na svim nivoima vlasti u BiH, rekla je Romela Karačić iz Ureda Misije OSCE-a u Drvaru.

 

„Kao što znate ured OSCE-a je i organizator današnjeg sastanka koji ima za temu „Borba protiv korupcije“. Razlog zašto smo organizirali današnji sastanak jeste zato što devetog decembra svugdje u svijetu se obilježava međunarodni dan protiv korupcije tako da smo mi to odlučili obilježiti i ovdje u Bosanskoj Krupi, ali također i u gradu Cazinu jučer. Mi smo danas okupili relevantne osobe, kako iz civilnog društva tako i institucija i lokalnih vlasti s ciljem da podižemo svijest kod svih tih i također da ih potaknemo na dijalog znači da se uključe u procese koji se odnose na borbu protiv korupcije. Jer kao što znamo borba protiv korupcije je nešto što se tiče svakog od nas. Korupcija kao takva jeste rak rana našeg društva i samim tim potrebne su sve snage, sve snage relevantnih aktera da se uključe u te procese.“

Na pitanje zašto je Misija OSCE-a odabrala Bosansku Krupu i Cazin ,kao domaćine sastanka,Karačić je odgovorila:

„Zato što su općina Bosanska Krupa i grad Cazin uključeni u borbu protiv korupcije a OSCE se od ove godine aktivno uključuje u te procese, također ne samo Bosanska Krupa i Cazin, nego cijeli USK kao takav, jer nam je cilj ostvariti tu saradnju između te dvije zajednice odnosno tog grada i općine, ali također uspostaviti znači tu suradnju sa višim nivoom vlasti u ovom slučaju radi se o Unsko Sanskom- kantonu koji je ako mogu primjetiti i ako mogu napomenuti, usvojio strategiju za borbu protiv korupcije i također akcioni plan. Tako da i Bosanska Krupa i Cazin imaju svoj plan intergriteta koji je usklađen sa stategijama koje sam navela.“

 

Sastanku je prisustvovao predsjedavajući Općinskog viječa Bosanska Krupa Tahir Nuhić i općinski načelnik Armin Halitović koji je kazao:

 

„Evo mi smo danas obilježili deveti decembar , dan borbe protiv korupcije i ono što želim da kažem da je općina Bosanska Krupa jedna od dvije općine odnosno grad Cazin i općina Bosanska krupa su prvi na području Unsko Sanskog kantona koji su ušli u ovaj projekat i mi smo u oktobru prošle godine donijeli akcioni plan u borbi protiv korupcije. Donijeli smo niz važnih akata i unutrašnje organizacije koja je potrebna da se taj nivo korupcije smanji. Mi smo svjesni činjenice da je korupcija uzela maha u Bosni i Hercegovini a mi što se tiče lokalne uprave Bosanskoe Krupe ćemo učiniti sve da to svedemo na minimum.“

 

Ispred policijskih struktura na ovom sastanku je bio načelnik Pete policijske uprave MUP-a Unsko-sanskog kantona Rifet Šahinović i komandir te uprave Adnan Hasić čije je sjedište u Bosanskoj Krupi , koji su kazali da policija obavljajući svoje redovne zadatke ,na propisan način riješave i prijave korupcije. MUPUSK izradio je i obrasce putem kojih će se moći anonimno prijaviti svaki pokušaj korupcije ili zloupotrebe položaja,ali se na ovom sastanku posebno govorilo o izradi Odluke o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju.

 

Jusuf Bajraktarević, koordinator Plana integriteta Grada Cazina, kazao je da je Cazin prva lokalna zajednica na području USK koja je u Gradskom vijeću usvojila Plan integriteta za borbu protiv korupcije.

 

„Cilj je preventivno djelovanje u suzbijanju korpcije, prepoznavanje rizika i ovakvi sastanci su nama iskustvo da jedni drugima pomažemo i zajednički sarađujemo jer ne mjeri se integritet pojedinca nego integritet sistema u cjelini i želimo da ohrabrimo građane da se u Bosni i Hercegovini može živjeti i raditi bez korupcije a to možemo postići samo sistemskim djelovanjem , zajednička sistemska borba protiv korupcije na principima vladavine zakona i prava a to je i perspektiva za ulazak u euro- atlanske integracije. Bolje je na vrijeme prepoznati rizik, upravljati rizicima nego se baviti posljedicama.“

 

Pored značajne uloge medija ,veliku ulogu u programu borbe protiv korupcije imaju i organizacije civilnog društva.Ispred tog sektora izjavu je dala i Elma Velić:

 

„Dolazim iz nevladinog sektora , ovaj sastanak je jako bitan iz više razloga. Prije svega da nas sviju osvijesti malo više i da vidimo u kojem smo segmentu mi zakazali,prije svega, a druga stvar je da možemo zaključke sa ovog sastanka u biti podjeliti dalje i reći drugima kako i na koji način da se bore protiv korupcije.“

Učesnici današnjeg sastanka diskutovali su o svim pitanjima koja mogu dovesti do povećanja efikasnosti, odgovornosti i transparentnosti organa uprave na svim nivoima vlasti, a pogledali su i dokumentarni film o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju.

 

RadioBK

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 245 puta

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 283 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juni 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda